Pànxing Berguedà

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Notícies – Berguedà

L’orientació catalana se situa en l’elit mundial

Berguedà
L'orientació catalana se situa en l'elit mundial|L'orientació catalana se situa en l'elit mundial|Ordinador portàtil amb el vídeo joc de curses d'orientació en pantalla.|Notícies

L’orientació catalana es posa al nivell de les grans potències mundials amb els cursos online de formació de la FCOC. El confinament dispara la pràctica de les curses virtuals d’orientació.

L'orientació catalana se situa en l'elit
L’orientació catalana se situa en l’elit mundial (Foto: FCOC).

Els cursos online d’iniciació a l’orientació que ha organitzat la FCOC (Federació de Curses d’Orientació de Catalunya) han estat un èxit. Gràcies a ells l’orientació catalana se situa en l’elit mundial. Aquests cursos en línia han comptat fins ara amb una gran participació. Les sessions, realitzades en època de confinament per la Covid-19, han tingut un total de 100 inscrits. Els participants han pogut introduir-se, des de casa seva, als traçats, la cartografia, el món sportident i la direcció de curses.

Pau Llorens, director tècnic de la FCOC, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa i hexplica que “hem arribat a moltíssims participants, cosa que semblava impossible amb un curs  presencial. Era la gran deficiència del nostre país, però des d’avui Catalunya ja no haurà de buscar a fora el que forma a casa. Per tant, els orientadors catalans han aconseguit posar-se al nivell dels grans països punters en aquest esport.  També ha senyalat que l’èxit del curs ha estat tan notori que els orientadors han fet l’impossible dins de casa per no perdre la passió per aquest esport.

Esborrany de llei

La sensació de córrer pel bosc que et dóna l’orientació és difícil de substituir, certament. Però si hi ha alguna opció que s’hi aproximi és el videojoc de simulació esportiva Catching Features. En aquest joc un corredor/a s’endinsa per un terreny que, fins i tot,  pot ser confeccionat a partir d’un mapa real. I un cop dins es pot competir com si fos una cursa oficial amb altres corredors sobre el mapa.

En aquests dies de confinament pel COVID19, alguns orientadors catalans han anat descobrint aquest joc i fins i tot ja n’hi ha algun que participa als mundials. D’altres han organitzat curses locals  o també el primer campionat popular de Catalunya. Un campionat ha estat celebrat aquest passat diumenge, dia 26 d’abril. La UFEC fins i tot està treballant en l’esborrany d’una Llei que permetria reconèixer com a modalitat esportiva aquests campionats online per a diferents modalitats esportives.

El president de la FCOC, Josep M. Santiago, és un dels orientadors catalans que s’ha inscrit als mundials Catching Features Orienteering World CUP 2020. El presdient explica que “aquests mundials van començar el passat 11 d’abril i s’allargaran fins el 6 de juliol, i val a dir que cada setmana se celebra una ronda. Són mapes molt tècnics, amb un estil nòrdic que obliguen a estar molt concentrats als participants de cada cursa”

Santiago reconeix que abans de fer una cursa ‘cal entrenar molt la navegació’ i ‘familiaritzar-te amb el videojoc’ , el qual aporta unes sensacions molt similars a les reals. ‘Aquí no pots fer cap tipus de trampa com demanar ajuda a un altre corredor si t’has desorientat, aquí estàs tu sol amb el mapa i no pots perdre en cap moment les referències que et dóna el terreny’, afegeix.

En el context de la Covid-19

El confinament COVID19 ha estat una oportunitat per desenvolupar ràpidament la pràctica d’aquest videojoc que permet diferents nivells. Entre aquests hi ha el descobrir l’orientació, entrenar i competir. Com acostuma a ser habitual, el món dels videojocs és més masculí que femení. Ara com ara, doncs, els orientadors passen per davant de les orientadores en la pràctica a Catalunya.

‘L’experiència d’organització d’aquesta primera cursa de l’Anoia ha sigut molt positiva, ja tenim més de 400 visualitzacions del directe de Youtube’ ens explica Quim Vich, un dels principals promotors de la cursa de l’Anoia del passat 21 d’Abril. I és que amb el moment que estem vivint, s’ha demostrat que aquest tipus de contingut en directe pot tenir també molt èxit. Pel que fa a l’entrenament amb aquest joc, Quim Vich ens comenta que ‘actualment entreno entre 3 i 4 hores al dia’ i sobretot en destaca ‘la facilitat de córrer a diferents terrenys, i així practicar diferents tipus d’orientació, que de normal, seria impossible’. Quim Vich també estarà al davant de la organització de la cursa Popular d’aquest diumenge 26 d’Abril, que es retransmetrà en directe per un nou canal de Youtube que vol ser la referència a Catalunya, CATching.

CatchingFeatures i altres jocs

El videojoc es pot comprar directament a la seva pàgina web catchingfeatures.com i permet provar-lo en uns mapes gratuïts per fer una petita introducció. Es pot jugar en diferents modalitats: sortida en massa, relleus, sortida individual i fins i tot sota diferents condicions climatològiques com pluja, cursa nocturna… Cada cursa dona una puntuació que es barema amb els altres corredors del dia i així es pot tenir una idea de quin és el nivell respecte els altres corredors.

Tot i que el Catching Features segurament és el joc més real, també hi ha altres modalitats de cursa online i diferents clubs catalans d’orientació les estan promovent. Serien les curses a través de l’Street View Map (urbanes). A l’arribar al lloc on hi ha la fita s’ha d’omplir un qüestionari amb una pregunta sobre algun aspecte visual per determinar si el corredor està en el lloc indicat. Un altra opció seria el Trail-O, amb diferents fites de precisió a partir d’una fotografia, una descripció de control i el Nord.

Enllaços d’interés

Per a més informació: http://www.web.orientacio.cat/component/content/article/7-contingut-estatic/150-orientacio-confinament
Links interesants: https://cfworldcup2020.trainingsharp.com/

catching-anoia
Ordinador portàtil amb el vídeo joc de curses d’orientació en pantalla.

Si t’ha interessat L’orientació catalana se situa en l’elit mundial, també et pot interessar l’agenda d’activitats de la revista Pànxing Berguedà.

Font: www.orientacio.cat

garrett-sears-unsplash

L’orientació catalana se situa en l’elit

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.