Pànxing Berguedà

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

El poble abandonat d’El Putxot – La torre dels Moros de Castellnou – El cementiri dels maquis

Berguedà
1abfa783b564572a469847a9edca081c.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Castellnou de Bages (Bages)
Com arribar-hi: Des de Santpedor, surt una carretera que porta fins al municipi de Castellnou. Un cop aquí, heu d’arribar fins a la urbanització de La Figuerola.

 
Itinerari i crònica: 
10 h 55’.- Urbanització La Figuerola. Confluència dels carrers de Barcelona i La Torre. Aparquem el cotxe i baixem pel carrer de la Torre fins a arribar a la parada del bus de l’escola.
11 h 04’.- Parada del bus. Cruïlla amb el carrer Camí del Putxot. Seguim per aquest carrer que marxa cap a la dreta. Al cap de poc, deixa d’estar enquitranat i seguim per una pista ampla de terra.
11 h 13’.- S’ajunta una pista per l’esquerra. Nosaltres seguim endavant.
11 h 14’.- Bifurcació amb rètol. Seguim el que va endavant, direcció El Putxot. Al cap de poc, a mà esquerra, hi ha una barraca circular de pedra. 
11 h 33’.- La pista s’uneix amb una altra, just en arribar al poble d’El Putxot. La pista que gira 180º a la dreta és la que seguirem, però primer visitem el que queda del poble. El Putxot: “Conjunt de cases construïdes entre els segles XVIII i XIX, declarat bé d’interès local. Totes estan en ruïnes. Al migdia hi ha les tines. La riquesa de la zona eren les vinyes, però la fil·loxera acabà amb elles, i les famílies d’El Putxot emigraren a altres indrets”. A les 11 h 57’ reprenem el camí. Seguim la pista que he dit abans. 
12 h 01’.- Bifurcació. Seguim baixant per l’esquerra. 
12 h 10’.- Bifurcació. Seguim per on anem.
12 h 12’.- Cruïlla. Petita riera de Vallverd (o Bellver), avui seca. El terra és formigonat, deu ser per evitar el fangueig. Creuant el rierol per sobre el formigó i seguim endavant. 
12 h 14’.- Bifurcació. Seguim recte.
12 h 19’.- Bifurcació. Agafem la pista de la dreta que fa pendent amunt. 
12 h 23’.- Casa “Mas el Graner”. Parem a esmorzar. A les 12 h 49’ reprenem el camí. Seguim per la pista, deixant la casa a la dreta. A mà esquerra hi ha les runes d’una petita construcció, que té un dels seus costats en forma semicircular. 
 
 
13 h 12’.- Cruïlla. Una pista més estreta se’ns ajunta per la dreta.
13 h 16’.- Bifurcació. Seguim per la pista de la dreta. 
13 h 23’.- Bifurcació. Deixem la pista ampla i ben fressada i agafem la de la dreta. Està en més mal estat que la que seguíem, però és una drecera. L’haurem de pujar i després baixar-la per l’altra cantó.  
13 h 26’.- Bifurcació. Seguim la de l’esquerra, que no deixarem fins a retrobar la principal.
13 h 34’.- Tornem a empalmar amb la principal. La seguim cap a la dreta. Abans, però, contemplem la magnífica panoràmica que es pot veure des d’aquest lloc: Port del Comte, Cadí, Pedraforca, Moixeró, Puigmal, Ensija, Figuerassa, Queralt, castell de Balsareny, Sallent…
13 h 37’.- Bifurcació. Seguim endavant per la pista ampla i fressada, direcció a la torre, que ja veiem al davant. A la dreta de la pista, i en runes, veiem una casa i una tina de vi (la torre de Castellnou), i al cantó esquerre, dalt del turo, la torre dels Moros.
 
 
13 h 50’.- Cruïlla de 4 camins. Situada després d’un pujador. A mà esquerra, girant 180º, surt el camí que porta a la torre. Hi ha un indicador i un plafó informatiu. Torre de Castellnou, coneguda popularment com la Torre dels Moros. “La primera referència documental és del segle XI. De planta circular, d’uns 12 metres d’alçària i murs d’uns 2,5 metres d’amplada”. Hi ha diverses llegendes: una diu que hi ha enterrat un vedell d’or, i una altra que es comunicava per un túnel amb el castell de Balsareny. Nosaltres seguim endavant per la pista principal.  
13 h 52’.- Cruïlla. Una pista se’ns ajunta pel cantó esquerre.
13 h 57’.- Bifurcació amb indicadors. (Ruta maquis, GR…). Agafem la que segueix cap a la dreta, direcció a La Figuerola.
13 h 59’.- Cruïlla. Una petita pista en mal estat se’ns ajunta per la dreta.
14 h 01’.- Arribem a la urbanització de La Figuerola. A partir d’aquí, la pista és enquitranada. Trobarem el carrer de la Torre, que no deixarem fins a arribar al cotxe.
14 h 10’.- Cotxe. Final de la ruta. 
 
LA CURIOSITAT: 
Castellnou de Bages – No deixeu de visitar: L’església parroquial de Sant Andreu, edifici romànic de planta basilical (segle XI), i el Cementiri municipal on reposen les restes d’en “Caracremada”. Es tracta d’un espai museïtzat que destaca pel seu sentit simbòlic i artístic. Aquí hi ha el Museu dels Maquis, amb objectes de Ramon Vila i Capdevila, “Caracremada”, l’últim maqui català. La nit del 6 al 7 d’agost de 1963, Ramon Vila “Caracremada” va caure abatut en una emboscada de la Guàrdia Civil a la Creu de Perelló (Municipi de Balsareny), prop de la Torre de Castellnou (Municipi del Bages).
 

 
FITXA TÈCNICA:
Punt de sortida i arribada: Urbanització La Figuerola. Confluència dels carrers de Barcelona i La Torre. 
Durada aprox. tota la volta: Sense comptar les parades = 2 h 20’ – (Nota: El temps és l’invertit per nosaltres). 
Dificultat: Fàcil. 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.