Pànxing Berguedà

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Notícies – Berguedà

Caminada Popular de l’Ametlla de Merola

Berguedà
37759487Master

La sortida de la Caminada Popular de l’Ametlla de Merola és des de la Plaça del Teatre de la colònia industrial de l’Ametlla de Merola, del terme municipal de Puig-reig (Berguedà). Per arribar-hi és per la carretera C-16 i agafar la sortida de Navàs. Comença la caminada passant pels costats dels horts i es va a buscar el riu Llobregat que creuarem per la palanca metàl·lica, element característic de l’època industrial. En aquest lloc, el riu Llobregat fa de separació entre la comarca del Berguedà i la comarca del Bages. Un cop passada la palanca entrem en el terme municipal de Gaià (Bages) que és per on transcorrerà gran part de la ruta.

Passada la palanca, agafarem un corriol a mà dreta que comença a pujar per portar-nos al nucli rural de Galera. Aquest corriol travessa la carretera de Navàs a Galera. Un cop arribat a Galera seguirem el camí però sense endinsar-nos al nucli urbà. Farem uns 150 metres per un camí fins que trobem una bifurcació i anirem pel camí de l’esquerra. Immediatament hem d’agafar un corriol a mà dreta per començar la pujada al Serrat de l’Àliga.

Seguirem el corriol uns 350 metres i al trobar una bifurcació escollirem el de l’esquerra on comença una pujada més forta que ens portarà fins al cim del Serrat de l’Àliga (527 metres), on tindrem una vista panoràmica a tot l’entorn.

Vistes espectaculars

Comencem la baixada per un corriol fins a arribar un camí, el seguirem un tram i a la propera bifurcació agafarem el camí de l’esquerra. A pocs metres agafarem un corriol a l’esquerra que seguirem fins a arribar el dipòsit d’aigua per incendis. És el punt més alt de la caminada (562 metres). Començarem una baixada fins a un altre dipòsit de formigó que és pel subministrament d’aigua potable de la zona.

Seguim per un corriol que segueix la carena amb vistes al bosc de Matamala i per l’altre costat el Turó de Santa Àgata. Aquest corriol ens portarà fins al camí asfaltat de Matamala a Pinós. Passarem per un corriol paral·lel al camí asfaltat que ens aproparà a la casa rural de Cal Cisteller però sense arribar-hi.

 

Ermita de Santa Àgata

 

Girarem cap a la dreta i seguirem un corriol que anirà baixant suaument fins a arribar a creuar la riera de Gaià. Al trobar un camí anirem a l’esquerra i de seguida trobarem un corriol a mà dreta que comença a pujar per anar al Turó de Sant Àgata. A uns 200 metres trobarem la font de La Tosca. Seguim pujant i al trobar un camí, si anem cap a l’esquerra, ens aproparà a la carretera BV-4401 de va de Gaià a Prats de Lluçanès. Si en lloc d’anar a l’esquerra, anem cap a la dreta, ens aproparà al Turó de Santa Àgata i estalviarem quasi 2 km de la ruta, encara que el camí està una mica embrossat.

Tornada cap a l’inici

En el punt més alt del turó (524 metres) trobem l’ermita de Santa Àgata. És una petita capella de carreus regulars. Aquesta capella té un petit campanar d’una sola campana. En el turó hi havia el baluard: era un terraplè avançat que formava part de les muralles de l’antic castell de Gaià.

Comencem la baixada per dirigir-nos cap El Genescà. Baixem del turó per un corriol fins a trobar el camí del cementiri de Gaià. Abans de trobar el cementiri agafem un corriol a l’esquerra que ens portarà per uns camps que s’han obert recentment. Arribarem a la masia del Genescà. A prop hi ha l’ermita de Sant Andreu de Genescà que no hi passem però és recomanable arribar-hi.

Agafem el camí que va cap a Vilagaià en direcció a Galera, on passarem per l’altra costat d’on hem passat a la sortida. Al baixar de Galera ens desviem uns 60 metres per anar a visitar un indret que antigament era lloc de trobada per fer-hi berenars. Hi ha una taula de pedra espectacular.

Només ens queda tornar a passar la palanca per arribar a l’Ametlla de Merola. Esperem que hàgeu gaudit d’aquesta caminada que forma part de les 32 caminades populars que l’Associació de Veïns de l’Ametlla de Merola ha portat a terme i que aquest any 2020 hem hagut de canviar el sistema organitzatiu per les condicions especials que vivim.

Si t’ha agradat llegir la ruta Caminada Popular de l’Ametlla de Merola, també et pot interessar Mantenir-se en forma i activar la circulació.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.