Pànxing Berguedà

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Notícies – Berguedà

Berga suspèn La Patum per segon any consecutiu

Berguedà
LaPatum
La incertesa sobre l'evolució de la pandèmia ha dut al consistori a cancel·lar la festa

L’Ajuntament de Berga ha anunciat que no hi haurà La Patum. Per segon any consecutiu, la ciutat es quedarà sense la festa de Corpus. Segons ha justificat el consistori, en un comunicat, la incertesa sobre l’evolució de la pandèmia fa que “a dia d’avui resulti improbable poder celebrar la festa tal com la coneixem”, ja que les autoritats sanitàries “no permeten la celebració d’actes i activitats de cultura popular i tradicional per tal d’evitar el risc de generar aglomeracions”. Recorden que l’organització de la festa requereix “mesos de preparació”. L’acord de suspensió ha estat consensuat pels membres del Patronat Municipal de La Patum.

La decisió ha estat acordada per les persones que integren el Patronat Municipal de La Patum, format per representants dels diferents grups polítics del consistori-, caps de colla de la comparseria patumaire, així com altres persones vinculades a la festa berguedana, que s’han reunit aquest divendres en sessió extraordinària. Tal com va succeir l’any passat, la situació de pandèmia sanitària ha motivat la cancel·lació de l’edició de 2021, que havia de celebrar-se del 2 al 6 de juny. Originària del segle XV, la Patum és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Fins a la pandèmia no s’havia suspès mai. Només el 2005, any en què va ser assassinat Josep Maria Isanta, es va suspendre la jornada de dissabte.

Ball final de Tirabols de la Patum de Berga
Ball final de Tirabols de la Patum de Berga, el 23 de juny de 2019

En la sessió extraordinària d’aquest vespre, el Patronat de la Patum també ha iniciat el debat sobre la tipologia d’activitats alternatives que es podrien portar a terme durant la setmana de Corpus per commemorar la festivitat. Des de l’Ajuntament expliquen que es concretaran en les properes setmanes, després de consensuar-ho amb els cossos de seguretat i emergències.

La Patum

La patum és una festa tradicional de Berga que se celebrà un cop a l’any durant la festivitat del Corpus. Les activitats que es duen a terme compten amb la participació de la ciutadania i es caracteritzen per la presència de foc, pirotècnia i elements de religiosos.

La seva durada és de cinc dies i comença sempre en dimecres i acabant en diumenge. Els actes principals diaris són:

  • Dimecres: Passades al migdia i al vespre en honor de les autoritats
  • Dijous: Patum de lluïment al migdia i Patum completa al vespre
  • Divendres: Passada infantil a les 10:00, Patum infantil de lluïment al migdia i Patum infantil completa al vespre
  • Dissabte: Entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i Passada al Vespre en honor dels administradors i les places de Berga.
  • Diumenge: Patum de lluïment al migdia i Patum completa al vespre

Font: ACN Berga

Si t’ha agradat la notícia Berga suspèn per segon any consecutiu La Patum, també et pot interessar Els centres comercials tornen a obrir després de dos mesos, però només entre setmana i sense restauració.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.