Pànxing Berguedà

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Notícies – Berguedà

Berga divulga la història i els rituals de Tots Sants

Berguedà
Trilogia-de-la-mort-2020

A través de diverses activitats podrem conèixer el passat històric d’aquesta festivitat

Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats. Té el seu origen en una antiga tradició celta que se celebrava coincidint amb el final de l’època de la collita i el bon temps. La festa era coneguda amb el mot gaèlic “Samhain” i estava relacionada amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Així, Berga divulga la història i els rituals de Tots Sants i l’Àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament portarà a terme una nova edició de la ‘Trilogia de la mort’. Es tracta d’una iniciativa que inclou visites guiades a l’entorn del barri vell i el cementiri municipal i l’exposició “Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i la Primera Guerra Carlina”.

Tradicions i històries sobre la mort

El cicle d’activitats s’iniciarà amb dues visites guiades que es portaran a terme en dos torns per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19. La primera visita es titula ‘Nit d’ànimes. La mort i la vida’ i es realitzarà el divendres, 30 d’octubre. Roger Cortina serà l’encarregat de guiar els participants pels racons del barri vell. Allà, hi podran conèixer les tradicions i vivències d’àmbit general i local de la festa de Tots Sants i els difunts. L’activitat inclourà un repàs a l’anecdotari de fets luctuosos i tràgics ocorreguts a Berga durant els segles XIX i XX.

 

 

El cementiri municipal serà l’escenari de la segona visita titulada ‘Els dies foscos: Tots Sants i la mort’ que realitzarà l’historiador, Albert Cols. Tanmateix, el públic assistent tindrà l’oportunitat de recórrer els espais més emblemàtics del cementiri, tot coneixent les causes que van motivar la construcció dels cementiris, la cultura vinculada a la mort, així com l’origen, els mites i les llegendes sobre la festa de Tots Sants. L’activitat es farà el dissabte, 31 d’octubre.

Ambdues visites guiades es realitzaran a les 18:30 i a les 20 h. Les places són limitades i per participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de Berga mitjançant el telèfon 93 821 13 84. Tanmateix, l’organització es reserva el dret de modificar o cancel·lar qualsevol de les activitats previstes en funció de les noves mesures que puguin establir les autoritats governamentals i sanitàries per combatre la propagació de la pandèmia de la Covid-19.

Vampirs a Berga!

L’edició d’enguany de la ‘Trilogia de la mort’ es completa amb l’exposició “Vampirs a Berga! Les històries naturals de Joan Perucho i la Primera Guerra Carlina”. Es tracta d’una exposició itinerant impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes que es podrà visitar al Museu Comarcal de Berga fins al 8 de desembre. La mostra segueix els escenaris principals de la novel·la: Barcelona, Gandesa, Morella, Berga i també Banyoles, on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història. Així,  l’exposició proposa una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines, la Guerra Civil i el pop jugant amb una estètica que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop.

Si t’ha agradat llegir Berga divulga la història i els rituals de Tots Sants, també et pot interessar llegir La cultura trepitja fort a Gironella.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.