Pànxing Berguedà

14, abril del 2024

Search
Close this search box.

14, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Jordi Vallbona, pintor i escultor

Berguedà
b13bf04dcbb3ea7c78d5db180bd38657.jpg

Una lesió a l’espatlla el va apartar de la pintura però li va donar una nova oportunitat, l’escultura a través d’elements de fusta trobats a la natura.

Ara, inaugura el resultat d’aquesta recerca amb una exposició que sota el títol “Bellesa de la Natura” es pot veure al Pavelló de Suècia fins el 23 de maig.
 
Com va sorgir la idea?
En una galeria d’art vaig veure 2 o 3 escultures d’aquest tipus, això va coincidir amb una lesió a l’espatlla i una operació, fet que em va impossibilitar per pintar. Vaig pensar que una visita al pantà de la Baells seria interessant. Poc em pensava en aquell mo-ment que aquella visita al pantà es convertiria en habitual dels diumenges i fins i tot dels dies amb forta pluja. Em va agafar una febrada, una cosa seria.  L’exposició és ja la segona, tot i que la primera va ser amb peces de format més petit.
 
Com viu el canvi un artista que des de sempre s’ha dedicat a la pintura?
La inquietud artística es porta dins, i després de l’operació, calia que sortís d’una o altra manera. Va sortir per aquí i la veritat és que he disfrutat moltíssim. Sense traumes, al contrari, ha sigut una oportunitat per descobrir aquest món de l’escultura natural. Ara, amb més perspectiva, sóc optimista i crec que podré tornar a pintar però de totes maneres tinc la intenció de continuar d’una manera o altra aquesta experiència amb l’escultura. Un món ple de possibilitats acompanyat de la natura que et dóna unes obres que no hi ha escultor que pugui fer. La veritable artista en aquest cas ha estat la Naturalesa: l’aigua, el sol, l’erosió…
 
Evidentment però l’artista alguna intervenció hi ha de fer… Si més no saber apreciar aquesta bellesa i captar-la!
Exacte, a més els dono un tractament per assegurar que les peces poden lluir a l’exposició o en qualsevol domicili. Després de netejar-les exhaus-tivament, les peces reben un tractament per treure el color natural de la fusta i per eliminar qualsevol insecte o brutícia que hi resti. Finalment hi aplico una capa de cera de belles arts.
 
I el pantà continuarà sent la seva única font d’inspiració? O buscarà altres racons de la natura?
Probablement busqui algun altre indret… M’han aconsellat racons de la Costa Brava, prop del mar. Però és evident que en aquesta obra hi ha un punt molt sentimental i el fet que l’obra surti del pantà de la Baells té un gran valor afegit. Sé que hi ha fustes a tot arreu però aquestes són d’aquí, són nostres.
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.