Pànxing Pirineus

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Cultura – Pirineus

Nou espai Museístic del Ferro “Casa Sintet”, a Alins

Pirineus
ea6fa46d6989ceda1565d9d9f85cc8de.jpg

Fa, aproximadament, 1 any obria les seves portes un espai imprescindible per a La Vall Ferrera, un espai museístic del ferro, la Casa Sintet, a Alins. Justament a la vall que porta el seu nom.

La Vall Ferrera, a la comarca del Pallars Sobirà, on s'ubica la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya, amb 3.144 metres, va ser un dels llocs més importants del Pirineu en explotació siderúrgica. El ferro va ser l’origen i el protagonista de la història d'aquesta vall durant gairebé 2.000 anys. La família Casimiro de Casa Sintet d'Alins, propietaris de l'última farga en funcionament (1801-1880) són els responsables d'aquesta iniciativa que té com a objectiu recuperar la història d'aquest art i apropar el treball del ferro al gran públic.
 
L'espai museístic està situat a l'antiga quadra i paller de la casa, on s'ubicava l'última farga. Hi podem trobar unes 200 peces de ferro, moltes d'elles guardades durant més de 200 anys, estris necessaris per a forjar, així com altres objectes antics pertanyents a la família. Entre el material que s'exposa també hi ha documents que acrediten el seu funcionament.
 
Casa Sintet complementa, juntament amb altres indrets, la petjada del ferro a la zona com el Bosc de Virós, enmig del Parc Natural de l'Alt Pirineu, que amaga restes d'aquesta indústria que en l'època d'esplendor de les fargues, segles XVII I XVIII, proveïa  de ferro a tot el país i també a l'estranger a través del port de Tarragona.
 
 
Qui vulgui reviure l'ambient de les fargues, ho podrà fer assistint a la VI Fira del Ferro Pirinenc que tindrà lloc a Alins, l'11 i 12 de juliol, una bona ocasió per realitzar un recorregut escultòric pels diferents pobles de la vall i altres de la comarca que llueixen escultures de ferro de diferents artistes, així com visitar Casa Sintet, acompanyats pels mateixos descendents de la casa que us explicaran, des dels orígens de la família, el funcionament de la Farga i tota l’economia que girava al seu entorn, a la feina de pagès que encara perdura.
 
Horari :
Del 15 de juny al 15 de setembre obert tots els dies d’11 a 14h i de 16 a 20.30h. 
Del 16 de setembre al 14 de juny, obert tots els dies sota reserva prèvia.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.