Pànxing Berguedà

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

El terror envairà la tèrmica de Cercs aquesta tardor

Berguedà
525df4602cb2335dc5d156bc8f3972f0.jpg
Espectacles de por i escape rooms seran els protagonistes de l’Horrorland Park, que obrirà portes de l’11 d’octubre al 17 de novembre al centre d’empreses del municipi berguedà.

Passar por està de moda. I trobar espais poc habituals per fer-ho és l’objectiu dels amants del terror. El centre d’empreses del polígon de Cercs, a tocar de la xemeneia de l’antiga central tèrmica, serà escenari, aquesta tardor, d’una iniciativa única per a aquells que tenen ganes de passar-s’ho bé cridant mentre els espanten. No és cap contradicció, i cada vegada hi ha més seguidors de les propostes d’oci que tenen el misteri i el terror com a protagonista. El Berguedà acollirà una d’aquestes iniciatives: l’Horrorland Park. El primer parc de terror –sense atraccions mecanitzades– del sud d’Europa. Obrirà portes els dies 11, 12, 13, 19, 20, 26, 27 i 31 d’octubre i 1, 2, 3, 9, 10, 16 i 17 de novembre. S’espera que hi passin 1.500 persones diàries i un total de 22.500 espectadors en més d’un mes. De moment, la resposta ha superat les expectatives dels seus impulsors i ja s’han venut totes les entrades VIP i les de ràpid accés, tot i que encara en queden de generals que oscil·len entre els 45 i els 85 euros. I tu, t’atreviràs a entrar-hi?
 
 
El parc Horrorland arriba al Berguedà de la mà de dues empreses dedicades, des de fa anys, al món dels espectacles de terror. La iniciativa berguedana, Insomnia Corporation, i la barcelonina, Horror Box, han unit esforços en una mateixa direcció després d’una llarga trajectòria al sector amb l’organització d’espectacles de por, així com de ser pioners al territori en la posada en marxa d’escape rooms d’aquesta temàtica. Aquest parc temàtic té al capdavant quatre joves amb moltes ganes i il·lusió: els berguedans Climent Vila i Sílvia Mosella, d’Insomnia Corporation i David Moreno i Cristina Raya, d’Horror Box, que s’han rodejat d’un equip de professionals que ja treballen a contrarellotge perquè la proposta no deixi a ningú indiferent. “Ens vam conèixer perquè estem al sector del terror i som dels primers que vam començar amb les sales de room escape de por. A mesura d’anar-nos coneixent hem trobat d’altres afinitats que han fet que siguem amics i que haguem viatjat per arreu per trobar experiències de terror exportables a casa nostra”, explica David Moreno.
 
D’una granja, als parcs d’atraccions
 
I dit i fet, després de conèixer propostes de parcs de terror als Estats Units i al nord d’Europa, on el món del terror està més arrelat a la societat, s’han volgut tirar a la piscina portant a Catalunya, i concretament al Berguedà, el primer parc del terror del sud d’Europa. “Fa temps que ens movem en aquests cercles i podem corroborar que el terror està en auge com a proposta d’oci, i vam descobrir un format que pensàvem que s’havia de portar aquí”, expliquen.
 
Els scream parks, parcs del terror, van néixer a Califòrnia, quan un granger va decidir muntar en les seves instal·lacions buides un passatge del terror. Va tenir tanta bona acollida que fins i tot els parcs d’atraccions van fer-se amb la idea i la van convertir en negoci i, actualment, són molts els parcs que, un cop finalitzada la temporada d’estiu i fins a la de Nadal, omplen les seves instal·lacions amb propostes de terror. 
 
Moreno ha volgut deixar clar que els visitants no es trobaran ni muntanyes russes ni caigudes lliures. “El concepte de parc del terror no contempla atraccions mecanitzades, sinó que es tracta d’un espectacle itinerant on l’espectador surt de la butaca per viure una experiència en primera persona”, ha especificat. Una proposta que no existeix a casa nostra i que pensàvem que podia tenir acollida. “Habitualment aquests parcs s’instal·len en espais poc habituals i, quan vam descobrir les possibilitats que tenia el polígon de Cercs, vam pensar que era l’escenari perfecte”, ha assegurat. “És un espai ideal que ens permet jugar amb fils conductors per a les diverses històries dels espectacles: les radiacions de la central tèrmica han produït la mutació de cocodrils al pantà de la Baells…”, comença Moreno. Si voleu saber el final d’aquesta història de ficció ambientada amb l’espai que ocupa el parc, caldrà que el visiteu.
 
 
Inversió de diners i hores 
 
Ja fa setmanes que hi estan treballant. Els responsables de la iniciativa han llogat set naus buides del centre d’empreses de Cercs que gestiona l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. “Hi estem fent les adaptacions necessàries i hem redactat un projecte perquè tot estigui controlat i mil·limetrat pel que fa als aforaments, accessos i desenvolupament de les atraccions a les diferents naus”, afirma. Cada atracció o espectacle tindrà un component que fa pensar i reflexionar a nivell social, i seran històries diferents, amb un principi i un final però independents cadascuna d’elles. Per exemple, relata, “els visitants entraran en un escorxador, però ells seran el bestiar que estaran a punt de ser sacrificats per uns carnissers que seran animals. Un intercanvi de rols per fer pensar…”. 
 
A qui va dirigit? “A tothom qui tingui ganes de passar por”, bromeja Moreno. Tot i que es preveu que el públic majoritari serà gent jove d’entre 25 i 40 anys, s’espera que passin per Horrorlant persones de perfils molt variats. “Al principi havíem pensat de prohibir l’entrada als infants, però com que no fem res mal fet i sabem que hi ha nens que els agraden els monstres, ho deixem a la decisió de les famílies”, ha concretat. I d’on serà aquest públic? De tot arreu. A hores d’ara a banda d’entrades venudes a Catalunya i també a l’estat Espanyol, ja han venut passis a persones que vindran des de Noruega, Holanda o Rússia, entre altres països. I és que la resposta que ha tingut la iniciativa ha estat inesperada. 
 
“Ens feia por fer una inversió tan gran i que finalment ens haguéssim de penedir, però estem molt contents de l’acollida”, assegura. A hores d’ara, encara es poden comprar entrades a través el web www.horrorlandpark.com, tot i que els passis VIP i les entrades de ràpid accés s’han esgotat, així com les entrades generals els dissabtes. A hores d’ara no es preveuen ampliar les dates. “Únicament ens ho plantejarem en el cas que hi hagi un sold out total i, tot i això, caldria estudiar-ho molt”, ha afirmat. “La idea és que vagi bé tal com ho tenim previst, amb uns aforaments molt controlats, perquè tothom tingui temps de visitar i recórrer tot el parc. El que esperem és que Horrorland tingui continuïtat en properes edicions”, assegura. 
 
Oportunitat pel Berguedà
 
On la proposta també ha estat molt ben rebuda és al Berguedà. Moreno ha volgut agrair la bona predisposició de tots els agents i institucions que s’han posat al costat de la iniciativa. “Des del minut zero l’Ajuntament de Cercs i el seu alcalde, el Jesús Calderer, ens va donar el suport i, a banda, també hem tingut facilitats per part d’empreses i diversos sectors de la comarca”. En aquest sentit, Moreno s’ha mostrat satisfet que s’hagi vist com una oportunitat, ja que l’impacte econòmic que tindrà sobre el territori la iniciativa serà destacable. A hores d’ara, segons els organitzadors, s’han exhaurit les places d’allotjament durant els caps de setmana de l’11 d’octubre al 17 de novembre al Berguedà, “i molts visitants al parc ja estan buscant lloc per passar-hi la nit a comarques veïnes”. Per altra banda, Moreno ha afirmat que estan treballant amb proveïdors de la comarca, i ha recordat que durant el mes d’Horrorland, els visitants faran estada al Berguedà, i de retruc, als seus espais turístics, restaurants, i d’altres, “amb un perfil de turistes que no porten problemes. Nosaltres treballarem molt per vetllar per un oci sa, i tot i que al recinte hi haurà parades de menjar i beure amb productes del territori, es limitarà la venda de begudes alcohòliques i només hi haurà cerveses. Ningú entrarà al parc sota els efectes de les drogues ni l’alcohol. No ens interessa”, ha afirmat amb rotunditat.
 
A més a més, tot i que els espectacles estaran capitanejats per actors professionals del món del terror, l’organització ja ha avançat que es llogaran un centenar de persones per a desenvolupar diverses tasques durant el mes que s’allargui la proposta. “Tindrem molt en compte donar prioritat a la gent del territori”, ha dit, “ens hi hem compromès i hi estem en total acord”, ha afegit. La selecció de personal es farà després de l’estiu. 
 
El compte enrere ha començat i, tot i que encara queden uns mesos, la feina que tenen els quatre impulsors d’Horrorland Park és molta. Les bones sensacions i la gran resposta els ha animat encara més a treballar per la iniciativa, i animen als que encara dubten a anar-hi a atrevir-s’hi per viure una experiència única al territori, amb la presència de material i efectes d’última generació en el món del terror, en uns moments on el sector està en auge. 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.