Pànxing Berguedà

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Terra de Comptes i Abats

Berguedà
c4819ee18630e1b8c9ca713cb6b8221f.jpg
Terra de Comtes i Abats inclou el patrimoni cultural i natural de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Gombrèn i Campdevànol, destacant uns dels conjunts d’arquitectura i art medieval més importants del país: els monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. 

La proposta us ofereix fer un viatge als orígens de Catalunya, i viure en primera persona la història d’aquest territori i d’uns personatges extraordinaris. 
 
VISITES ALS GRANS MONESTIRS
 
Conjunt Monàstic de Santa Maria de Ripoll
L’any 879, Guifré el Pelós funda el monestir de Ripoll, que esdevindrà l’emblema del país, l’ànima d’una terra amb un esplendorós passat i origen del que posteriorment esdevindria Catalunya.
 
Més enllà de la seva transcendència històrica, el monestir de Ripoll té un dels monuments romànics més importants de Catalunya. La portada, del segle XII i concebuda a manera d’arc de triomf, és la peça romànica més important, altrament coneguda com La Bíblia en pedra, de la que s’ha iniciat el camí per declarar-la Patrimoni Mundial de la UNESCO.
 
El claustre de doble planta, una altra joia romànica, està situat al costat sud de l’església. I a l’interior de l’església hi ha les tombes del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III, entre altres. 
 
Per entendre la història del Monestir, és imprescindible visitar abans el Centre d’Interpretació, que ens dóna les claus per comprendre la seva transcendència històrica. El Centre d’Interpretació és situat a la capella de la Congregació, construïda al segle XVII a l’església de sant Pere de Ripoll, contigua al monestir.
 
Monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia
Fundat el 885 també per Guifré el Pelós, fou el primer i, durant unes quantes dècades, l’únic monestir femení de Catalunya. L’església del monestir té planta de creu llatina i una sola nau, amb un ampli transsepte i cinc absis que destaquen per la decoració amb capitells, motllures i arcuacions cegues. A l’interior és remarcable el retaule de la Verge Blanca i sobretot el conjunt escultòric del Davallament, o del Santíssim Misteri (1251), format per set figures i considerat una de les obres més importants del Romànic català. Es conserva també un petit claustre d’estil gòtic, tot i que resten alguns arcs de l’original romànic del segle XII. 

 
Al costat del monestir, podem visitar el Palau de l’Abadia, construït al segle XIV. 
 
ESPAIS DE LLEGENDA
Centre d’Interpretació del Comte Arnau
El Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, situat al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses, ens endinsa en tota la màgia que envolta la figura d’aquest mite des del folklore, la història, la música i la literatura.
 
Centre d’Interpretació Montgrony Any 0
Situat al Santuari de Montgrony, ens endinsa en la història de l’Otger Cataló, un dels personatges patriòtics transcendentals dels orígens de Catalunya.
El Centre d’Interpretació, amb una museografia audiovisual i interactiva, ens permet fer un viatge de més de mil anys als orígens de Catalunya i a una terra plena de llegendes.
 
ALTRES VISITES I ACTIVITATS
També ens ofereixen un ampli ventall d’activitats atractives per a tots els públics: 
A Ripoll podeu visitar el Museu Etnogràfic, escriure amb ploma d’oca com ho feien els monjos a l’Scriptorium, descobrir els racons de la Vila Vella, visitar la Farga Palau o fer un recorregut amb bicicleta per la Ruta del Ferro i el Carbó. 
A Sant Joan de les Abadesses podeu fer un passeig agradable per la vila històrica o entrar en un antic molí fariner per conèixer com funcionava.
A Campdevànol us proposem fer un passeig pel camí ral.
I a Gombrèn, podeu pujar fins el Santuari de Montgrony des d’on gaudireu d’unes vistes espectaculars, conèixer l’emblemàtic castell de Mataplana, o visitar el Museu del Comte Arnau
 
PAQUETS
Terra de Comtes i Abats ofereix diferents paquets per descobrir els seus monuments i racons més emblemàtics, des de sortides d’un dia a escapades de cap de setmana, propostes especials per a grups i visites guiades.
 
VISITES GUIADES PROGRAMADES
Ripoll: tots els diumenges a les 11.30h. Del 20 de juliol al 30 de setembre, de dilluns a dissabte a les 11.30h i 17.30h.
Sant Joan: tots els dissabtes a les 16.30h. Del 2 al 23 d'agost, de dimarts a divendres, i diumenges a les 12h.
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.