Pànxing Berguedà

24, maig del 2024

Search
Close this search box.

24, maig del 2024

Gastronomia – Berguedà

Pròxima estació: Enotren

Berguedà
ae99a5c3be5cb94778f8b2dd8fccbe8e.jpg
Descobrir la DO del Pla de Bages en tren.

Ferrocarils de la Generalitat de Catalunya impulsa, juntament amb la Fundació Fira de Manresa i la Denominació d’Origen Pla de Bages, l’Enotren, una nova iniciativa per donar valor a tota l’oferta lúdica i turística a la comarca del Bages i que fomenta el turisme sostenible.
 
Situada entre formacions muntanyoses com Montserrat, la Serra de Castelltallat o el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el pla de Bages és una zona privilegiada per a la producció de vi. Els ceps ja verdegen i ben aviat començarà la verema de les varietats més primerenques, així que és un bon moment per conèixer un dels llegats vitivinícoles més importants de Catalunya: les tines a peu de vinya. 
 
A més de l’aroma d’espígol, farigola i romaní que confereixen aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de la comarca, el pla de Bages és conegut pels seus vins amb identitat pròpia i per les tines a peu de vinya, unes construccions úniques al món. N’hi ha unes 4.000, la majoria ben conservades i en aquesta època de l’any els seus colors terrossos contrasten amb el verd dels ceps, i passejar-hi per descobrir la seva història i tastar els vins que produeixen és una gran experiència. 

 
Per satisfer la demanda de vi quan la fil·loxera va començar a afectar França, es va multiplicar la superfície de vinyes i es van plantar ceps en zones de difícil accés i allunyades dels pobles. Durant el transport de la fruita, però, aquest es feia malbé. Per evitar-ho, es van construir les tines per premsar-hi el raïm. També s’hi van construir infinitat de barraques de vinya amb pedra seca, com les tines, per guardar-hi les eines i protegir-se de les inclemències del temps.
 
Les tines tenen l’aparença de petits aixoplucs però són més grans del que semblen ja que tenen dos pisos. En el superior, per on s’accedia, s’entrava el raïm i uns brescats de fusta servien per trepitjar-lo; el líquid resultant es filtrava a la part inferior, que estava folrada de cairons de rajola vidriada per fer-les impermeables. Sovint s’aprofitava el desnivell per fer un petit forat a la paret exterior inferior per fer brollar el most i omplir les botes i altres receptacles amb què després es transportava.
 
El creixement va ser tal que fa 150 anys, abans de l’arribada de la fil·loxera a casa nostra, el Bages es va convertir en la comarca amb major superfície de vinyes de tot Catalunya, amb un total de 28.000 hectàrees. Hi va ajudar, i ho continua fent, el clima, una pluviositat escassa, una forta oscil·lació tèrmica i un sòl franc argilós i calcari.
 
Ara, però, només queden 500 hectàrees, propietat dels 14 cellers familiars adherits a la DO Pla de Bages, la majoria dels quals es poden visitar. S’hi cultiven varietats com el macabeu, el chardonnay, l’ull de llebre, el merlot i el syrah, entre d’altres, però també varietats autòctones com el sumoll, el mandó (recuperada recentment i present en els vins de la DO des de l’any passat) i el picapoll, una varietat tardana que dóna vins d’acidesa mitjana, de gran volum i d’aromes cítriques i d’espígol, i que ha esdevingut un símbol d’identitat del Bages, en ser l’única zona de tot l’Estat on es cultiva.
 
Donat el creixent interès per la cultura vitivinícola, i que sempre és millor deixar el cotxe a casa quan volem fer tastos de vins, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa l’Enotren, una nova escapada lúdica en tren (TurisTren) per conèixer el pla de Bages i la seva cultura vinícola en ferrocarril, una de les formes més sostenibles de viatjar. Aquesta iniciativa de turisme, que compta amb el suport de la DO, l’Agència Catalana de Turisme, l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona, ofereix un ampli ventall d’experiències turístiques per conèixer aquesta terra de vins situada al cor de Catalunya.
 
Els cellers del Bages
Visita dos dels 14 cellers de la DO, alguns dels quals són petits cellers familiars i d’altres, grans nissagues de viticultors. El bitllet combinat inclou el tren d’anada i tornada a Manresa, els trajectes entre cellers, les visites guiades amb tast de vi a cadascun dels cellers, el dinar i la tornada a Manresa.
Adults: des de 83,45 €
 
 
Les tines del Bages
Descobreix l’excepcionalitat de les tines a peu de vinya i degusta dos vins de la DO Pla de Bages amb un aperitiu entre ceps. El bitllet inclou el trajecte d’anada i tornada a Manresa, el transport d’anada i tornada en vehicle a les tines de la vall del Flequer, la ruta guiada i el tast de vins amb degustació. Si es vol, es pot incloure el dinar a Manresa.
Adults: des de 37,45 €
 
 
El pla de Bages, a cavall
Passeja a cavall pels estrets carrerons del nucli antic de Sant Fruitós de Bages i pels seus horts i camps de conreu, i visita les vinyes i el celler del Mas de Sant Iscle, on tastareu alguns dels seus vins. El preu de l’activitat, en la qual poden participar majors de 8 anys, inclou el tren d’anada i tornada a Manresa, el trasllat al centre hípic a Sant Fruitós de Bages, la ruta guiada, la visita al celler i el tast de vins. El dinar a Manresa o Sant Fruitós de Bages és opcional.
Adults: des de 73,45 €
 
 
Cellers i caves d’Artés
Passeja pel barri vell d’aquest poble dedicat a la vinya i el vi per descobrir les històries que hi amaga. Visita dos dels tres cellers que hi ha a la vila i tasta alguns dels seus vins. El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada a Manresa i entre la capital del Bages i Artés, la visita guiada amb tast de vi a cada celler i un dinar lleuger i casolà al Celler Cooperatiu d’Artés.
Adults: des de 58,55 €
 
 
Els tresors de Mura
Amb un nucli rural espectacular, carrers empedrats i un entorn natural envejable, és un dels pobles més encantadors del Bages. 
El bitllet combinat inclou el tren d’anada i tornada Manresa, el transport d’anada i tornada en vehicle a Mura, la ruta guiada, el tast de vins amb degustació i el dinar.
Adults: a partir de 65,45 €
Foto: Enric Rubio Ros
 
 
Descobreix el Pla de Bages
Visita dos cellers de la DO Pla de Bages i descobreix les tines en una ruta guiada i degusta dos vins amb un aperitiu entre les vinyes. El bitllet combinat inclou el trajecte d’anada i tornada a Manresa, el transport en vehicle als cellers i a les tines de la vall del Flequer, la visita als cellers amb tast de vi, la ruta guiada amb tast de vins i degustació i una nit d’allotjament a Manresa.
Adults: en habitació doble, des de 149,45 €
 
 
Al pla de Bages, però, hi trobareu molt més que vi. És per això que FGC també ofereix altres propostes que combinen tren i entrada a, per exemple, el Museu de la Tècnica de Manresa, on podreu visitar les dues exposicions permanents sobre la gran obra d’enginyeria medieval que va suposar la Séquia i sobre la industrialització de la ciutat. També podreu visitar el monestir i el campanar del Món Sant Benet; submergir-vos en la Manresa del segle XIV tot visitant l’únic carrer medieval cobert de Catalunya; recórrer els indrets que van inspirar Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Com- panyia de Jesús; o descobrir com era el cor de Catalunya fa 40 milions d’anys, entre d’altres.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.