Pànxing Berguedà

29, març del 2024

Search
Close this search box.

29, març del 2024

Gastronomia – Berguedà

Bodegues i destil·leries de Berga

Berguedà
Captura de Pantalla 2021-11-02 a les 20.05.27
Berga recupera el passat taverner de la ciutat amb una exposició dedicada a les bodegues i destil·leries berguedanes.

La recreació d’una antiga taverna amb taules, cadires, barrils, desenes de caixes plenes d’ampolles de vidre i una barra de bar omplen la sala principal del Museu Comarcal de Berga per fer un salt en el temps i transportar-nos a principis del segle XX. És una època en què les bodegues tenien molta presència a la ciutat, la qual comptava amb tres destil·leries fruit de negocis de tradició familiar: destil·leria Santamaria, destil·leria Sala i destil·leria Vila.

Per recordar el passat taverner i la importància de la indústria de les begudes espirituoses i licors artesanals, el Museu Comarcal de Berga acull una exposició dedicada a les bodegues i destil·leries de la ciutat que es pot visitar a partir d’aquest divendres, 29 d’octubre.

L’ambient de taverna

La bodega era un lloc de reunió on se servien begudes que havien estat elaborades amb tècniques tradicionals i emprant productes autòctons com les herbes remeieres. Era habitual prendre un gotet d’Aromes Berguedanes (Destil·leries Santamaria), Aromes de Queralt (Destil·laries Vila), Queraltina (Destil·leries Sala) o diferents tipus d’anissos, begudes que havien estat produïdes per les destil·leries locals.

L’exposició que acull el museu pretén ser “un viatge en el temps”, tal com ha comentat Ramon Miquel Safont, impulsor de l’exposició i col·leccionista de tot tipus d’objectes vinculats a la història de Berga. Segons Safont, “la idea era que les generacions més joves que no han tingut l’oportunitat de respirar i veure aquest ambient de bodega puguin fer-ho.

Hem muntat aquest espai per recrear la vida dels nostres avis i besavis i rememorar el seu dia a dia”. Safont ha agraït a Destil·leries Vila la cessió de l’alambí, la peça que presideix l’entrada del museu i que l’empresa utilitzava antigament per destil·lar els líquids a través del procés d’evaporació per escalfament i posterior condensació per refredament. Safont ha recordat que “Destil·leries Vila manté actualment la seva producció a Berga i segueix destil·lant Aromes de Queralt amb les mateixes tècniques que fa més de 100 anys”.

Objectes de valor històric i sentimental

Ampolles, licors, barrils, mesures, etiquetes, fotografies, calendaris… són alguns dels objectes que inclou l’exposició de bodegues i destil·leries de Berga. Es tracta de material cedit per particulars i familiars de les destil·leries Santamaria, Sala i Vila. La tècnica del Museu Comarcal de Berga, Marta Freixa, ha destacat “l’esforç i la dedicació del Ramon Miquel Safont a l’hora de recollir totes aquelles peces de valor històric i sentimental al llarg dels anys, fet que ens ha permès mostrar com havien sigut les destil·leries de Berga i algunes de les antigues bodegues”.

Una exposició viva

L’exposició ocupa diversos espais del Museu Comarcal de Berga i l’objectiu és generar activitats al llarg dels pròxims mesos per omplir-la de contingut i fer que sigui una mostra viva. L’alcalde Ivan Sánchez ha avançat algunes de les idees i propostes que es portaran a terme com per exemple les sessions de relats de misteri i imaginació que es faran entorn de la festivitat de Tots Sants, actuacions de cançó de taverna o la lectura de contes de Nadal. Sànchez també ha apuntat la possibilitat de poder crear una programació de “visites guiades pels carrers i carrerons on hi havia destil·leries i bodegues i complentar-ho amb algun tast”. Per últim, Sànchez ha destacat el treball i l’esforç que hi ha darrere del muntatge de l’exposició i ha agraït la tasca desinteressada de les persones que han col·laborat en la creació de la mostra.

L’exposició ha comptat amb la participació de Ramon Miquel Safont, Salvador Vinyes, Sílvia Massana, Josep Noguera, Quirze Guifell, la família Galderich Safont, la família Cortina Santamaria, la família Riera Vila, la bodega Argerich, Cal Negre, Vins Simon, Grup Horitzó del Berguedà i l’Arxiu Comarcal del Berguedà.

Font: Ajuntament de Berga

SI t’ha agradat llegir la notícia sobre Bodegues i destil·leries de Berga, també et pot interessar llegir la notícia Per què mengem castanyes i panellets per Tots Sants?.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.