Pànxing Berguedà

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Notícies – Berguedà

Patum confinada del 10 al 14 de juny

Berguedà
Cartell oficial de La Patum confinada del 10 al 14 de juny

Berga celebrarà una Patum confinada del 10 al 14 de juny. Hi haurà actes simbòlics i culturals.

Patum confinada del 10 al 14 de juny. La pandèmia de la Covid-19 ha comportat la suspensió de La Patum de 2020, però no impedirà que se celebri una versió confinada de la festa. Des que es va prendre la decisió d’anular la festa d’enguany, l’Ajuntament de Berga ha treballat per elaborar una programació d’actes simbòlics que es portaran a terme la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de ‘La Patum Confinada’.

La proposta inclou esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions i complir les mesures preventives i restriccions de la Fase 2 del desconfinament. La programació també comptarà amb accions que es realitzaran a través de les xarxes socials amb la col·laboració de diverses entitats berguedanes. A més, també s’anima a tots els veïns i veïnes a decorar els balcons
amb motius patumaires durant la setmana de Corpus.

Filtres facials patumaires

La programació de ‘La Patum Confinada’ començarà el dimecres, 10 de juny, a les xarxes socials de La Patum. A les 12 del migdia, el perfil oficial de la festa a Instagram (@lapatumberga) posarà a disposició dels usuaris i usuàries una sèrie de filtres facials
patumaires per poder realitzar històries efímeres i compartir-les amb els seus seguidors i seguidores. Els filtres són gratuïts i estaran disponibles al mur del perfil de La Patum. Per descarregar-los, caldrà accedir a l’emoticona identificada amb una cara que inclou dos signes positius, situada sobre el mosaic de fotografies.

Els usuaris i usuàries podran fer històries amb filtres que simulen la visió des de l’interior de l’Àliga o els Gegants, col·locar-se un barret patumaire mentre cauen algunes espurnes de foc o utilitzar una màscara amb el logotip de La Patum. També hi haurà altres filtres en format de joc per a què els usuaris i usuàries puguin descobrir quina comparsa són o quines frases típiques patumaires no podran dir aquest any, entre d’altres.

L’elaboració i composició dels filtres facials ha estat realitzada per la dissenyadora, Mar Guixé.

Actes religiosos i musicals

El dijous, 11 de juny, l’església parroquial de Santa Eulàlia celebrarà una missa major cantada per l’Orfeó Berguedà que interpretarà l’Himne del Sagrat Cor de mossèn Marià Miró. L’ofici començarà a 2/4 d’11 del matí i les persones que accedeixin a l’església hauran de respectar les mesures preventives d’higiene, seguretat i aforament.

A 2/4 de 10 de la nit, la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga interpretarà un salt de Patum, des del Castell de Berga. Es tracta d’una actuació estrictament musical sense la intervenció de la comparseria patumaire. L’esdeveniment no és obert al públic, però ha estat ideat per a què la música arribi a tothom i pugui ser escoltada des dels espais exteriors de les llars. A més, l’actuació serà retransmesa en directe per Televisió del Berguedà.

Marató solidària de La Patum Infantil

L’Associació de La Patum Infantil ha organitzat una jornada solidària que es portarà a terme el divendres, 12 de juny, durant tot el dia. Es tracta d’un repte o challenge per a què infants i adults puguin fer Patum des de casa de forma virtual. Les persones interessades en formar part d’aquest repte podran inscriure’s i participar en 8 categories diferents: Patum a la plaça, Patum de les andròmines, Patum Free-Style, Com canalla, Patum de vella escola, Patum des del balcó/petits reporters, Patum des de l’empostissat i Patum de comparsa.

Els participants podran descarregar-se un cartell amb el lema “Jo hi participo” i hauran de publicar una foto o vídeo a les xarxes socials incloent l’etiqueta #patuminfantil i l’etiqueta corresponent a la categoria en què participin el dia de la marató solidària. La inscripció tindrà un preu d’entre 5 i 20€ i la recaptació es destinarà a La Marató de TV3 que enguany estarà dedicada a la Covid-19.

Per a més informació sobre la iniciativa ‘Patum Infantil Challenge 2020’ podeu
accedir al web www.patuminfantil.cat/challenge .

Ofrena floral a les residència i el Santuari de Queralt

L’Ajuntament de Berga i els representants de les comparses de La Patum realitzaran una ofrena floral per reconèixer la tasca realitzada pel personal sanitari i el personal assistencial dels centres residencials de gent gran de la ciutat durant la pandèmia del
coronavirus. El diumenge, 14 de juny a les 10 del matí, una comitiva encapçalada per l’alcaldessa, Montse Venturós, i els caps de colla de la comparseria patumaire lliuraran el ram de la Geganta nova a la Residència Sant Bernabé i el ram de la Geganta Vella a la Residència Nostra Senyora de Queralt. A les 12 del matí, es dipositarà el ram de l’Àliga al Santuari de Queralt.

Activitats paral·leles

La programació de ‘La Patum Confinada’ es completarà amb altres actes culturals. D’una banda, l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus i la Televisió del Berguedà han creat la iniciativa ‘Àgora Cultura. La Patum dels sentiments’ que consistirà en l’elaboració de cinc píndoles audiovisuals breus sobre La Patum. Els vídeos estaran protagonitzats per historiadors, historiadores i persones vinculades a la festa berguedana amb l’objectiu de mostrar el sentiment patumaire des de diverses vessants. Les píndoles es publicaran a les xarxes socials de La Patum i Àgora Cultural Berga i també s’emetran per la Televisió del Berguedà.

Paral·lelament, l’entitat Òmnium Cultural ha organitzat una lectura de textos patumaires a les xarxes socials. Tothom qui ho desitgi, podrà enregistrar un vídeo llegint algun text relacionat amb La Patum i publicar-lo al seu perfil particular. Les publicacions hauran d’anar acompanyades de l’etiqueta #PatumConfinada i serà necessari anomenar el perfil de l’entitat cultural (@omniumbergueda).

Campanya Patumitza’t

D’altra banda, continua activa la campanya ‘Patumitza’t’ que consisteix en crear petites obres d’art relacionades amb la festa berguedana. Es tracta d’elaborar dibuixos, quadres, escultures o qualsevol tipus de manualitat feta amb paper, cartró, fusta o material reciclat. Les obres realitzades es podran compartir a través de les xarxes socials. Per fer-ho, les publicacions hauran d’incloure l’etiqueta #Patumitzat i anomenar el perfil oficial de La Patum a les xarxes socials Twitter (@lapatum) i Instagram (@lapatumberga). També es podrà enviar una fotografia de les creacions a l’adreça de correu electrònic patumitzat@ajberga.cat indicant el nom de l’autor o autora de l’obra i l’edat. Les fotografies enviades per correu electrònic hauran de ser en format horitzontal.

Lliurament de cartells de ‘La Patum Confinada’

El disseny i la maquetació del cartell de ‘La Patum Confinada’ ha estat elaborat per Ermínia Altarriba i mostra diverses situacions quotidianes protagonitzades per clicks de La Patum. El consistori berguedà ha imprès un miler de cartells que es distribuiran als
comerços i establiments de la ciutat.

Les persones que vulguin tenir un cartell de ‘La Patum Confinada’ podran recollir-lo gratuïtament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania quan l’equipament torni a obrir al públic. Enguany, no hi haurà la possibilitat d’adquirir el programa d’actes que es posa a la venda habitualment a l’Oficina de Turisme, ja que no s’ha realitzat la impressió del mateix

Altres articles

Si t’ha agradat llegir Patum confinada del 10 al 14 de juny potser també t’interessa llegir Canvis al Consell Municipal de Festes de Berga.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.