Pànxing Berguedà

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Notícies – Berguedà

LA CREU DE LA PINYA

Berguedà
1-scaled

Es tracta d’una creu de ferro de quatre braços, a més està erigida dessota mateix de la serra de Noet, en memòria d’una batalla que va tenir lloc en aquest indret, i els seus voltants, el 4 de juliol de 1840.

La matinada del dia 3 de juliol, el general Espartero, amb 40.000 homes finalment van arribar als afores de Berga (capital carlina, en aquell moment, de tot el Principat de Catalunya), presentant batalla el 4 de juliol, al general carlista Cabrera, que tan sols disposava de 10.000 homes. Finalment Espartero va guanyar la batalla i Cabrera, va haver de marxar a l’exili. El dia 6 de juliol de 1840, el general Cabrera amb 4600 infants i 300 genets, finalment va passar la frontera amb França.

La Batalla de la Creu de la Pinya va ser la darrera batalla de la Primera guerra carlina, com a resultat posant fi a l’anomenada Guerra dels 7 anys (1833 – 1840). Cada any se celebra a Berga, per Carnestoltes, una batalla de ferina, que commemora per tant aquest fet històric.

Es tracta d’una ruta molt agraïda en dies de sol, a més de la magnífica panoràmica que podem gaudir.  


ITINERARI

Sortida

Aparcament de la Font del Ros. Sortim de l’aparcament per on accedeixen els cotxes, i seguim el carrer Francesc Macià cap a l’esquerra. Continuem pel carrer Rafael Casanova, fins a arribar al final d’aquest. Un cop aquí, girem a l’esquerra, i continuem per una pista de terra.

Bifurcació (00h 04’). Seguim per la pista que marxa recte endavant.

Passem per sota la carretera.

Cruïlla de quatre camins (00h 12’). Anem recte endavant, seguint les marques del GR-179 (color vermell i blanc), travessant el torrent del Canyet pel pont de la Fàbrega.

Cal Pendola. Al costat del camí, a mà esquerra. A mà dreta veiem un camí que deixem de banda.

Bifurcació de 3 camins – Rierol de cal Paraire (00h 16’). Seguim recte endavant.

Cal Boix. Al costat del camí, a mà esquerra.

Bifurcació (A). Pal amb banderoles (00h 24’). Anem recte endavant, seguint les marques del GR-179 (color vermell i blanc).

Creu de la Pinya (00h 27’). Finalment arribem i veiem que es tracta d’una creu de ferro de quatre braços, que podem veure sobre un marge, a mà dreta. Molt a prop hi ha una casa a mà esquerra.

Tornada

Cruïlla de quatre camins (00h 30’). Anem recte endavant, seguint les marques del GR-179 (color vermell i blanc).

Bifurcació Casa Nova de Noet (00h 35’). En primer lloc la casa ens queda a mà esquerra. Aquí deixem de seguir el GR-179, que en aquest punt gira a la dreta, per continuar nosaltres, cap a l’esquerra.

Cruïlla amb la carretera BV-4135 d’Avià a Cal Rosal (00h 41’). També seguim la carretera cap a l’esquerra, per deixar-la al cap de pocs metres, i agafar una pista, que surt a mà esquerra en direcció a Sant Elias.

Masia de Sant Elias (00h 50’). La masia ens queda a la dreta. Girem 90º a l’esquerra, i seguim per una pista que va en direcció a Berga, senyalitzada amb marques de color groc.

Cruïlla (1h 08’). Seguim la pista que marxa cap al’esquerra. A mà dreta, a l’altre cantó de la pista, a més, podem veure la Casa Nova de cal Cap Blanc.

Senyal de Camí tallat a cal Genai (1h 13’).

Cruïlla en la qual ja havien estat (A). Pal amb banderoles (1h 14’). Anem cap a la dreta, seguin el GR-179 (marques de color vermell i blanc), desfent, a partir d’aquí, les nostres passes.

Pont de la Fàbrega  – Cruïlla de quatre camins  (1h 27’).

Aparcament de la Font del Ros (1h 40’).


FITXA

Comarca: Berguedà

Municipi: Berga – Avià

Punt de sortida i arribada: Aparcament de la Font del Ros de Berga, davant el carrer Francesc Macià.

Durada aproximada sense parades: 1h 40 min (Anar i tornar)

Dificultat: Baixa

Desnivell: 97m de baixada i 97m de pujada.

Nota: El temps indicat és orientatiu, és l’invertit per nosaltres el dia que vàrem fer aquesta ruta, a més sense comptar-hi les parades.


Si t’ha agradat llegir l’article La Creu de la Pinya, també et pot interessar Quina roba portar per a córrer amb fred.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.