Pànxing Bages

4, desembre del 2023

4, desembre del 2023

Agendes – Bages
festa arros 3
Festes populars
Diumenge
19
febrer

Festa de l’Arròs de Sant Fruitós del Bages

Bages
És una de les festes més importants del poble de Sant Fruitós de Bages, declarada d’Interès turístic per la Generalitat de Catalunya des del 14 de març de 1995. Originàriament, el s. XIX s’anomenava “La sopa de pobres”, després a principis del s. XX es va fer referència a menjar o arròs dels pobles i els anys quaranta s’anomena la festa com a “Dia de l’Arròs” o “Arròs de Carnaval”. Al final dels anys cinquanta la denominació va passar a ser coneguda popularment amb el nom que s’ha conservat fins els nostres dies: Festa de l’Arròs.

Fins els anys 60, els ingredients per l’elaboració de l’arròs es treien de totes les cases del poble que col·laboraven oferint part dels components com aportacions econòmiques per poder-los adquirir. Dies abans de la Festa, l’agutzil municipal passava per totes les cases del poble per recollir les col·laboracions pel festí.

La Festa de l’Arròs, tot i ser una celebració emmarcada dins de les fartaneres i disbauxa dels menjars col·lectius característics de Carnaval, en un principi mantenia l’essència de solidaritat envers als més pobres per afrontar l’abstinència de Quaresma. Però el pas dels anys els costums canvien i es es van anar produint modificacions substancials en el sentit i la forma de l’acte festiu. Si abans els convidats havien estat els pobres, ara els són la gent del poble i forans.

Actualment, la Festa de l’arròs recull tot l’esperit de les tradicions que l’han fet possible al llarg dels temps i li han proporcionat la seva identitat. La seva capacitat d’evolució i d’adaptació, integrant noves activitats i renovant o recuperant d’altes amb un nou sentit i el nivell d’implicació de molts veïns i veïnes del poble i de les entitats, tot plegat fa que tant els santfruitosencs com els visitants puguin passar un dia d’acollida i d’invitació que és el sentit més genuí de la festa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.