Pànxing Berguedà

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Ruta el Comte d’Espanya i la batalla de la Creu de la Pinya (II)

Berguedà
78fba61b29bc723a34cdef47465e5cac.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Itinerari i crònica: 
Retorn. -A partir d’aquí ja no seguirem les passes del Comte d’Espanya, però aquest camí de retorn a Berga ens permetrà visitar un lloc de gran rellevància històrica, la Creu de la Pinya. 
Des de la plaça de l’església agafarem el GR-1 en direcció esquerra (marques vermelles i blanques). Aquestes ens faran sortir del poble i arribar fins a una petita església romànica.
 
Església de Santa Maria d’Avià. -Edifici d’una sola nau amb absis semicircular orientat a llevant. La nau és coberta amb volta de punt d’ametlla. L’absis és cobert per una volta d’un quart d’esfera. La porta d’accés està situada al mur de migjorn i consta de dos arcs de mig punt adovellats i en degradació. El primer document en què surt esmentada està datat el 21 de novembre del 983. De l’interior de l’església procedeix un frontal d’altar atribuït al Mestre d’Avià, que actualment es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya. A l’església si pot contemplar una reproducció. Continuarem pel GR-1 fins a arribar a l’església de Graugés, la veurem a mà esquerra; i a un dels llacs petits de Graugés, a mà dreta. 
 
 
Cruïlla. -Amb la carretera que porta de Graugés a Casserres. Ara seguirem les marques del GR-179, en direcció cap a l’esquerra. Aquest en portarà fins a la Creu de la Pinya després d’haver creuat un altre cop la carretera que va d’Avià a Cal Rosal.
 
Creu de la Pinya. – Serra de Noet. -En aquest indret va tenir lloc, el 4 de juliol de 1840, una batalla entre carlins i liberals (batalla que els Berguedà commemorem cada any fent una batalla de farina). En aquesta, les tropes del general Cabrera es van enfrontar a les del general Espartero. La victòria d’aquest últim, que comandava les tropes liberals, va obligar al general Cabrera i a molts berguedans a exiliar-se a França. Aquesta batalla va posar fi a la guerra dels set anys (1833 – 1840) o Primera Guerra Carlina. 
 
 
A partir d’aquí seguirem sempre el GR-179 fins al punt on hem començat la ruta. Pel camí passarem pel costat l’antiga discoteca Memfis, que veurem a mà dreta; travessarem una carretera per sota, i pujarem fins al barri de la Font del Ros, i després el passeig de la Pau. Plaça de la Creu (Berga).- Final de la ruta.
 
(2).- Textos extrets del llibre: Historia de la guerra civil de Cataluña en la ultima època, terminada con la emigración á Francia de las tropas carlistas en julio de 1840, escrit per Gaspar Díaz de Labandero l’any 1847.

 
FITXA TÈCNICA:
Punt de sortida i arribada: plaça de la Creu de Berga
Distància aprox., tota la volta: 10 km
Durada aprox., tota la volta: sense comptar les parades = 2 h 30’
Nota: el temps és l’invertit per nosaltres
Dificultat: fàcil

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.