Pànxing Pirineus

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Cultura – Pirineus

L’Epicentre de Tremp

Pirineus
a99475c9da7b69132aa0f2b1fa3d4aba.jpg
L’epicentre acull des d’aquest any, i de forma permanent, un petit espai expositiu sobre el projecte “Perseguits i Salvats” de la Diputació de Lleida, que vol recuperar la memòria històrica del Pirineu. 

En aquest espai es vol donar a conèixer el paper que va jugar el Pirineu lleidatà en l’evasió de refugiats jueus durant la Segona Guerra Mundial (1939-1944) cap a la Península Ibèrica.
 
L’exposició de ‘Perseguits i salvats’ conduirà al visitant pels diferents camins, espais i poblacions que van ser escenaris de fugida d’un dels episodis més foscos de tota Europa. Diverses investigacions històriques demostren que prop de 20.000 persones d’origen jueu van fugir de la barbàrie a la que eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis, a través de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Aran per salvar-se de la deportació i la mort.
 
Les rutes que van seguir són: Pirineus Val d’Aran – Alta Ribagorça (des de Pont de Rei fins a Pont de Suert); Pirineus el Pallars Sobirà (des del Port de Guiló fins a Sort); Pirineus Alt Urgell (des del Coll de Pimés fins a la Seu d’Urgell) i Pirineus la Cerdanya (des del Port de Perafita fins a Martinet).
 
La presó de Tremp va acollir diversos grups de jueus procedents de l’Alta Ribagorça i de Sort abans de ser traslladats a Lleida. Un cop a Lleida, se’ls classificava segons la seva edat i nacionalitat per ser destinats, o bé al camp de concentració de Miranda de Ebro (Burgos), o bé els deixaven en llibertat. Des de la primavera de 1942, l’actuació d’una delegació de l’organització benèfica jueva, American Joint  Distribution  Committee, va permetre que es flexibilitzessin aquestes mesures i que els jueus detinguts poguessin romandre en residència vigilada en hotels de Lleida i Barcelona. La sortida d’Espanya es feia des de ports espanyols, o portuguesos, amb destinació,  segons el moment, a Amèrica o a Palestina. Per a tots ells, el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.
 
“Perseguits i Salvats”, al mateix temps, vol enaltir el valors de solidaritat i d’ajuda que milers de veïns anònims d’aquest territori van manifestar envers tots els refugiats.

 

Establiments de la zona 

Activitats

  • Camins El Congost de Collegats

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.