Pànxing Berguedà

28, març del 2024

Search
Close this search box.

28, març del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Deu consells bàsics per a iniciar-se en el descens en bicicleta (DH)

Berguedà
55f6573b4d8f06c5c958a909d4d765a2.jpg
Les estacions d’esquí de La Molina, Els Angles i Pal ens ofereixen ben a prop de casa una bona oferta per posar-lo en pràctica. Hi trobem circuits per a debutants, avançats i experts.

En els darrers anys, el DH (descens en bicicleta per la muntanya) ha anat guanyant adeptes. Al Pirineu, hi ha instal·lacions molt adients per a practicar-lo, i el cert és que en tenim ben a prop de casa per triar. La Molina, Els Angles i Pal-Vallnord es converteixen a l’estiu en “estacions DH”. Les tres ens ofereixen diversos ginys mecànics per pujar amb bicicleta de manera còmoda a més de 2.000 m i des d’aquí iniciar diversos circuits per al descens de diferent dificultat. Es tracta d’una activitat que comporta baixar a molta velocitat, requereix tècnica i disposar de bons reflexos. I tot en un entorn de natura meravellós. Però abans de començar a fer el nostre primer descens, cal tenir molt presents alguns consells si no volem acabar el nostre dia a la muntanya amb un mal record o lesionats en un centre mèdic. O pitjor encara, en un hospital.
 
ELS 10 CONSELLS BÀSICS
 
1 Previsors en els equips.
Per al nostre primer descens, necessitarem llogar una bicicleta i un equip de protecció complet. Això que sembla obvi és per contra el primer que cal tenir present. Per què? Doncs perquè són bicicletes especials i els equips de protecció (casc, ulleres, genolleres, colzeres, canelleres, guants i tortuga) són indispensables i també són cars. Si no s’encarreguen amb suficient antelació a la botiga o taller, el més probable és que ens en quedem sense.
 
2 Contractar un professor.
Si no volem fer-nos mal el primer dia que ens proposem fer un descens, el més recomanable és que, com a mínim, contractem una o dues hores amb un professor. Una hora ben aprofitada pot ser suficient per tenir clares algunes pautes de conducció, seguretat i tècnica que ens aniran molt bé per gaudir del nostre primer descens. I els que vindran. Ara bé, tampoc n’hi ha molts, de professionals de l’ensenyament DH, i és convenient concertar-ne els serveis. Si no ens és possible contractar un professor, haurem d’extremar les precaucions, moderar la velocitat i començar per una pista verda i a poc a poc agafar confiança i tècnica.
 
3 De fàcil a difícil progressivament.
Si anem sense professor, començarem per una verda, això està clar. Com en l’esquí, les pistes de DH van per colors segons dificultats. De més fàcil a més difícil són verdes, blaves, vermelles i negres. I per pujar a dalt a pistes, ho farem amb telecadira condicionat o telecabina. Demaneu un plànol de pistes quan adquiriu el forfet i estudieu-vos els itineraris, les zones i els remuntadors que us hi permeten accedir.
 
 
4 Contracteu assegurança, i cos i bici en condicions.
Fer uns estiraments per escalfar-nos i agafar elasticitat és una tasca prèvia que ens anirà molt bé abans d’enfilar-nos al remuntador o a la bicicleta. El cos ho agrairà. Abans de començar la baixada cal assegurar-nos que la bici frena correctament i que els pneumàtics estan en condicions. Important: contracteu una assegurança quan compreu el forfet.
 
5 Estar en forma
Res de sortir de copes la nit abans. Practicar DH requereix disposar de bons reflexos. Els descensos en bicicleta demanen una bona forma física a braços i cames. Necessitarem manegar correctament els manillars –més amples- de les bicicletes DH, tenir bones cames per baixar força estona semi flexionats, drets però no rígids, i disposar de bons reflexos per esquivar branques, pedres, arrels, bassals i escorrancs. Compte amb els revolts i els canvis de rasant darrera els quals hi podem trobar un altre ciclista aturat. O una vaca!
 
6 Fer una primera baixada de reconeixement
Si el primer dia ja ens atrevim a fer una blava, cosa que és perfectament possible, cal que també fem un primer descens de prova a velocitat moderada. Possiblement ja no anirem acompanyats del professor, per tant, ens servirà per estudiar bé el traçat i tenir clars els punts que ens poden presentar complicacions quan baixem a més velocitat.
 
7 Amb respecte i ajudant
Hem de tenir present que quan baixem per una pista és més que segur que ens trobem amb altres usuaris. Si els volem avançar i no ens han vist, n’hi ha prou amb cridar un “Hola” de bon rotllo. S’apartaran així que trobin un recés i ens deixaran passar. El mateix haureu de fer quan algú us cridi darrere vostre un “Holaaaaa”. Per descomptat que en cas de trobar-nos amb un accident o incident, ens aturarem per oferir la nostra ajuda.
 
 
8 Rebentar un pneumàtic. Descansar.
Els descensos es fan per pistes i corriols amb pedres i arrels, així que si bé no és fàcil que passi, tampoc és impossible que, en el vostre primer dia, punxeu roda. Busqueu una sortida del circuit per no molestar els altres usuaris i baixeu al taller del peu de pistes a arreglar-la. Quan en sapigueu, ja us ho arreglareu vosaltres! Ara bé, rebentar un pneumàtic també ens permetrà descansar una estona, i és que la pràctica del DH en els novells és, el primer dia, esgotadora.
 
9 Ho podem fer sols o acompanyats.
El descens en companyia és més divertit i segur. El DH és una modalitat de bicicleta que, com l’esquí, la podem practicar sols, en parella, amb amics o en família. L’activitat física compartida amb altres sempre és millor, però això no ens ha d’impedir practicar el descens sols si no trobem a qui convèncer per practicar-lo i que ens hi vulgui acompanyar. Podem buscar altres singles amb qui associar-nos per fer baixades en les pistes més apartades o solitàries.
 
10 Gaudir-ne a consciència
Respectem l’entorn. La pràctica del DH es fa en un entorn d’alta muntanya preciós, amb prats alpins d’herba verda ben solejats però que transmeten frescor, o bé pel mig de boscos de pi negre ombrívols. I l’entorn de cims feréstecs i valls verdes, o núvols que creixen com castells de futures tempestes, ens recorden que el paratge és tant bonic com inestable meteorològicament parlant. Emporteu-vos una càmera de fotos d’acció o de butxaca per tenir un bon record del vostre primer dia de DH, no deixeu brossa a la muntanya i a gaudir!
 
I consells a banda… Salut, bicicleta i recordeu que si feu fotografies, podeu etiquetar-les amb #fempànxing. Animeu-vos-hi!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.