Pànxing Berguedà

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

La font del Bisbe, una ruta amb cotxe

Berguedà
f266a1a4193bfc4b2916720c90f5af63.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

 La font del Bisbe és una de les de més renom del Berguedà
 
Itinerari i crònica: 
Sortim de Berga en direcció a la Pobla de Lillet. Seguim primer la C-16 fins a Guardiola de Berguedà i un cop aquí la B-402. Un cop a la Pobla, creuem el poble seguint la mateixa carretera, ara en direcció a Gombrèn i Ripoll. A uns 2 km, trobem una cruïlla. Deixem la carretera que seguim i ens desviem a mà dreta direcció Sant Jaume de Frontanyà. A uns 4 o 5 km aproximadament, a mà dreta, hi havia un espai on fa uns anys es podien deixar els cotxes; avui, però, ens hem trobat amb la sorpresa que hi han col·locat unes pedres de grans dimensions per impedir-ho; el cartell tampoc hi és, i tan sols queda una fletxa de color blau pintada damunt l’asfalt de la carretera. Com que un cotxe encara hi cap, el deixem aquí. A continuació, baixem a peu per un corriol poc marcat que serpenteja i que, en uns 5 minuts, ens porta fins a la balma, el salt, el gorg i la font del Bisbe. La remor de l’aigua ens serveix d’orientació per arribar-hi. Aquest fenomen de la natura està situat al torrent de Solls, que és un afluent de l’Arija, que alhora desemboca al riu Llobregat.
 
Després de la visita, tornem a agafar el cotxe i ens apropem fins al poble de Sant Jaume de Frontanyà, on podem contemplar una de les grans meravelles romàniques del Berguedà: l’església de Sant Jaume. Des d’aquí, baixem per carretera asfaltada fins a Borredà; després, anem en direcció a Vilada i, des d’aquí, retornem ja a Berga.
 
A l’hivern cal estar molt alerta (en concret, en el tram de la Pobla de Lillet a Sant Jaume de Frontanyà), ja que el ferm de la carretera es glaça i pot provocar més d’un ensurt. La paradoxa és que tan sols en aquesta època és quan es poden contemplar les estalactites de gel que es formen a la font del Bisbe.
 
 
La font està situada a l’interior d’una balma, però separada de les parets, d’aquí la seva originalitat. Està formada a partir d’una estalactita i una estalagmita que es van unir formant una columna. L’aigua procedeix de les filtracions del torrent superior.
 
 
NOTA: Si consulteu qualsevol mapa, veureu que el nom i la situació de la font hi surten grafiats.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.