Pànxing Berguedà

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Entrevistes – Berguedà

Toni Baños, atleta berguedà

Berguedà
69f8abbbe5955ea97c2cf682f9eedec1.jpg
“A nivell personal, l’atletisme m’omple molt. Vius de tu i per a tu, i això em satisfà”.

El jove ha finalitzat la temporada hivernal amb bons resultats i encara els propers reptes abans de marxar una temporada a Cincinnati
 
Acaba de fer els 18 anys i, de moment, Toni Baños continua incansable en la seva cursa al món de l’atletisme. Només fa cinc anys que s’hi dedica “seriosament”, tal com ho defineix ell mateix, però els bons resultats assolits fins ara i la seva motivació per aconseguir noves fites fan que es mantingui actiu i amb ganes de continuar.
 
Després de fer un bon paper en la temporada hivernal, el jove es prepara ara per afrontar la temporada d’estiu i també per iniciar una nova etapa a la seva vida: a l’agost marxarà a viure a Cincinnati, on compaginarà els estudis de periodisme amb l’entrenament professional gràcies a la beca que ha rebut de la universitat americana. Al seu currículum esportiu, a banda dels bons resultats tant a nivell català com estatal, cal destacar-hi també la seva presència en el terreny internacional en els darrers mesos. Aquest abril ha quedat 34è en el Campionat del Món juvenil de cros escolar que va disputar-se París; al febrer, va ser a l’encontre sub-20 de pista coberta que va tenir lloc a Minsk, Bielorússia, on es va imposar en la prova dels 2.000 m obstacles, registrant una nova millor marca absoluta estatal en aquesta categoria; i l’estiu passat va participar en el Campionat del Món juvenil a Nairobi, a Kenya, en 2.000 m obstacles on es va classificar per a la final. 
 
Del futbol a l’atletisme
Però ¿d’on surt l’afició per l’atletisme de Toni Baños? El jove berguedà va iniciar la seva carrera esportiva, com bona part dels joves, al món del futbol. Després de jugar a Berga, va debutar al Gimnàstic Manresa. Durant aquesta etapa combinava el futbol amb la participació en algunes curses. El seu pare va obrir-li la porta al món de córrer. Va ser amb 13 anys quan va iniciar-se a l’atletisme de manera més oficial i, com en moltes ocasions, va ser fruit de la casualitat. Baños va estar durant una temporada sense poder jugar a futbol per una lesió al braç, i va destinar més esforços a l’entrenament en atletisme. Per sorpresa seva, va quedar campió de Catalunya de cros, i aquí va començar el seu dilema: si continuar jugant a futbol o provar sort amb l’atletisme. “Vaig valorar-ho i vaig veure que, a nivell personal, l’atletisme m’omplia molt. Era un nou repte i, a més a més, un esport on no depens de ningú més: vius de tu i per a tu, i això em donava més satisfacció”, explica Baños. Des que va prendre aquesta decisió, ha estat sempre al Club Atlètic Manresa; ha mantingut el mateix entrenador, en Joan Lleonart; ha entrenat a les mateixes pistes, i fins i tot ha compartit l’esport pràcticament amb els mateixos companys. “He tingut molta sort amb l’entrenador, a qui tinc molta confiança i un tracte molt personal, que és molt positiu”, assegura Baños. 
 
L’actual temporada, en la categoria sub20, ha arrencat amb bones sensacions. Després de la primera part, la d’hivern, ja es prepara per a la tanda estival. El jove explica que “en atletisme, les temporades estan molt ben estructurades i sempre van in crescendo a mesura que va avançant: comencem per competicions a la província, després a nivell català, i posteriorment a nivell estatal”. Si tot va bé, com ha estat en el cas de Baños, també s’obren les portes dels campionats internacionals. De fet, el berguedà espera continuar els bons resultats assolits a l’hivern durant l’estiu i, si pot, optar a participar en els campionats del món que se celebren enguany. “Sé que és un repte difícil, perquè sóc dels petits de la categoria, però serà un repte més que intentarem assolir”, diu. “No és la meva principal preocupació, però s’ha de provar”, afegeix. 
 
Una temporada als Estats Units
A llarg termini, Baños té un somni pel qual treballarà de valent per fer-lo realitat: participar en els jocs olímpics del 2024. A curt termini, però, té una nova aventura entre mans: a l’agost farà les maletes per instal·lar-se durant un curs a Cincinnati gràcies a una beca que ha rebut per fer la carrera de Periodisme i poder-la compaginar amb l’entrenament esportiu de manera simultània. Tal com ha explicat ell mateix, a la Universitat de Cincinnati “et plantegen la carrera d’una manera adaptada perquè puguis combinar estudis i esport”. Aquest és un dels principals motius que ha portat a Baños a prendre aquesta decisió, a banda d’aprofitar una oportunitat per a la pràctica de l’anglès i el coneixement de noves realitats. A Catalunya i a la resta de l’estat no ha trobat les opcions per poder continuar amb el món de l’atletisme i, a la vegada, compaginar-ho amb uns estudis universitaris. “A la University of Cincinnati representaré el seu equip d’atletisme i podré iniciar la carrera de Periodisme amb més facilitats i d’una manera flexible”, explica. Per a obtenir la beca, però, no només han comptat les seves marques esportives, sinó també els títols d’anglès obtinguts i el seu bon currículum acadèmic. Confia que aquesta nova etapa serà una experiència “molt enriquidora” tant pel que fa als estudis com per la part esportiva. 
 
El dia a dia de Baños és com un trencaclosques: “he d’estructurar-me per tenir temps per als estudis, per entrenar i també per descansar”, relata. Reconeix que en els darrers anys s’ha hagut d’esforçar molt per tirar-ho tot endavant, però assegura que, “tot i que hi dediques moltes hores, al final la recompensa és gran”. 
 
El Berguedà, sense pista
Baños lamenta que al Berguedà no hi hagi cap pista per entrenar atletisme. Creu que a la comarca hi ha els suficients clubs esportius d’aquesta disciplina perquè es pugui disposar d’aquesta instal·lació. “Jo entreno quatre o cinc dies a Berga, fent les mil i una per trobar llocs plans per córrer, però el fet de no haver-hi cap pista a Berga m’obliga a haver-me de desplaçar al Club Atlètic de Manresa”, afirma. Considera que “la pista permetria als clubs del Berguedà potenciar l’esport entre els infants i oferir-los més opcions”. En aquest sentit, ressalta que en l’atletisme hi ha diferents disciplines aptes per a perfils i interessos diversos. “A mi m’hauria agradat poder quedar-me a Berga a entrenar i no haver-me de desplaçar”, confessa. “Segurament, si hi hagués hagut una pista a la ciutat, formaria part d’algun dels clubs de Berga”, creu. Ara, per a ell ja és massa tard, però per als esportistes que actualment es troben com ell, o els que puguin venir en els propers anys, ha volgut fer una crida a les administracions per fer un esforç i tirar endavant la instal·lació d’una pista d’atletisme. “No cal començar amb una gran infraestructura, amb els mínims per poder iniciar-s’hi ja estaria bé”, conclou. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.