Pànxing Berguedà

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Notícies – Berguedà

Puig-reig vol recuperar els anys de la República amb l’edició d’un llibre i un cicle d’activitats

Berguedà
carrer_Llobregat_Puigreig
L’Ajuntament de Puig-reig fa un pas més per a la recuperació de la memòria històrica del municipi. En aquest cas, es tracta d’un nou projecte per aconseguir una àmplia radiografia de com era Puig-reig durant els anys de la República (1931-1936) i com es va viure aquell període en diferents àmbits de la societat.

Per a fer-ho, l’Ajuntament de Puig-reig està teixint un programa d’activitats que aniran des de xerrades, visites guiades i exposicions, com la de fotografies d’època en espais emblemàtics del municipi. El repte més gran, serà l’edició d’un llibre que reculli els anys de la República a Puig-reig, dirigit per la historiadora Rosa Serra i amb la implicació d’una desena de persones entre historiadors i aficionats.

Llibre sobre la República

Tal com ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, el llibre, que es preveu enllestir per Sant Martí, tindrà al voltant de 150 pàgines i vol ser una obra divulgativa per a tots els públics que reculli moltes imatges d’aquest període, encara avui desconegudes.

República - Imatge de les treballadores de les gasses
Imatge de les treballadores de les gasses

Així, els impulsors del llibre demanen col·laboració als puig-regencs i cedir material gràfic o arxius d’interès per al muntatge. Qui tingui imatges, documents, retalls de diari, programes de festes, plànols, o qualsevol altre tipus d’arxiu, poden adreçar-se a la biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig. Serra ha explicat que tots els documents es digitalitzaran i tornaran als propietaris. S’analitzaran i es catalogaran, també, per ampliar el fons municipal.

Segons Serra i Josep Artero, un dels col·laboradors, el llibre estarà dividit en quatre grans blocs, que parlaran de la vida diària a l’època, sobre l’escola durant la República, les festes, la cultura, l’esport i les seves entitats i parlarà finalment de la política i el treball a les fàbriques.

Carrer Llobregat a Puig-reig
Carrer Llobregat a Puig-reig

Les activitats previstes s’aniran teixint un cop s’hagi avançat en la recollida del material i s’explicaran i s’anunciaran prèviament. L’edició del llibre està finançada per l’Ajuntament de Puig-reig i Jesús Subirats ha volgut agrair la implicació de totes les persones que col·laboraran en el projecte.

Si t’ha agradat llegir la notícia Puig-reig vol recuperar els anys de la República amb l’edició d’un llibre i un cicle d’activitats, també et pot interessar Berga celebrarà la festa de Sant Marc per renovar el vot de poble adaptant les activitats tradicionals a la Covid-19.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.