Pànxing Berguedà

21, juny del 2024

Search
Close this search box.

21, juny del 2024

Entrevistes – Berguedà

Maria Gassó, Presidenta de la Delegació Comarcal del Col·legi de Metges

Berguedà
5e0b0f600791a4d84bb93e33ba22fb11.jpg

“La Jornada d’Atenció Primària al món rural gaudeix d’una bona salut i creix bé”

Entrevistem a Maria Gassó, Presidenta de la Delegació Comarcal del Col·legi de Metges i Presidenta del Comitè Organitzador de la Jornada d’Atenció Primària al món rural.
 
Tots hem estat petits, i és fàcil que si has nascut a Berga o voltants en algun moment de la teva vida la teva pediatra de capçalera hagi estat la Doctora Maria Gassó. Exerceix la professió, vinculada a l’Atenció Primària, des de l’any 1979 i, sentint-la a parlar com parla de la seva professió, es fa difícil pensar que es jubilarà. Des dels inicis forma part com a presidenta del Comitè Organitzador de la Jornada d’Atenció Primària al Món Rural que aquest juny va arribar a la cinquena edició.
 
La Jornada és ja un referent en el món de l’Atenció Primària?
Estem molt contents per l’acollida que ha tingut i volem creure que ja està consolidada. Ens ho fa pensar no només aquesta bona acollida sinó el nombre de participants (aquest any 160) i les comunicacions orals i pòsters presentats (en total 90). Gràcies a l’ajuda dels professionals que formen part de l’organització i també el suport administratiu que rebem des del Col·legi de Metges i institucions.
 
Com va sorgir la idea de portar una Jornada d’aquestes característiques a Berga?
La idea la va donar el Doctor Miquel Vilardell, de Borredà que l’any 2010 va ser nomenat president del Col·legi de Metges. Ell havia estat durant anys el metge de Borredà i en una reunió amb companys de la comarca va llençar la idea que tots plegats ens vam agafar amb molta il·lusió i veient-hi una bona possibilitat per Berga i la comarca.  Cinc anys després, com a diagnòstic, podem afirmar que la Jornada gaudeix d’una bona salut i creix bé.
 
El tema tractat aquest any “Madurant al s.XXI: des de l’adolescència a l’envelliment” deu ser un dels més amplis que han tractat en aquestes cinc jornades…
Sí, en total es van preparar tres taules per tractar l’adolescència, el món adult i el de la gent gran. Està clar que en l’última dècada hi ha hagut molts canvis, sobretot també en l’adolescència i els problemes a tractar. És evident que els joves entren cada vegada més ràpid a l’adolescència i que el que preocupava fa uns anys als pares ha canviat, sobretot per les TIC (noves tecnologies) i la seva influència en els menors. Per altra banda, també envellim més tard… Va ser un tema molt ampli i molt interessant que ens va portar grans professionals a la comarca per tractar-ne tots els aspectes.
 
Què aporta el congrés a la ciutat i sobretot a l’Atenció Primària en el món rural?
Jo penso que molt. És en jornades com aquesta on es presenten millores, idees, protocols… Coses que es poden aplicar en el nostre dia a dia per tal de millorar l’assistència sanitària al ciutadà. Un bon exemple són les intervencions de cirurgia menor i dermatologia bàsica que ja s’estan fent des dels CAP, això ha ajudat molt a disminuir les llistes d’espera. Una altra experiència aplicada ha estat el que anomenem “el pacient expert”, grups de reunió entre malalts crònics sempre amb el suport d’un o una professional que els supervisa. S’ha demostrat una gran millora en la qualitat de vida i estat anímic d’aquests pacients.
 
Tot i la crisi i les retallades dels últims anys en sanitat tenim un bon sistema?
La medicina continua sent una professió de vocació. Tenim la sort de tenir grans professionals i una història sanitària envejable. És evident que les condicions han variat i molt però la dedicació dels metges, infermeres i personal continua sent màxima.
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.