Fins a 9 municipis regularan el bany a la riera de Merlès. Caldrà contractar un servei de vigilància i habilitaran 60 places d’aparcament.
Regular el lleure a la riera de Merlès
Un acord entre 9 municipis i tres comarques
Servei de vigilància
D’entrada, han anunciat que per primer cop contractaran un servei de vigilància rural. Aquest servei comptarà amb el suport dels Agents Rurals i els Mossos D’esquadra per fer complir amb les ordenances supramunicipals d’ús públic aprovades el 2018. Queda prohibit acampar, fer foc, deixar escombraries i dur els gossos deslligats, entre d’altres. Els infractors seran sancionats amb multes d’entre 750 a 3.000 euros. A més, la vigilància inclourà camins i entorns al llarg de tot el riu.
Qui assumirà el cost?
El cost s’assumirà des dels quatre consells comarcals i els nous ajuntaments. També habilitaran uns espais senyalitzats amb 60 places d’aparcament a partir de Sant Joan per limitar l’aforament a un màxim d’unes 200 persones per dia. “Abans era un caos, en un cap de setmana podien venir 1.500 persones i aparcar en camps o entrades de cases i ara es vol endreçar” i restringir molt més per la covid-19, detalla a l’ACN el conseller de Medi ambient del Consell Comarcal del Berguedà, Jesús Calderer.
Per la seva banda, l’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, admet que estan preocupats perquè no es produeixin massificacions. Això és un fet que succeïa en anys anteriors i admet que serà complicat controlar tots els quilòmetres de riu. Personalment veuria bé que es prohibís el bany perquè abans venien pocs visitants però ara s’ha “descontrolat”. Amb les platges i les piscines restringides, es temen un efecte crida a espais naturals. I subratlla que caldrà assegurar la qualitat de l’aigua de boca i la salut pública així com fer complir les ordenances.