Pànxing Berguedà

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Notícies – Berguedà

Bones previsions per al turisme rural

Berguedà
Casa de turisme rural Torrecabota de Calders (Bages) imate d'arxiu ACN
Pla general de la casa de turisme rural Torrecabota de Calders (Bages), amb el seu masover segant la gespa. És una de les finques on els inversors de plaques solars hi han mostrat interès. Imatge publicada el 18 de juny del 2020. (Horitzontal)
El turisme rural de la Catalunya Central preveu penjar el cartell de complet gràcies als clients de proximitat. Moltes famílies opten pel contacte amb la natura i a prop de casa després del confinament.

Bones previsions per al turisme rural, que preveu penjar el cartell de complet gràcies als clients de proximitat.

Les cases de turisme rural de la Catalunya Central podrien penjar el cartell de complet aquest estiu. Les reserves, la majoria fetes aquests darrers dies, fan que en algunes zones ja comencin a rondar el ple, especialment a l’agost. La gran diferència, però, és que enguany i arran de la pandèmia, el client principal és ara el de proximitat. Hi ha predomini del client procedent de l’àrea metropolitana, i que es decanta per fer estades més llargues. “Busquen el contacte amb la natura després d’estar cansats d’haver-se passat tants dies tancats a la ciutat”, justifica Oriol Baños, president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà.

Al Berguedà, segons dades des de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, l’ocupació ronda el 80% a l’agost. El juliol està per sota, però la tendència dels darrers dies és a l’alça. “Ja de per si l’agost s’acostuma a omplir, però els números del juliol estan per sobre de l’habitual, especialment entre setmana”, explica el president de l’entitat, Oriol Baños.

Natura i teletreball

La covid-19 ha comportat que molts catalans optin per aquest turisme de proximitat. És el cas de l’Aitor Álvarez, resident a Barcelona. Aquesta setmana està amb tres famílies més passant el Sant Joan en una casa de turisme rural de Casserres. Van reservar ara fa un mes i mig, confiant que la desescalada evolucionés favorablement i s’hi poguessin desplaçar. “Aquí els nens poden jugar, l’entorn és privilegiat i hem pogut fer teletreball durant la setmana”, explica. També l’Albert Guash, que fa estada amb ells, subratlla com necessitaven de la “natura” després de tants dies tancats.

Les famílies de l’Aitor i l’Albert s’allotgen a la Barraca, a Casserres, una de les quatre cases de turisme rural que té la família Niubò. En tenen tres al Berguedà i una al Moianès. La seva responsable, Núria Niubò, explica que van obrir amb la fase 2, però que no ha estat amb la represa i la lliure mobilitat, que han començat a omplir. “Estem contents, tenim el que queda de juny, juliol i agost pràcticament ple”, reconeix.

Canvi de perfil

A diferència del que és habitual, els responsables de les cases de turisme rural de la Catalunya Central preveuen que serà el client català el que els podria “salvar la temporada”. “Habitualment a l’agost hi ha més estranger. De fora, senyala, només tenim les reserves anteriors a la pandèmia que no es van anul·lar”, explica Niubó.

També ressalta com el client català, “que habitualment optava per passar un parell de dies”, ara lloga per tota la setmana.

Una situació similar és la que es viu al Solsonès. Pilar Bielsa, presidenta de l’Associació de Turisme Rural El Solsonès. Explica que “pinta bé l’estiu, però venim d’una situació catastròfica”. Comparteix que l’agost està “força ple” i que ara s’estan despertant les reserves pel juliol, quan és previst que obrin la majoria de les cases.

Encara, però, queden allotjaments lliures. “Molts han optat per la prudència i esperar que no hi hagués limitacions de mobilitat per reservar”, diu, tot ressaltant, també, el clar predomini del client català.

Cases senceres o habituacions

A hores d’ara, però, segons les cases de turisme rural, hi ha més tendència a voler reservar aquelles masies que són senceres en lloc d’habitacions. I això malgrat que, destaquen, es garanteix la separació entre uns i altres, així com la desinfecció. És el cas, per exemple, de la Torre d’en Bofill, a Cardona.

Aquesta casa disposa de cinc habitacions i, malgrat que ja descartaven llogar-les totes alhora, la seva propietària explica que alguns clients fixes els han comentat “que no els hi fa massa gràcia venir pel risc de contagi”. De moment tenen reserves per l’estiu, especialment pels caps de setmana, i confien “en el client d’última hora”.

Des de la Federació d’AgroTurisme de les Comarques de l’Interior de Catalunya, el seu president, Josep Maria Solé, comparteix que hi ha tendència a voler llogar cases senceres. “No volen compartir espai amb ningú, els dona seguretat”, opina.

L’Alta Anoia “s’anima”

En el cas de l’Alta Anoia, Ramon Bosch, president de l’Associació per al desenvolupament de l’Alta Anoia destaca que després de donar-ho “tot per perdut”, quan van haver de tancar, ara sembla que la situació comença a “animar-se”. A hores d’ara, explica, ja s’han començat a activar les reserves pel juliol i, especialment, l’agost. Pel que fa al perfil, són clients que procedeixen també majoritàriament de l’àrea metropolitana. Normalment famílies i amics que busquen “un lloc tranquil”.

També a Osona les perspectives del turisme rural són bones i confien en poder assolir una exitosa campanya aquest estiu.

Altres articles
Si t’ha agradat llegir Bones previsions per al turisme rural també et pot interessar llegir Segons residents que volen viure a Vallcebre.
ACN

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.