Pànxing Berguedà

28, maig del 2024

Search
Close this search box.

28, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Paisatge i patrimoni a Sant Joan les Fonts

Berguedà
f01ce502715837920e87942116372980.jpg
Sant Joan les Fonts és el destí idoni per aquells que volen gaudir dels peculiars paratges volcànics de la comarca de La Garrotxa. El municipi ofereix als seus visitants possibilitats immenses de relaxar-se, fer cultura, realitzar un salt enrere i visitar el passat medieval o, simplement, passejar en la tranquil·litat del seu entorn amb la remor de l’aigua de banda sonora de fons, una banda sonora que entonen les abundants fonts presents i que li atorguen el nom al municipi.

Ubicat en el punt de confluència de les carreteres que uneixen Girona, amb Olot, Figueres i Camprodon, aquest menut poble és conegut pels impressionants paratges naturals que l’envolten i per la zona volcànica on està ubicat. Una de les opcions és realitzar la Ruta de les Tres Colades, un recorregut a peu, per una part del Parc Natural de la Zona Volcànica, que permet gaudir dels indrets més espectaculars de la Garrotxa, com són el Boscarró i el Molí Fondo. És l’únic punt des d’on es poden veure tres colades de lava, com a resultat de tres emissions volcàniques diferents, i que s’han sobreposat en un mateix espai, la ruta també permet descobrir el munt de fonts naturals que sorgeixen de la mateixa roca volcànica. Altres possibilitats són la Ruta de les Fonts i Verlets, una ruta que recupera antics camins de pas utilitzats per pagesos i ramaders, o la Ruta del Boscarró on les excavacions arqueològiques de la zona han confirmat l’existència d’un poblat ibèric únic a la comarca.
 
 
Pels amants de la història, el passat, la cultura i el patrimoni Sant Joan les Fonts també té una oferta única, una Ruta Medieval que inclou un patrimoni molt ric on es pot visitar la casa forta, el pont medieval, l’església de Santa Eulàlia de Begudà, l’església del monestir benedictí i, la joia de la zona, el Castell de Juvinyà. L’església del monestir, també conegut como “Priorat de Sant Esteve”, és l’única edificació del conjunt arquitectònic original que es conserva, un gran edifici romànic de planta basilical i tres naus on destaquen especialment els absis per la seva bellesa.
 

Castell Estada Juvinyà

Sens dubte la gran joia és el Castell Estada Juvinyà que, a més, enguany ha inaugurat nova museografia. Des del passat mes de juny Sant Joan les Fonts compta amb un Castell renovat pel que fa a la seva museografia. El Castell Estada Juvinyà, casa forta declarada monument d’interès nacional l’any 1972, ha viscut un treball de renovació per adaptar-se a les necessitats dels seus visitants. El visitant, des del passat 23 de juny, quan entra a la planta baixa es troba en un temps anterior al propi castell, quan la construcció havia estat un molí fariner.
 
L’espai presenta el molí, l’ofici del moliner i les seves principals característiques, tot mantenint la maqueta del molí, principal atractiu per a les visites escolars. La planta noble centra el seu discurs narratiu al voltant del cavaller i la dama de la casa en època medieval, qui eren, quines tasques desenvolupaven, com es vestien… La gran novetat d’aquest espai és l’armadura de cavaller que s’hi exposa i una col.lecció de vestuari inspirat a la segona meitat del segle XIV.
 
 
La planta segona, després d’un gran canvi, està destinada, íntegrament, a explicar l’evolució de la població del terme municipal de Sant Joan les Fonts, des de la prehistòria a l’època moderna. En aquest espai s’hi poden veure restes procedents dels diferents jaciments realitzats al municipi, algun dels quals encara en actiu com el cas del jaciment del Boscarró. En conjunt un disseny actualitzat, clar, adreçat a tot tipus de públic, especialment famílies, en el que s’hi reserva també un espai pels més petits, amb vestuari medieval per disfressar-se, escuts, espases de fusta, jocs d’encaix…
 

Establiments recomanats

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.