Pànxing Berguedà

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

La Riera de Clarà – El Molinot

Berguedà
c1454881b91cb1fb249207a0ed199751.jpg

Fent Camí amb el Russi (Josep Maria Rossinyol), en companyia d'en Jordi Junyent Traserra, campió de la Copa Catalana 2013 – 2014 – 2015 de bicicleta de descens.

ITINERARI  I CRÒNICA
Des de Berga, agafem la carretera que va en direcció a Solsona. Poc després de passar per davant de l’entrada al poble d’Avià i d’haver creuat la riera de Bellús, a mà dreta hi ha una casa, just al davant, una fàbrica situada a l’altre cantó de la carretera. Aquest és el lloc anomenat els Arbres Blancs, aquí deixem els cotxes.   
9h 37’.- Els Arbres Blancs. De la carretera surt una pista que puja perpendicular a la muntanya. La casa dels Arbres Blancs ens queda a la dreta. – Bifurcació.- Agafem la pista de l’esquerra. – Bifurcació.- Seguim la pista principal que gira cap a la dreta. 
9h 48’.- Cruïlla de 4 camins.- Pal amb cartells indicadors. Agafem la pista que gira cap a l’esquerra, direcció St. Salvador pel Molinot.- Cruïlla.- Agafem la que marxa de dret.- Bifurcació.- Agafem el corriol de l’esquerra. El corriol marxa de pla i al cap de poc s’eixampla agafant la forma de pista.- Cruïlla.- La nostra pista enllaça amb una altra. La seguim a l’esquerra.- Bifurcació.- Deixem la pista i agafem el corriol que puja a la dreta, marxant pel mig d’un bosc d’alzines i roures.- Bifurcació.- Agafem el camí que baixa a l’esquerra (marques de color groc).- Bifurcació.- Alerta: tot i que el camí que marxa recte és el més maco, el deixem per agafar el corriol que puja a la dreta, una mica dissimulat en un principi.- Bifurcació.- Agafem el camí de l’esquerra, que fa baixada.- Cruïlla de 4 camins.- Creuem de recte i continuem pel corriol.- Cruïlla de 4 camins.- Fem el mateix que en l’anterior.- Bifurcació.- Agafem la pista que puja a la dreta.- Bifurcació.- Agafem el camí de l’esquerra.
10h 50’.- Cruïlla.- Tot i que el corriol amb marques és el que puja a la dreta, nosaltres agafem el de l’esquerra per anar a veure alguns salts d’aigua de la riera de Clarà. No triguem a arribar a la riera. A mà dreta contemplem el primer salt. Desprès remuntem la riera entre els boixos per tal de poder veure’n alguns més. 
 
 
11h 02’.- De retorn a la cruïlla de les marques.- Seguim pujant.- Bifurcació.- Agafem el camí de la dreta.
11h 07’.- El Molinot.- Primer passem pel cantó de baix, deixant la casa a la dreta, i ens acostem fins al salt i el gorg que aquí hi ha. Desprès de fer les corresponents fotografies, pugem fins la casa, on trobem una font. Uns metres més enllà, seiem a terra i aprofitem per esmorzar. En aquest punt deixem de veure les marques.
11h 51’.- Reprenem el camí.- Per sobre de la casa surt una pista de terra que marxa a la dreta. No veiem cap marca. Al cap de poc, la pista ja és asfaltada. Al passar per un petit planell, veiem unes marques verdes i blanques a mà dreta. Deixem la pista i agafem aquest corriol amb senyals de pintura. Alerta: aquestes marques verdes i blanques ja no es fan servir actualment estan sent substituïdes per unes de color groc. Ho dic per si, quan passeu, ja les han canviat de color.
11h 54’.- Cruïlla de 4 camins.- Creuem de recte un corriol que marxa de pla. 
11h 56’.- Casa Barons (Solanelles*).- Arribem a una carretera, just al davant veiem aquesta casa. Prosseguim cap a la dreta per la carretera asfaltada. 
12h 22’.- Casa del Pla (La Coma*).- Deixem la carretera i, pel mig d’un gran planell, ens dirigim cap a la dreta fins la punta de la muntanya. A mà esquerra ens queda una bassa d’aigua molt gran. Arribant a l’extrem, trobem uns quants nois amb bicicletes. Deuen estar entrenant per la propera prova de descens d’Avià que es farà aviat. Decidim baixar pel mateix corriol que fan ells. Una “mala decisió”: aquesta pista és “apta per bicicletes, però no per persones”, no sé com s’atreveixen a baixar per aquest pendent a tota velocitat. Al cap de poc, el corriol desemboca a una pista i nosaltres decidim que és millor continuar per aquí. 
12h 49’.- Cruïlla de diversos camins.- Seguim el que baixa recte.- Cruïlla.- Girem 180º a l’esquerra i prosseguim per aquesta pista. Veiem passar uns quants ciclistes més. 
12h 56’.- Cruïlla de 4 camins.- Pal amb cartells indicadors. Hem donat la volta, aquesta és la cruïlla que, quan hem pujat, hem anat en direcció a St. Salvador pel Molinot. A partir d’aquí, desfem el camí que ja havíem fet. 
13h 05’.- Els Arbres Blancs – Som de retorn al cotxe després de fer 7,6 km.
 
CONVERSA AMB EN JORDI JUNYENT ALS ARBRES BLANCS:
El 23 d’abril de 2017, aquí als Arbres Blancs, es va celebrar el Descens en bicicletes d’Avià, puntuable per la Copa Catalana DH i l’Open d’Espanya. Hi van prendre part 239 corredors i l’afluència de públic va ser bona gràcies a l’espectacularitat de la prova. Rafael Gutiérrez va ser el més ràpid a completar el quilòmetre i mig d’aquest complicat recorregut. Una de les estrelles de descens en BTT és en Jordi Junyent, amb qui vam parlar uns dies abans.
 
La modalitat BTT Descens ‘Downhill’ és un esport de risc?
Aquesta modalitat està considerada com la més extrema i arriscada de totes i des de fora la veuen com un esport de molt alt risc.
 
En què consisteix la prova?
La que organitza el Club Avià Descens Team, aquí al Berguedà, consisteix a baixar el més ràpid possible des dels Plans de Capolat (2a Maria) fins aquí, als Arbres Blancs, per corriols i algun tram de pista de terra.
 
I amb quina mitjana de temps ho feu?
En 2 o 3 minuts com a màxim.
 
Què dius, però si és molt dret! Heu de baixar a una velocitat de vertigen.
El desnivell és de més de 300 m en tan sols 1,5 km de recorregut.
 
He vist algunes rampes on deveu sortir volant.
Els corredors fan salts que poden arribar fins als 12 m de llargada i als 4 d’alçada.
 
 
Com va començar la teva afició per aquest esport?
Quan tenia 12 o 13 anys vaig començar a fer salts i baixades amb els amics. L’Abel Grandia ens portava a fer baixades per Queralt i la Figuerassa i em vaig anar aficionant.
 
Quan vas disputar la primera prova oficial?
Va ser l’any 2008 a la categoria de Cadets.
 
Tens un bon palmarès, no és així?
Com a Cadet vaig ser campió de Catalunya i com a Junior vaig tornar a ser campió de Catalunya i vaig aconseguir un 3r i un 2n lloc a l’Open d’Espanya. L’any 2011 vaig quedar 11è, a l’Europa Cup. El 2014 vaig guanyar la Copa Challenge DH i els anys 2013, 2014 i 2015 vaig ser campió de la Copa Catalana, aquest últim any també vaig quedar 3r en una prova de l’Open d’Espanya, acabant el campionat en 7a posició; tot això ja en la classe Elit.
 
Quina és la teva il·lusió dintre d’aquest món?
M’agradaria poder dedicar-m’hi plenament i poder córrer el campionat del món, però sóc conscient que és súper difícil, tan sols els primers de la copa del món poden viure d’aquest esport.
 
Quins sponsors et patrocinen en aquest moment?
Actualment, els principals són Saracen, Rumblebikes, Madison i Adidas Eyewear, que em faciliten tot el material, però els desplaçaments i les estades van a càrrec meu.
 
Has participat en alguna prova del campionat del món?
Sí, he corregut a França, Àustria, Suïssa i Anglaterra, però no em puc permetre anar a Canadà o Austràlia. 
 
(En aquest moment arriba el seu pare, el Ramon.) El teu fill m’estava explicant coses sobre el ciclisme de descens. Què n’opines tu?
Ramon: És un esport poc valorat. Aquí tenim cada any una mitja de 250 corredors, que és molt en una prova d’aquestes, però és perquè aquest circuit té renom i agrada molt. Vénen fins i tot corredors francesos a la prova, que encara que no els serveix per puntuar, sí que els va bé per entrenar, ja que és un circuit professional.
 
El Jordi m’ha dit que aquest any vol assolir grans reptes. 
Sí, acaba d’arribar de Portugal i està entrenant molt per poder estar a l’alçada dels millors.
 
Doncs et desitjo molta sort, Jordi, perquè puguis veure els teus somnis realitzats.
 

 
FITXA TÈCNICA:
Punt de sortida i arribada: Els Arbres Blancs.
Durada: Anar i tornar, sense parades, 2h 45’. 
Dificultat: Fàcil, però costeruda. Alerta: les marques en alguns punts són bastant escasses o a vegades no es veuen gaire bé. També presteu atenció al canvi de colors: les verdes i blanques, amb el temps, seran substituïdes per les de color groc. 
Nota: La Casa anomenada Barons també l’he trobat en alguns mapes amb el nom de Solanelles i, la casa del Pla, amb el nom de La Coma.
Nota: El temps marcat a la ruta és l’invertit per nosaltres.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.