Pànxing Berguedà

21, maig del 2024

Search
Close this search box.

21, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Retorn a la Font del Bisbe

Berguedà
0dcb61b587daf6903830a00cc2e16f87.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Tot i que fa relativament poc va sortir en un Pànxing la font del Bisbe, faig una segona part dedicada a ella, perquè amb motiu d’acompanyar a l’Eloi Cordomí a aquest lloc, per rodar unes escenes pel programa “Tot es mou” de TV3, corresponents a la secció que fa ell en aquest, em vaig assabentar per què la font duu el nom que té.
 
Itinerari i crònica: 
Vaig sortir des de la Pobla de Lillet, amb l’Eloi Cordomí i un càmera de TV3, en direcció a la font del Bisbe. Pel camí ens vàrem trobar amb cinc persones, una era en Rubén Lladós, alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, i en Josep Casanova, de la casa de Santa  Eugènia. Aquest per un cantó, i l’alcalde amb un tractor, per l’altra, estaven traient la neu de la carretera perquè els cotxes poguessin circular. Es tracta de la carretera que comunica la Pobla de Lillet amb Sant Jaume de Frontanyà. Acompanyats de tots ells, arribarem fins a la font.
 
Després de rodar les escenes per al programa de TV3 “Tot es mou”, en Josep Casanova Llimós ens va explicar per què aquesta font es deia “Font del Bisbe”, una història que jo desconeixia.
 
Per què es diu Font del Bisbe 
“El meu besavi vivia a dalt a Santa  Eugènia, i abans, allò que passava, que no et deixaven festejar amb les mosses. Però a ell li agradava una noia de cal Boix, així que baixava i ella pujava amb una mula i es trobaven en aquesta balma. El meu besavi era molt nerviós, i sempre havia de fer una cosa o una altra, i un dia mentre l’esperava va veure que sortia aigua del sostre de la balma, i va posar-hi una barra, i cada dia hi va anar posant rocs, fins que va acabar la font. Amb el temps, la natura ha fet la resta, acabant de donar-li forma i recobrint-la de molsa, ara sembla natural. Però, com deia, allò que passa amb les parelles, un dia es van discutir, i el meu besavi va pensar de no baixar-hi perquè creia que ella no pujaria, però alhora també pensava: ‘I si puja?’. I aquesta mossa li passava pel cap el mateix, no pensava pujar perquè creia que ell no baixaria, però alhora també es deia: ‘I si baixa?’. I al final un va baixar i l’altra va pujar, i quan van arribar ho van fer al mateix temps. I en veure’s es van abraçar i van dir alhora: ‘Hem fet un bisbe’. Per aquest motiu li van posar per nom de la font del Bisbe.”
 
 
Així que podem dir que aquesta font és fruit de l’amor.
 
Tot parlant amb l’Eloi Cordomí a la Font del Bisbe
Meteoròleg de TV3
 
 
Com definiries el temps que t’ha tocat viure?
Climàticament, fins ara hem viscut en un temps còmode, no sé si d’aquí a unes dècades podrem dir el mateix.
En quin sentit?
En el sentit que els recursos del món s’esgoten i no sé si podem continuar mantenint aquesta qualitat de vida d’una manera que sigui sostenible pel planeta.
Existeix realment el canvi climàtic?
Ara ja no hi ha quasi ningú que ho pugui negar. 
Però els canvis climàtics són normals en els cicles de la terra.
Els canvis climàtics han succeït en intervals de temps molt, molt llargs. El problema actual és que el clima canvia molt més ràpid que la nostra capacitat d’adaptar-nos a ell. Moltes vegades es parla de canvi climàtic i d’escalfament global. Normalment s’atribueix el terme “escalfament global” al causat per la humanitat. Els gasos d’efecte hivernacle fan que a l’atmosfera s’hagi trencat l’equilibri, i ara absorbim més calor de la que surt. Això fa que l’atmosfera tendeixi a escalfar-se. Això té moltes conseqüències: una seria la pujada de temperatures; una altra, que les precipitacions siguin més irregulars.
Saps què? Aquest any hem hagut de retardar la festa dels bolets.
Doncs no seria res d’estrany que els anys vinents també ho hagueu de fer. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.