Pànxing Berguedà

9, setembre del 2024

Search
Close this search box.

9, setembre del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

El Bosc de les Creus

Berguedà
97265d611112f62091db7c81d53fbd7b.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Itinerari i crònica: 
El primer dia que vaig veure aquest paisatge desolador, ple de creus, com si es tractés d’un enorme cementiri, em va commoure profundament. Aquell bosc, verd i frondós en el seu dia, ara era una muntanya plena d’arbres calcinats.
 
L’any 2015 un incendi va cremar 1.293 hectàrees d’un bosc, produint una gran pèrdua natural i afectant els municipis d’Òdena, Castellfollit del Boix, Sant Salvador de Guardiola i el Bruc, sobretot aquest últim.

 
La idea del Bosc de Creus va néixer en la ment d’en Marc Sellarès, un bomber llicenciat en Belles Arts, per la necessitat que va sentir d’exterioritzar els seus sentiments cap a aquell bosc que havia format part de la seva infantesa.
 
La seva intenció va ser retre tribut a tots aquells arbres morts, transformant el lloc en un bosc de creus de fusta cremada. En total va construir 1.293 creus, una per cada hectàrea cremada, tasca en la qual es va invertir un any. L’última creu, de 12 m d’alçada, la va construir el 26 de juliol del 2016, just un any després que comencés l’incendi. Aquesta monumental obra artística ocupa una superfície de 4 hectàrees i està emmarcada dins l’anomenat land art (“art de la terra”), que integra les obres en el paisatge, realitzades amb materials naturals.
 
 
El Bosc de les Creus ha captat l’atenció de molts mitjans de comunicació de tot el món, arribant a la portada del Wall Street Journal, a directors de cine, que hi han rodat curtmetratges i videoclips, i a fotògrafs de renom de tot el món, com Tino Soriano, del National Geographic Society.
 
QUAN ANAR-HI
És un lloc que us recomano visitar i, si us atreviu, val la pena fer-ho especialment una nit de lluna plena. Quan hi passeges, dóna la sensació de trobar-te en un indret on ha tingut lloc una terrible batalla, amb les muntanyes de Montserrat al fons.
 
COM ARRIBAR-HI
Sortint des de l’estació de la Renfe de Manresa, cal agafar la carretera C-37z, direcció Igualada. Abans d’arribar-hi ens desviarem i agafarem la carretera BP-1101, direcció El Bruc. Entre el km 6 i el 5, poc després de passar la cruïlla que va a la urbanització de Ca l’Esteve, es pot veure ja aquest bosc a mà dreta, sobre la carretera.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.