Pànxing Berguedà

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

L’Hostal del Gran Nom: la balma i font de cal Ferrer

Berguedà
a0f6047a1de5f37764ac8e2f31a93650.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Itinerari i crònica
De bon matí, sortim de Berga amb cotxe i agafem la carretera C-26 direcció Solsona.  Després de passar pel costat d’Avià, a uns 3,5 km, la carretera passa entre una casa, a mà dreta, i unes granges, a mà esquerra. En un cartell podem llegir “Gran Nom”; és com es coneix actualment aquesta casa. Es tracta d’una casa molt antiga que ja existia al segle XVII. En aquell temps, per aquí passava el camí ral que unia Berga amb Cardona, i en aquest lloc hi havia un hostal conegut com “L’Hostal de Gran Nom”, d’aquí bé el nom actual.
 
Mig quilòmetre més enllà, la carretera passa per sobre de l’antic “pont dels Lladres(no fa falta que us digui d’on li ve el nom), i poc després, a mà esquerra, podem veure el campanar de l’església de Sant Climent de l’Espunyola, d’origen romànic (en aquest lloc si van rodar algunes escenes de la pel·lícula “Pa negre”). Tot seguit, passem pel costat de cal Pius, on hi ha la cruïlla que ens portaria a Casserres; nosaltres seguim en direcció Solsona i Cardona. Aquest lloc també és conegut amb el nom de “collet de les Forques(de ben segur que aquí hi penjaven a la gent en alguna època, la memòria és tossuda. Com a Berga, on tenim el barri del tossalet de les Forques, que deu el seu nom a què durant la primera guerra Carlina, o guerra dels Set Anys, el comte d’Espanya feia penjar en aquest lloc a la gent, després de tallar-los una mà).
 
Just després de passar el km.134, deixem la carretera C-26 i girem a la dreta per agafar una carretera estreta que marxa en direcció a Capolat; cal majoral ens queda a l’esquerra. Passem pel costat de cal Ballesta, que també ens queda a l’esquerra. Poc després la carretera fa baixada, a mà esquerra veiem un lloc on podem aparcar el cotxe, just abans del trencant que porta a cal Nico. Deixem el cotxe aquí i continuem a peu. No hi ha cap cartell, però veiem un corriol que surt al mateix cantó que hem deixat el cotxe i que baixa en direcció a un torrent d’aigua. Un cop a baix veiem un salt d’aigua i al seu darrere una balma, entrem en aquesta i, a dintre, hi trobem la font de cal Ferrer, el nostre objectiu.
 
 
Després de veure aigua, tornem a sortir i, a l’altre cantó del rierol, podem veure algunes de les parets que encara resten dempeus de l’antic molí de Tresserre. Com ens hi trobem bé en el lloc, seiem a terra i aprofitem per esmorzar.
 
 
Després, abans de tornar a casa, aprofitem per apropar-nos fins a l’església de Sant Sadurní del Cint, que es troba seguint direcció Capolat (es tracta d’església molt transformada, però que en el seu interior conserva l’antiga nau romànica, descoberta en fer obres de restauració ja fa bastants anys).
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.