Pànxing Berguedà

29, març del 2024

Search
Close this search box.

29, març del 2024

Entrevistes – Berguedà

Ramon Minoves, el president de la Penya Boletaire de Berga

Berguedà
974c017162d4824327d6e54947dd2065.jpg
“Volem fer créixer les activitats relacionades amb el bolet, més enllà del concurs”.

No es pot parlar de menjar al Berguedà sense deixar de banda un dels productes estrella de la temporada: els bolets. La comarca fa setmanes que viu festes i activitats relacionades amb els bolets, i la Penya Boletaire de Berga ja escalfa motors per celebrar-ne una de les més antigues: la Festa dels Bolets de Berga, amb més de sis dècades d’antiguitat. El president de l’entitat, Ramon Minoves, avança quines seran les principals novetats que s’han preparat per a l’edició d’enguany; la més destacada, el canvi de dates. La celebració s’ha traslladat al darrer diumenge d’octubre amb la voluntat de garantir una temporada boletaire més avançada i que hi hagi més bolets al tradicional Concurs de Boletaires. Sense bolets, no hi ha festa. El pla de Puigventós, de Castellar del Riu, i el passeig de la Pau de Berga seran l’escenari, el proper diumenge 28 d’octubre, d’una nova edició de la festa. 
 
Per què aquest canvi de principis d’octubre a final de mes?
En els darrers anys, hem comprovat que el primer diumenge d’octubre és més difícil que als boscos hi hagi bolets. Fent una anàlisi i veient cap a on van les tendències climàtiques, hem vist que l’octubre és més humit com més avançat que no al principi, i això vol dir que la temporada boletaire pot ser més bona. L’any passat el canvi de dates va venir per la coincidència amb el referèndum de l’1 d’octubre i enguany ja vam decidir, el mes de març, mantenir el canvi de dates i celebrar la festa i el concurs el darrer diumenge d’octubre. Ha estat una decisió premeditada i pensada, i la voluntat de la junta actual és consolidar aquest canvi perquè està demostrat que és més fàcil que es facin bolets. Evidentment, però, amb les condicions climàtiques no hi tenim poder de decisió.  
 
A banda de la nova data, quines altres novetats es trobaran els assistents al pla de Puigventós enguany?
Volem fer créixer les activitats relacionades amb el bolet, més enllà del concurs. Per això, una de les principals novetats, que ja vam intentar impulsar l’any passat però que va funcionar a mig gas pel canvi improvisat de data per no coincidir amb l’1-O, és la fira del boletaire. Enguany esperem que funcioni ja per consolidar-la en les pròximes edicions, amb la presència d’una dotzena de parades de productes relacionats amb el món dels bolets, com cistelles i ganivets, i també productes del sector de l’agroalimentació, alguns també amb el bolet com a protagonista. Això serà possible gràcies a la implicació del Consell Comarcal del Berguedà i el Clúster de Muntanya. També hi haurà una parada de productes elaborats pel Grup Horitzó del Berguedà. Amb la idea de dinamitzar més l’espai de Puigventós, més enllà de l’esmorzar i el concurs, els assistents podran fer funcionar unes bicicletes elèctriques cedides per la Diputació de Barcelona amb les quals, si pedalen fort, podran elaborar una bossa de crispetes. També hi haurà un espai pedagògic per sensibilitzar sobre el respecte al bosc i a la natura, dirigit al públic infantil i familiar. A més a més, hi haurà a la venda el llibre de la història de la Penya Boletaire, 60 anys d’història de la Penya Boletaire. A la cruïlla del temps. Un llibre que hem editat nosaltres i que recull la història de l’entitat i el pas dels diversos presidents que hi ha hagut al capdavant i totes les persones que han fet funcionar l’associació. Per a les persones que vulguin pujar a Puigventós amb transport públic, poden apuntar-se al servei de bus que sortirà del passeig de la Pau cada mitja hora. Per a inscriure’s cal trucar al telèfon del Consell Comarcal 93 821 35 53.
 
 
Un dels actes més esperats és el Concurs de Boletaires. Hi ha canvis respecte a l’any passat?
Mantenim les bases que vam introduir l’any passat, però que no vam poder aplicar per falta de bolets. En la categoria de rovellons hi haurà tres categories: la de més de 40 quilos, la d’entre 20 i 40 quilos i la de menys de 20 quilos. En aquesta darrera, s’hi donaran sis premis diferents amb l’objectiu de fer créixer la participació dels boletaires des de la perspectiva d’aficionats. Volem que tothom pugui formar part del concurs i que no només hi vinguin els boletaires amb cistelles enormes. Volem potenciar aquesta vessant popular del concurs, per això tothom tindrà premi de participació. A més a més, mantenim la categoria de llenegues i la de rovelló més gros. Les bases i els premis es poden consultar al web www.penyaboletaireberga.cat
Un altre dels canvis és que en el concurs infantil de boletaires també hi haurà categories per a participar-hi, segons les edats: una de 4 a 6 anys, una altra de 7 i 8, i la tercera de 9 i 10 anys. Fins ara, tots hi participaven a la vegada, però els més grans sempre portaven més avantatge als petits. També demanarem als pares que es quedin a fora del recinte i deixin els infants participar-hi en solitari amb el suport dels monitors. 
 
Una de les tradicions és nomenar, cada any, boletaires d’honor. Costa trobar nous candidats al títol? 
Habitualment, un dels noms els tria l’Ajuntament de Castellar del Riu, un altre l’Ajuntament de Berga i un altre la Penya Boletaire. Potser cada cop costa més, perquè hi ha moltes persones que ja tenen aquest distintiu i és complicat trobar nous noms i, sobretot, aconseguir que estiguin implicades amb la festa i el Berguedà i amb el món dels bolets a la comarca, o bé que siguin mediàtiques. Enguany, els títols seran pel cuiner Jordi Badia, xef del restaurant La Cabana, de Berga, que treballa amb els bolets als fogons; Gerard Isanta, que és el gerent de l’empresa BGrup que col·labora amb la celebració de la festa; el científic berguedà Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques de l’ICFO, que porta el nom de la comarca arreu; i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, en un any on traslladem la festa pel canvi climàtic. 
 
No hi ha Concurs de Boletaires sense l’encesa de la falla. Va a bon ritme la construcció?
Des del mes de juny hi ha un equip de persones que hi està treballant i gairebé ja està feta. La plantarem la setmana del 23 d’octubre a la plaça de la Creu, com sempre. No podem avançar-ne els detalls, perquè sempre cal mantenir la intriga, però evidentment el bolet en serà el protagonista.  Enguany, per un tema de permisos, no hi haurà el tradicional castell de focs final, però sí que hi haurà un espectacle pirotècnic que complirà la normativa a l’hora de l’encesa de la falla. 
 
 
Com ha començat la temporada boletaire al Berguedà?
La temporada ha començat molt aviat comparat amb segons quins anys, perquè a finals d’agost ja hi havia bolets. Al setembre hi ha hagut molt bolet i esperem que la temporada continuï en la mateixa línia i s’allargui tot l’octubre i tot el novembre. Evidentment no s’hi pot fer res, i els cicles de bolets van com van i són els que són, però esperem que la climatologia ens acompanyi.  
 
Berguedà és sinònim de bolets i cada setmana hi ha activitats i fires al voltant del producte i molts visitants venen a la comarca a buscar-ne i a menjar-ne als restaurants. Ho veu com una oportunitat per al turisme i l’economia local?
Als membres de la Penya Boletaire ens agrada molt que hi hagi activitats entorn del bolet a tota la comarca (La Pobla, Guardiola, Cal Rosal, Vilada…). Evidentment, els bolets porten turisme als establiments de la comarca que noten un important increment de clients quan la temporada del bolet és bona. Per altra banda, també és important destacar la feina que fan els restauradors per potenciar el producte amb els menús que s’ofereixen dins de la campanya de la Cuina del Bolet des de ja fa divuit anys. Això ens aporta un valor afegit i dóna prestigi a la comarca i al sector gastronòmic. 
 
Quins objectius té la Penya Boletaire a mitjà termini?
La Penya és una entitat sense ànims de lucre i  basem la nostra activitat al voltant del bolet, amb l’objectiu d’oferir propostes a la comarca i també passar-nos-ho bé els que en formem part. Ja és conegut que col·laborem amb totes les entitats de Berga i la comarca que ens ho demanen i ho continuarem fent. Un dels objectius que tenim, però també és un repte, és créixer en nombre de socis i col·laboradors per mantenir el nostre dia a dia.  També ens agrada que a la comarca hi hagi altres elements que posen el bolet al mapa del Berguedà, com és el cas del Museu d’Art del Bolet de Montmajor, amb el que ens agrada col·laborar sempre que és possible i que creiem que fa una tasca molt important de difusió i promoció. Una altra de les voluntats de la Penya Boletaire és que durant tota la temporada de bolets, o si més no, durant el mes d’octubre, Berga tingui el bolet com a protagonista cada cap de setmana. Actualment, el primer cap de setmana de mes hi ha la Berga Bolet i nosaltres, ara, ho tancarem amb el concurs i la festa a Puigventós. Estaria bé que sortissin altres entitats i col·lectius per acabar de dinamitzar les setmanes que queden pel mig. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.