Pànxing Berguedà

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Notícies – Berguedà

Regularan el bany a la riera de Merlès

Berguedà
Riera de Merlès
Pla general de la riera de Merlès, al Berguedà. Imatge del 27 de maig del 2020. (Horitzontal)

Fins a 9 municipis regularan el bany a la riera de Merlès. Caldrà contractar un servei de vigilància i habilitaran 60 places d’aparcament.

Els municipis que tenen gorgs es preparen per una temporada de bany excepcional en plena pandèmia de covid-19. Garantir la seguretat dels visitants i veïns i evitar aglomeracions, respectant les distàncies de 2 metres entre persones, són els principals reptes al marge del cost econòmic i les dificultats tècniques. Alguns contractaran un servei de vigilància i habilitaran un aparcament. És el cas de diversos municipis del Berguedà, que regularan el bany a la riera de Merlès.
Regular el lleure a la riera de Merlès
La riera de Merlès cada estiu rep una “afluència massiva i desordenada” de visitants. S’ha acordat que contractaran un servei de vigilància per fer complir la normativa i no descarten acabar prohibint el bany per evitar contagis. Una decisió dràstica que ja han pres a Campdevànol amb el Torrent de la Cabana.
La presència de la covid-19 i les recomanacions de les autoritats sanitàries d’evitar el bany en aigües dolces, on el virus pot romandre actiu alguns dies en aigües no clorades, ha obligat als ajuntaments a afrontar el risc de les massificacions de banyistes als gorgs i a establir mesures de restricció.
Un acord entre 9 municipis i tres comarques
En el cas de la riera de la Merlès s’hauran de posar d’acord nou municipis del Bages, Osona, Berguedà i Ripollès (Borredà, Gaià, La Quar, Les Llosses, Lluçà, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, i Santa Maria de Merlès). Els ajuntaments i consells comarcals han acordat intensificar el control i aplicar mesures per restringir-ne l’accés. “A banda de la preservació de l’espai natural protegit i la convivència entre veïns i visitants, aquest any s’afegeix un motiu de salut pública motivat pel coronavirus. Cal recordar que hi ha 6 municipis que tenen una captació d’aigua i que és la seva principal font d’abastament d’aigua de boca”, subratllen des del Consell Comarcal del Berguedà. No es descarta en algun moment acabar prohibint el bany segons les recomanacions de les autoritats sanitàries.
Servei de vigilància

D’entrada, han anunciat que per primer cop contractaran un servei de vigilància rural. Aquest servei comptarà amb el suport dels Agents Rurals i els Mossos D’esquadra per fer complir amb les ordenances supramunicipals d’ús públic aprovades el 2018. Queda prohibit acampar, fer foc, deixar escombraries i dur els gossos deslligats, entre d’altres. Els infractors seran sancionats amb multes d’entre 750 a 3.000 euros. A més, la vigilància inclourà camins i entorns al llarg de tot el riu.

Qui assumirà el cost?

El cost s’assumirà des dels quatre consells comarcals i els nous ajuntaments. També habilitaran uns espais senyalitzats amb 60 places d’aparcament a partir de Sant Joan per limitar l’aforament a un màxim d’unes 200 persones per dia. “Abans era un caos, en un cap de setmana podien venir 1.500 persones i aparcar en camps o entrades de cases i ara es vol endreçar” i restringir molt més per la covid-19, detalla a l’ACN el conseller de Medi ambient del Consell Comarcal del Berguedà, Jesús Calderer.

Per la seva banda, l’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, admet que estan preocupats perquè no es produeixin massificacions. Això és un fet que succeïa en anys anteriors i admet que serà complicat controlar tots els quilòmetres de riu. Personalment veuria bé que es prohibís el bany perquè abans venien pocs visitants però ara s’ha “descontrolat”. Amb les platges i les piscines restringides, es temen un efecte crida a espais naturals. I subratlla que caldrà assegurar la qualitat de l’aigua de boca i la salut pública així com fer complir les ordenances.

ACN Santa Maria de Merlès
Altres articles
Si t’ha agradat llegir Regularan el bany a la riera de Merlès també et podria interessar llegir El turisme de muntanya pot beneficiar el Berguedà o també El turisme rural del Berguedà afronta un futur incert.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.