Pànxing Bages

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Notícies – Bages

Rajadell ja disposa de mapa de patrimoni cultural

Bages
Rajadell
Aquest inventari dels elements del patrimoni cultural i natural del terme és una eina essencial per a la seva protecció i conservació.

L’Ajuntament de Rajadell ha fet la presentació pública del nou Mapa de Patrimoni Cultural del municipi realitzat per l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona.

L’estudi va ser presentat aquest dissabte per personal de l’OPC de la Diputació, juntament amb representants de l’Ajuntament de Rajadell i amb l’assistència dels veïns i veïnes del municipi.

Rajadell compta amb un patrimoni històric i cultural molt notable i representatiu d’un poble de les seves característiques. L’element més destacat és el castell, del qual se’n té notícia des del 1063, a més d’altres béns que formen part del seu paisatge, com les masies, les barraques i les esglésies. 

Cal assenyalar la gran quantitat de barraques de pedra seca record de la importància de la viticultura al municipi; així com els elements que recorden el seu passat medieval. També hi trobem la via romana o camí ral, amb la valorització de la vil·la romana de Sant Amanç, i una important col·lecció etnogràfica, amb mobles i eines tradicionals de caire agrícola i domèstic.

La riquesa cultural i natural de Rajadell

En l’estudi s’han fitxat un total de 423 elements del patrimoni cultural i natural de Rajadell, amb una gran diversitat de categories. Un 83,7% dels elements corresponen a patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil), un 5.4% és moble (col·leccions i elements urbans), un 2,6% és patrimoni documental (fons documentals), un 4% immaterial (manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa i tècniques artesanals) i un 4,2% patrimoni natural (jaciments paleontològics i espècimens botànics singulars).

Aquest Mapa s’ha estat realitzat amb la col·laboració de diferents persones del municipi i de l’Ajuntament que han aportat els seus coneixements; motiu pel qual és una font d’informació bàsica ja que és un recopilació exhaustiva de tots els elements del patrimoni cultural local susceptibles d’ésser reconeguts com a rellevants o singulars pels seus valors històrics, artístics, simbòlics o identitaris.

Rajadell
Barraca de vinya en pedra seca de Rajadell – Ajuntament de Rajadell

Nou web amb la informació de 196 municipis

Actualment hi ha 196 poblacions de la província on ja s’ha realitzat el Mapa del Patrimoni Cultural i n’hi ha una vintena més en diferents processos de realització. Una tasca que des de fa més de 21 anys desenvolupen els tècnics de l’OPC en col·laboració amb tècnics externs i persones de cada municipi.

Aquesta informació es pot consultar a la nova plataforma digital dels Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a patrimonicultural.diba.cat on es reuneixen més de quaranta mil elements inventariats, accessibles per diversos paràmetres de cerca i amb una presentació molt visual i amb cartografia georeferenciada.

Font: Diputació de Barcelona

Si t’ha agradat llegir la notícia Rajadell ja disposa de mapa de patrimoni cultural, també et pot interessar llegir Casa Lladó i la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà estrenyen vincles per donar feina a persones del Taller.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.