Pànxing Berguedà

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Notícies – Berguedà

La comunitat musulmana del Berguedà celebra la Festa del Xai

Berguedà

La comunitat musulmana del Berguedà celebrarà aquest dimarts, 20 de juliol, l’Aid al-Adha o Festa del Xai, una de les celebracions més importants del calendari religiós musulmà. Enguany, es mantindran les mesures preventives per la Covid-19 per poder celebrar la festa amb seguretat. Per fer-ho, s’ha establert un punt de repartiment dels xais situat al recinte de l’escorxador per lliurar-los de forma esglaonada. La logística de la festa està organitzada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga en coordinació amb l’àrea de Polítiques Migratòries del Consell Comarcal del Berguedà, representants de les comunitats islàmiques de Berga i Gironella, responsables de Salut Pública, carnissers de la comarca i membres dels cossos de seguretat i Protecció Civil.

Festa del sacrifici

La Festa del Xai se celebra el setè dia de l’últim mes del calendari islàmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que milions de persones musulmanes fan anualment a la ciutat de La Meca, a l’Aràbia Saudita, en compliment d’un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l’Islam. En tractar-se d’un calendari lunar, la data de la celebració és mòbil i cada any s’avança 11 dies, aproximadament, al calendari gregorià.

També coneguda com a festa del sacrifici, la festivitat recorda el passatge de l’Alcorà en què el profeta Ibrahim vol sacrificar el seu fill Ismaïl com a acte d’obediència a Al·là, que en l’últim moment l’atura per ordenar-li que en comptes de sacrificar el noi, li ofereixi un xai.      

Celebració comunitària

La festa del Xai es desenvolupa en un ambient festiu i de fraternitat i consta de tres parts. Primerament, es fa una pregària familiar o comunitària a trenc d’alba a les mesquites dels diferents municipis del Berguedà. Tot seguit, es fa el sacrifici dels xais als escorxadors per part de personal qualificat per garantir el compliment de les mesures legals i sanitàries de la carn que es consumirà durant l’àpat festiu.

Després de sacrificar l’animal, és habitual organitzar un gran àpat familiar. La tradició estableix que la família es queda amb una tercera part de l’animal, mentre que la resta es reparteix entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts. Aquest any, es preveu distribuir 200 xais, una xifra similar a la de l’any passat que es va doblar respecte a l’any anterior, ja que moltes famílies van renunciar a viatjar als seus països d’origen per celebrar la festa a causa de la situació de pandèmia.

Ajuntament Berda Festa xai

Font: Ajuntament de Berga

Si t’ha agradat llegir la notícia La comunitat musulmana del Berguedà celebra la Festa del Xai, també et pot interessar llegir Obertura de piscines municipals a Berga.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.