Pànxing Berguedà

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

El Camí dels Bons Homes. Etapa Berga–Gósol “Les Orenetes de Queralt”

Berguedà
cbcd618b157873d698ef29d1017bb242.jpg

Fent Camí amb el Russi… en companyia de protagonistes i equip técnic de la película “Les orenetes de Queralt”.

El proper 31 d’agost tindrà lloc, al cinema Patronat, l’estrena del curtmetratge “Les orenetes de Queralt”. En motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt, entre el 27 d’agost i el 8 de setembre, es faran, tant a la ciutat de Berga com als pobles de la rodalia, una gran quantitat d’actes per commemorar aquesta efemèride, i una d’aquestes serà l’estrena de la pel•lícula esmentada. 
 
Les orenetes de Queralt”, és una producció d’uns 20 minuts, escrita i dirigida per mi, però que no hauria pogut dur a terme sense el gran equip artístic i tècnic de persones que m’han envoltat, que alhora també han fet seu aquest projecte, no escatimant ni temps ni esforç. Es tracta d’una pel•lícula de baix pressupost que ha tingut l’ajuda d’un seguit d’empreses, botigues i particulars que han col•laborat en el seu finançament. A tots ells moltes gràcies.   
 
Sinopsi: 
La història narra el moment de la vida d’una noia, immersa en una profunda depressió, que decideix fer el “Camí dels Bons Homes” des de Montsegur (França) fins al santuari de Queralt, seguint el consell d’una amiga seva, amb l’esperança de trobar respostes als seus dubtes interiors. Durant el viatge la protagonista coneixerà a una dona que l’ajudarà a enfrontar-se als seus problemes.
 
L’equip artístic: 
Pels papers principals hem pogut comptar amb dues actrius professionals, la Laia Cubilles, que, tot i ser nascuda a Berga, viu a Barcelona, i que l’hem pogut veure treballar, per exemple, amb l’actor Joel Joan a la sèrie “El Crac” i també en un episodi de “La Riera”, de TV3; i la Pilar Sardà, de Cerdanyola del Vallès, que també va participar en un episodi de la “La Riera” i que ha intervingut en pel•lícules com “El árbol sin sombras”, “Cuatro días de octubre”, “Letargo” o “23 de diciembre”. Totes dues també tenen una gran experiència en teatre. Els altres quatre papers han recaigut en actors no professionals de les comarques del Berguedà i el Bages. Es tracta d’Antònia Molera, membre de l’Agrupació Teatral La Farsa, Francesc Gannau, de Manresa, Arcadi Vives, de Berga, i Anna Escànez, de Cal Rosal.
 
 
L’equip tècnic: 
Aquest ha estat format per Frederic Garrido com a director de fotografia, l’Albert Garrido que s’ha encarregat de la càmera i el muntatge, Bernat Gilabert que ha assumit la direcció de so, mentre que la música ha anat a càrrec de l’Oriol Vilalta. Pel que fa a la posada en escena, Marc Leal s’ha encarregat del disseny del vestuari, Janina Vilana i Judit Lucas s’han ocupat de l’script, la maquilladora ha estat l’Alba Soler, i l’Anna Escànez ha assumit les tasques de perruqueria. L’AFTDAO ha col•laborat, amb la seva experiència, a la realització de la foto fixe i el making off.
 
 
El Camí dels Bons Homes: 
Aquest és un itinerari transpirinenc que vol simbolitzar els camins que van utilitzar els càtars en el decurs dels segles XIII i XIV per fugir de l’Occitània. Es tracta d’un sender de gran recorregut (GR-107), senyalitzat amb marques de color blanc i vermell. La religió càtara promovia el retorn als valors més purs i senzills del cristianisme primitiu. La història dels càtars és, en certa manera, determinant per entendre la situació de la Catalunya actual. Es podria afirmar que la derrota en la batalla de Muret (1213), on va morir el rei Pere I de Catalunya i Aragó, va canviar la història del nostre país.  
 
Itinerari: 
El tram que he triat és en el que ha tingut lloc part del rodatge de la pel•lícula. Jo considero que aquesta etapa és massa llarga i que seria ideal poder dividir-la en dues. Berga – Peguera i Peguera – Gósol. La construcció d’un refugi a l’antic poble de Peguera, paratge de gran vellesa, li podria retornar certa vida a aquest lloc. 
 
 
Primera etapa
Berga (730 m) – Santuari de Queralt (1.156 m) – Font del Bou – Capella de Sant Joan –Espinalbet – Església de sant Vicenç (1.234 m).- A uns 6 km de Berga Santuari de Corbera (1.424 m) Coll de l’Oreller (1.412 m) Pla de l’Estany (1.490 m).- A uns 8 km de Berga. – Coll de les Nou Comes (1.486 m) – Baga de Noucomes.- Ombrívol, humit i espès bosc de faigs, magnífic per visitar a la tardor. El camí baixa per aquest fins arribar al túnel de l’antic tren de Peguera. A partir d’aquí el camí torna a pujar. – Font de Cal Coix (1.581 m) – Peguera (1.612 m).- Antic poble rural i miner, actualment deshabitat. A uns 16 km de Berga.
 
Segona etapa
Peguera (1.612 m) – Cruïlla de pistes.- Seguim el camí de la dreta. – Font de la Bruixa (1.647 m).- Continuem cap al nord-oest, en direcció a la paret de la Gallina Pelada. – Ferrús (1.636 m).-  Antiga casa de pagès situada sota una impressionant paret de roques. Continuem cap al nord-oest a tocar la roca. El camí puja fort per la impressionant canal Gran de l’Estret. – Collet de l’Estret (1.976 m). Seguim recte, cap a l’oest, resseguint per sota el gran semicercle d’altes roques i passant per la balma de l’Orenella – Plans del Portet (1.828 m). – Font del Portet (1.809 m). – Feners (1.230 m).
– Petit nucli de població. – L’Espà (1.334 m).
– Petit nucli de població. – Gósol (1.428 m). – A uns 32 km de Berga. Pintoresc poble del Berguedà on va residir durant l’estiu de 1906 el pintor Picasso. El seu municipi, tot i ser de la comarca del Berguedà, pertany a la província de Lleida. 
 
 
Nota: Estimats lectors, us vull posar en antecedents, és el primer guió que he escrit i la primera vegada que dirigeixo una pel•lícula, tot sigui per la Mare de Déu de Queralt. Us esperem a tots el dia de l’estrena, i també esperem el vostre benèvol judici. Una abraçada a tots.
 
Nota: L’horari que marquen els llibres per fer aquest tram de ruta (Berga – Gósol) és per gent que camina de valent. Segons aquest, tan sols calen unes 9h caminant sense parar per fer-la. Sé que a moltes persones no els costarà de fer-ho, però per a mi representa anar en contra de la meva pròpia filosofia, i més tenint en compte els magnífics paratges pels que s’ha de passar en aquesta etapa. Jo sóc dels que creuen que cal gaudir dels llocs i dels moments.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.