Pànxing Berguedà

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Notícies – Berguedà

Berga implementa accions per promoure unes nits de festa saludables i de qualitat durant La Patum

Berguedà
20220608_PatumSaludable
Berga potenciarà les accions per promoure el consum responsable i menys abusiu d'alcohol i altres drogues durant les festes de La Patum, que se celebraran del 15 al 19 de juny.

Es tracta d’una campanya adreçada al jovent que té l’objectiu de fomentar la prevenció i la reducció de riscos associats al consum de substàncies estupefaents durant les nits de festa en els espais d’oci nocturn.

La campanya inclou accions de formació per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques, la distribució gratuïta d’aigua, la instal·lació de barres de còctels sense alcohol i l’actuació d’un equip professional de vetlladores i educadores de carrer.

La implementació de mesures per promoure unes nits de festa saludables i de qualitat durant La Patum van iniciar-se en l’edició de 2019 i estan impulsades per l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Conveni de col·laboració

El Consell Comarcal del Berguedà havia col·laborat econòmicament amb les accions de La Patum saludable en l’última edició de la festa. Enguany, aquesta aportació s’ha formalitzat a través d’un conveni entre l’ens comarcal i l’Ajuntament de Berga per un import de 8.960,05 €. L’aportació efectuada pel Consell Comarcal del Berguedà es destinarà a finançar una part de les accions de la campanya.

Dispensació responsable

Una de les primeres accions implementades ha estat l’organització d’una sessió formativa adreçada a persones que treballen en barres de bars o que formen part d’entitats organitzadores de festes, concerts o qualsevol esdeveniment multitudinari on hi hagi dispensació de begudes alcohòliques. Es tracta d’una activitat per aportar eines i estratègies per a la creació i gestió d’espais més segurs on es fomenti la dispensació responsable d’alcohol.

La formació dinamitzada per Mediare es va fer el 2 de juny a l’Espai Jove de Berga i va comptar amb la participació de les entitats encarregades de gestionar el servei de barres de les Barraques de La Patum: La Bauma dels Encantats, La Berguedana de Thrash, el JAB Berga, el Club Esquí Berguedà, els Castellers de Berga, l’Ateneu Llibertari Berguedà, el Casal Panxo i Ben Anats. En la sessió també van participar-hi persones responsables de diferents establiments d’hostaleria, restauració i oci nocturn de la ciutat. 

L’aigua també vol anar a Patum 

Aquest any, la Patumaigua tornarà a anar a La Patum! Es tracta d’una campanya creada l’any 2019 per incentivar el consum d’aigua amb l’objectiu de promoure una festa saludable i reduir els riscos associats als primers consums d’alcohol entre les persones joves. Enguany es preveu distribuir gratuïtament 20.000 ampolles d’aigua durant els cinc dies de Patum gràcies al conveni de col·laboració entre Sant Aniol i l’Ajuntament de Berga. Les aigües es distribuiran a les barres de còctels sense alcohol i les barres de les Barraques de La Patum. A més, s’instal·laran fonts d’aigua a la plaça de Viladomat i la plaça Cim d’Estela per facilitar la reutilització de les ampolles.   

Una de les novetats que incorpora la campanya és el reciclatge de l’envàs de la Patumaigua. En concret, s’habilitaran contenidors facilitats pel Consell Comarcal del Berguedà i Containers del Berguedà que estaran logotipats amb la imatge de la campanya i s’ubicaran a la plaça de Sant Francesc, la plaça de Viladomat, el passeig de la Indústria i la plaça Cim d’Estela. El plàstic recollit s’utilitzarà per fer un article de marxandatge de La Patum: una ronyonera, una samarreta o una ampolla plegable i reutilitzable. Per escollir el producte es farà una enquesta a través de les xarxes socials de l’àrea de Joventut (@bergajove) i es fabricarà l’opció més votada.

Barres sense alcohol

El consistori habilitarà dues barres sense alcohol per oferir una alternativa atractiva i saludable i evitar conductes de risc. En concret, s’oferiran còctels elaborats amb fruita natural i sense sucres afegits i aliments sòlids al preu simbòlic d’1 €. A més, també serà un dels punts de distribució gratuïta de la Patumaigua. Aquesta iniciativa està concebuda per combatre la deshidratació i la manca d’aliment que es poden derivar del consum continuat i abusiu d’alcohol.

Vetlladores i educadores de carrer

La Patum comptarà amb la col·laboració de professionals de Mediare per portar a terme accions educatives i de conscienciació sobre temes relacionats amb joves, drogues, gènere i oci nocturn. L’equip de vetlladores i educadores de carrer faran un abordatge centrat en l’apoderament, oferiran informació sobre l’ús recreatiu de determinades drogues, els efectes i els riscos associats al seu consum, les violències masclistes i la perspectiva de gènere i la creació d’espais segurs en els contextos d’oci nocturn, entre d’altres. Per fer-ho, s’instal·larà un estand en un dels espais de màxima afluència durant la festa (plaça de Viladomat) i també hi haurà un servei itinerant. 

Font: Ajuntament de Berga

Si t’ha agradat llegir la notícia Berga implementa accions per promoure unes nits de festa saludables i de qualitat durant La Patum, també et pot interessar llegir Voilà es trasllada a la Torre de Lluvià.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.