Pànxing Berguedà

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Per camins de llegendes

Berguedà
8032342a79df29a86dff8172eb9d5070.jpg

Fent Camí amb el Russi… en companyia de Bernat Casals Fores, campió d’Espanya de Raids Hípics, entrenador, genet i mànager de la secció de Raids als Emirats Àrabs. 

Casa de Vilaformiu – Mas de Vilosiu – Castell de Blancafort

Bernat Casals Fores
Tècnic Esportiu de 2on Nivell en Hípica, imparteix clínics de Resistència Eqüestre i dóna classes en alguns dels Centres més prestigiosos de Girona i Barcelona. Propietari del Centre Eqüestre Vilaformiu, on dóna classes, cria cavalls de raid, entrena i prepara cavalls per anar a curses tant nacionals com internacionals, convertint així la seva afició en professió. Campió d’Espanya de Raids Hípics 2005 i subcampió 2013. Des del 2004 entrenador i genet del W’rsan Stables Endurance Team, i del  2010 al 2013 Endurance Mànager de Bouthib Stables del Emirates Heritage Club Equestrian School a Abu Dhabi  (Unió d’Emirats Àrabs). Compagina feina i competició. L’última gran cursa ha estat una de 250 km., a Eslovàquia, país que acollirà el Campionat d’Europa de Raid 2015. 
 
Itinerari i crònica:
 
Nota: Varem fer la ruta a cavall, el meu es deia “Cartutxo”, molt adient per una ruta medieval com aquesta, i una nova i gratificant experiència per a mi. Després la vaig repetir a peu. El temps correspon a la ruta feta a peu. 
 
9h 30’.- Casa de Vilaformiu.
9h 38’.- Cruïlla. Seguim la pista enquitranada cap a l’esquerra. Camí 0503, marques grogues.
9h 43’.- Construcció a mà esquerra. Seguim rectes, deixant el camí que passa pel seu costat. 
9h 45’.- Antiga pedrera. Deixem el camí recte i agafem el que puja a l’esquerra. Camí 0502. 
9h 53’.- Cruïlla. Seguim endavant, direcció dipòsit de runes. Les marques grogues son escasses. 
9h 59’.- Entrada dipòsit de Runa. A sota es veu la casa de Merolla. La nostra pista gira a l’esquerra i puja. 
10h 08’.- Granges. Passem pel mig de les primeres edificacions i girem 180º a la dreta seguint les marques grogues. 
10h 13’.- Cruïlla. Una pista amb herba surt a l’esquerra, nosaltres seguim recte.  
10h 33’.– Collada Baixa – Cruïlla de camins. Agafem el camí de la dreta, creuem un vailet i enllacem amb una pista. La seguim cap a l’esquerra, camí 0506.
Bifurcació – Seguim endavant sense fer cas de la que marxa a la dreta. 
10h 53’.- Cruïlla. Deixem la pista que marxa recta amb marques grogues i agafem una pista perpendicular que baixa a mà dreta.
10h 58’.- Planell. Si girem el cap veurem el castell de Blancafort.
11h 00’.- Cruïlla. Enllacem amb una pista principal perpendicular. Seguim cap a la dreta, creuem un pont, i girem a l’esquerra.
11h 03’ Runes del Mas Vilosiu – Casa de pagès del segle IX o X, fa més de 1.000 anys.
 
(Foto: En Bernat Casals a l’Antic mas de Vilosiu, amb un monjo disfressat.)
 
Retornem pel mateix camí fins el pont. El creuem, però a partir d’aquí seguim per la pista principal fins arribar dalt del coll. 
11h 13’.- Coll de Blancafort. Cruïlla. Seguim la pista que marxa cap a l’esquerra creuant la cadena. 
11h 15’.- Deixem la pista marcada. Agafem un corriol que puja a mà dreta, en un revolt de la pista.
11h 20’.- Sota el Castell (Es conserva el pergamí en el que el Rei Alfons d’Aragó dóna permís per construir aquest castell l’any 1166) – Esmorzem. 
 

 
En què consisteix un Raid Hípic?
És una cursa de resistència, vetllant sempre per la salut del cavall, aquest ha d’anar superant controls veterinaris. 
 
Quina distància es corre? 
40, 60, 90, 120 i 160 km., en un dia, i entre 140 i 250 km en 2 i 3 dies. Posant a prova la velocitat, l’habilitat i la resistència física i psicològica del binomi genet-cavall. Una bona preparació i l’entesa entre ambdós és clau. Un raid de 160 km., representa de 8 a 12 hores sobre el cavall.
 
Hi ha molta afecció a Catalunya?
Molta. A l'estat Espanyol, el 80% dels millors genets són catalans. Jo m’hi dedico professio-nalment però tinc un pressupost limitat en comparació als equips professionals del món àrab amb pressupostos desorbitats, i que sempre compren els millors cavalls. 
 
Com vau anar a parar, tu i la Neus, la teva dona, als Emirats Àrabs?
Per la venda d’un cavall. Havia d’anar-hi 6 mesos, al final van ser 2 anys i mig. Va ser una experiència cultural i humana boníssima. A ni-vell cultural tens un xoc bestial. Treballava com a Mànager de la secció de Raids de Bouthib Stables de l’Emirates Heritage Club a Abu Dhabi, que depenia del ministeri conservador de l’Herència Cultural dels Emirats Àrabs, que preserva la seva historia i les seves tradicions. A mi em va contractar el xeic Sultan bin Zayed Al Nahyan, que era l’hereu del tron, però que va preferir deixar-lo al seu germà, el xeic Khalifa, l’actual president. 
 
Què són els Emirats Àrabs Units (EAU)?
És una federació de 7 monarquies fundada el 1971. Els clans més forts són els Nahyans d’Abu Dabi i els Maktoum de Dubai, i encara que no sigui oficial, el president sempre és per herència un xeic d’Abu Dhabi i el primer ministre un xeic de Dubai. 
 
Com és aquella societat?
En 40 anys han avançat el que nosaltres en 400. És una societat classista i jerarquitzada però que està avançant a un ritme increïble. El 87% de la gent són immigrants, el 13% locals i d’aquests el 4 o 5% xeics. Als immigrants ens tenen classificats. Els occidentals estem molt ben considerats, però no tenen la mateixa sort els indis, paquistanesos i filipins. Els locals ho tenen tot pagat. Quan neix un nen l’Estat l’hi ingressa uns 1.000€ al mes fins arribar a la majoria d’edat. 
 
Per què vas tornar al Berguedà?
Si t’he de dir la veritat, m’enyorava.
 
Continues tenint relació amb ells?
Sí, i molt bona. Han vingut a Vilaformiu 5 xeics a visitar-nos i a muntar a cavall, i quan van veure el Berguedà em van dir “Ara entenem perquè t’enyoraves de la teva terra”. 
 
11h 40’.- Retorn. Ho fem pel mateix camí fins el coll de Blancafort.
11h 44’.- Coll de Blancafort. Seguim la pista cap a l’esquerra. Marques grogues.
11h 42’.- Cruïlla. Baixem per la pista que surt a l’esquerra, perpendicular a la que seguim.  
11h 57’.- Deixem la pista. Agafem un corriol a la dreta, seguint les marques grogues. 
12h 09’.- Carregador o tremuja. És el de l’antiga mina “Cosaco”. Passem pel seu costat.
12h 29’.- Pista. La seguim cap a la dreta.
12h 35’.- Casa de Vilaformiu.
 

 
Llegenda de la troballa de la Mare de Déu de Queralt:
Un bover de Vilaformiu pasturava els bous per Queralt. Un s'enfilà cinglera amunt i ell va anar darrera seu. En arribà on era, el veu agenollat davant d'una imatge de la Mare de Déu. Agafà la imatge i tornà a Vilaformiu. Davant de tothom obre el sarró i la imatge no hi era. L'endemà va tornar a passar el mateix. Llavors pujà amb més gent i comproven que no els havia enganyat i comprenen que la Verge vol ser venerada en aquell lloc. (Llegenda molt resumida).
 
La llegenda del senyor del castell de Blancafort: 
El senyor de Blancafort va marxar a lluitar contra els moros. Ferit, demana al cavaller Galderic que porti un missatge a la seva esposa. El cavaller va veure la bellesa de dama Griselda i, amb l’excusa de refer-se, va quedar-se uns dies al castell. Griselda li demanà que tornés on era el seu marit i li portés notícies. Galderic va fer veure que hi anava i en tornar li va dir que el seu marit havia mort. Molta fou la pena, però el cavaller traïdor es va guanyar la confiança i l’amistat de la dama amb dolces paraules de consol. Un dia li demanà la mà amb tan bones maneres que Griselda acceptà. Però el dia del casament, el senyor de Blancafort, ja restablert, va tornar al castell i descobrí la traïdoria del cavaller. Van lluitar ferotgement fins que Galderic va caure als peus del senyor de Blancafort amb l’espasa clavada. Dama Griselda només feia que demanar perdó, però el seu marit li digué: “Bella Griselda, entenc que heu estat enganyada i que no hauríeu acceptat si haguéssiu sabut que jo era viu”. I tot va tornar al seu lloc. (Llegenda molt resumida). 

 
Fitxa tècnica
Punt de sortida i arribada: Casa de Vilaformiu.
Temps realment caminat: 2h 45' 
Temps amb paradesincloses: 3h 05'
Dificultat: Fàcil.
Nota: La durada de la caminada és tan sols una referència, és el temps invertit per nosaltres.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.