Pànxing Berguedà

23, abril del 2024

Search
Close this search box.

23, abril del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Una ruta per les antigues Colònies Tèxtils del Berguedà

Berguedà
635b44977f1f01a930149f40706c5470.jpg

Fent Camí amb el Russi… en companyia de Sergi Roca i Vargas, President del Consell Comarcal del Berguedà. 

La ruta és la següent: VILADOMIU VELL – VILADOMIU NOU – EL GUIXARÓ.
 
Primer de tot, abans de posar-nos en marxa, li fem un petit qüestionari al President del Consell Comarcal del Berguedà, en Sergi Roca i Vargas. 
 
A quin partit pertany? “Convergència Democràtica de Catalunya”.
Quines aficions té? “M’agraden molt les motos, caminar per la muntanya, llegir i escoltar música”.
Què és un Consell Comarcal? “Una administració local, supramunicipal, amb competències delegades de la Generalitat, competències pròpies i competències sobre serveis mancomunats”.
Quin és el sistema per escollir els Consellers i Conselleres comarcals? “Es té en compte el número de regidors de les diferents formacions polítiques en els respectius municipis de la comarca i el número de vots d'aquelles”.
Qui diu quina persona en concret ha de ser? “La designació ve a través dels partits polítics”.
A la nostra comarca són 19 entre Consellers i Conselleres, no seria més lògic un per cada municipi? “S’està plantejant una reforma en aquest sentit i que siguin els alcaldes de cada municipi”.
Quines són les competències d’un Consell Comarcal? “Entre altres, hi ha les tasques d’ajuda i suport als municipis petits. Mancomunar els serveis socials, transport i menjador escolar, joventut, recollida de la brossa i polítiques de promoció econòmica”. 
 
 
Itinerari i crònica:
9h 00’.- Plaça de l’església de Viladomiu Vell – Voltem l’església passant pel darrera i arribem als horts. Girem a l’esquerra mentre contemplem com de ben cuidats i ordenats estan. Creuem el riu Llobregat per una palanca. A l’altre cantó veiem, per fi, un pal indicador. Ja hem trobat la ruta de les colònies. Girem cap a la dreta per un corriol que marxa pel costat del riu. En un punt determinat ens parem a contemplar les curioses formes que l’aigua ha esculpit en les roques del riu, després continuem el camí. Bifurcació – Agafem el camí de la dreta. 
 
9h 20’.- Riera de Biure – La creuem prop de la desembocadura. Bifurcació – Agafem el camí de la dreta. Resclosa de Viladomiu Nou. Poc després trobem una Palanca – Aquesta ens permet  creuar el riu Llobregat. 
 
 
9h 40’.- Antiga Colònia de Viladomiu Nou – Aquí aprofitem per visitar la Torre de l’Amo. Ens desviem de la ruta, agafem carretera amunt. A mà esquerra veiem un carrer amb escales, pugem per aquí, a l’arribar a dalt, a mà esquerra hi ha la Torre del Amo, on ens rep molt amablement la Rosa. Un cop aquí aprofito per fer-li unes quantes preguntes. Després de l’enfonsament del tèxtil i la mineria, i l’esclat de la bombolla immobiliària, creu que el turisme ha de ser el nostre futur? “El Berguedà el que ha de tenir és un sector primari, en el nostre cas l’agrícola i ramader potent com tenim, un secundari format per petites i mitjanes empreses i un sector serveis amb el turisme. Un paper important és l'agroalimentació, el tèxtil intel·ligent, el sector energètic i forestal i, gràcies al treball que estem fent en emprenedoria, la potenciació del sector secundari, i en quant al turisme, tenim al Berguedà un patrimoni impressionant”. L’embasament de la Baells també podria ser un gran reclam turístic, no creu? “En aquest sentit acabem de signar un conveni amb l’ACA, de moment fins a finals d’any, per el qual el Consell Comarcal passa a gestionar els permisos de navegabilitat. També ens han validat el pla director per gestionar en un futur proper les activitats a la Baells”. M’agrada caminar i fa unes setmanes vaig assistir a una reunió en la que participaven els ajuntaments i algunes entitats, i em va sorprendre saber que tenim més de 1.900 kilòmetres senyalitzats a la comarca. Una d’aquestes rutes és la de les Colònies, aquesta, però, trobo que en alguns trams passa massa allunyada del riu, que és per a mi el que realment li dóna encant. “Estic d’acord, i una bona noticia és que ja tenim el projecte fet i consensuat amb els ajuntaments de l’anomenada “Ruta Verda del Riu Llobregat”, que aproparà precisament el camí al riu. I també tenim una part del finançament i esperem aconseguir la resta a finals d’any”. 
Desfem el camí fins al punt en que hem deixat el PR C-144 i el seguim cap a la dreta.
 
 
Desembocadura de la riera de Clarà – Just al sortir de la colònia. La ruta continua per un passeig enquitranat amb plataners a un dels seus costats. 
 
9h 55’.- Font de la Bauma – Està situada sota una gran bauma sustentada aparentment per tres gruixuts pilars de totxos. Aprofitem per esmorzar en una de les taules que hi ha. Mentre ho fem continuo fent-li preguntes. En quin punt està actualment el turisme al Berguedà? “S’estan fent passos importants, però hem d’acabar-ho d’implementar. S’està treballant en àmbits com turisme de natura, esportiu, familiar. S'ha fet un pla de marketing, turisme de neu, turisme industrial. Hi ha projectes com la ruta verda del Llobregat, el parc de pesca, la rehabilitació del castell de Berga o la millora de la zona de la Riera de Merlès”. En quant al projecte de desdoblament de la carretera entre Berga i Bagà, en quin punt està? “Crec que avui en dia tothom veu que el desdoblament, ara per ara, és impossible. Ens van venir a presentar i explicar el projecte 2+1, que milloraria fluïdesa i seguretat, però el que si que es farà entre finals d’aquest any i principis del 2015, és una actuació per millorar el ferm i la senyalització d’alguns trams, i posar separadors en alguns llocs, i en aquest sentit el Consell Comarcal ha apretat molt. Vam redactar un informe amb tots els punts negres que tenim, perquè actualment hi ha molts accidents. Les obres que es faran suposaran una inversió entre 2 i 3 milions d’euros aproximadament”.
 
10h 30’.- Reprenem el camí i entrem al Guixaró – Seguint les marques passem pel mig d’uns horts, baixem fins el riu i el tra-vessem per una palanca. Bifurcació – Agafem la pista que marxa amunt i que tot seguit gira a l’esquerra direcció riu amunt. Podem veure la resclosa de l’antiga fàbrica del Guixaró. Trobem una pista i la seguim cap a la dreta. Quan aquesta fa un revolt a la dreta veiem un camí que marxa de pla cap a l’esquerra, però nosaltres seguim pista amunt fins arribar a una altra de perpendicular. Hi ha un pal indicador que no ens aclareix res. La seguim en direcció esquerra. Connectem amb una altra pista i la seguim també cap a l’esquerra. Les conseqüències del foc de l’any 1994 són encara visibles en els troncs ennegrits d’alguns pins. Una pista se’ns ajunta pel cantó dret, nosaltres seguim endavant. 
 
11h 00’.- Riera de Biure – Tot fent un revolt creuem per sobre d’aquesta. Bifurcació – Deixem aquí de seguir unes marques de color groc i pugem per la pista que marxa cap a la dreta. Després d’una curta pujada desemboquem en una pista perpendicular. Girem a l’esquerra.
 
11h 10’.- Casa de cal Lluent – Ens queda a mà esquerra. Bifurcació – Seguim el camí direcció dreta. Molt a prop trobem un mirador amb un cartell explicatiu. Baixem per un camí estret fins arribar a una pista. Pals indicadors. Ja tornem a ser a la ruta de les Colònies. A mà dreta prop d’una resclosa veiem unes taules. Ens hi apropem per contemplar la resclosa, després retrocedim fins la cruïlla i seguim de pla pel camí que marxa paral·lel al riu fins arribar a la passarel·la per la que hem sortit de Viladomiu Vell. 
 
11h 30’ – Ja som de retorn a la plaça de l’església de Viladomiu Vell.
 
Però abans de marxar cap a casa no m’estic de fer-li dues preguntes més. Com veu el tema de la consulta del 9N. Creu que els catalans tenim el dret de votar i poder decidir? “Catalunya ha de poder fer el referèndum i demanar l’opinió als ciutadans a través de les dues preguntes que se’ls formularà. I els ciutadans han de tenir el dret de contestar, Sí – Sí (independència), No – No (seguir tal com estem) o Sí – No (que permetria una relació diferent Estat-Catalunya sense arribar a la independència).  Jo estic convençut que el nostre President acabarà signant el decret que permetrà la consulta i a Madrid ens ho impugnaran. Personalment jo el que vull és que es pugui votar, sinó, penso que es votarà d'una forma o altra, via referèndum, consulta o eleccions plebiscitàries. No hi ha marxa enrere”. I per acabar, de l’afer Jordi Pujol què n’opina? “S’ha de separar la vessant política de la personal. Com a polític el seu llegat és brillant. En quant al terreny particular, en Jordi Pujol i la seva família hauran de respondre del que hagin fet a nivell personal”.

 
Fitxa tècnica
Punt de sortida i arribada: Viladomiu Vell 
Temps realment caminat: 1h 55’ 
Temps amb parades incloses: 2h 30’ 
Dificultat: Baixa – Familiar.
Nota: La durada de la caminada és tan sols una referència, és el temps invertit per nosaltres.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.