https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Cultura – Maresme

Open House 2017

Maresme
e98e75e023e2fa3e60ad0f8ff7eaf805.jpg
L’oportunitat de gaudir del patrimoni de Vilassar de Dalt.

Si hi ha un municipi al Maresme ric en vestigis històrics, arqueològics, industrials i culturals, aquest és Vilassar de Dalt. Si molts municipis han vist desaparèixer testimonis del seu passat amb l’arribada de noves èpoques, a Vilassar de Dalt el temps ha preservat cadascuna de les seves passes i permet ara la celebració de l’Open House 2017, una oportunitat única per a visitar edificis i espais arquitectònics d’aquest municipi.
 
L’Open House 2017 queda enquadrat dintre de l’Open House BCN 2017, un festival que té com a objectiu obrir les portes d’edificis de tota mena perquè la gent els pugui descobrir. Un esdeveniment obert a tothom i sense ànim de lucre. L’objectiu… que els veïns visquin l’arquitectura i el municipi d’una manera didàctica. A Vilassar de Dalt, l’Open House 2017 tindrà lloc el diumenge, 22 d’octubre, i els edificis es podran visitar de manera gratuïta entre les 11 i les 14 h i de les 17 a les 20 h. Els edificis a visitar són:
 
1. Forns romans de la Fornaca
Segle II dC. Antoni Gironès, 2003-2004.
Tres forns industrials romans del s. I dC que encara conserven la cambra de combustió, excavats a l’argila.
 
 
2. Celler de can Bruguera
Segles XVII-XVIII.
Celler a la planta baixa de la casa de can Bruguera, casa de senyors reformada a finals del s. XIX. El celler té dos grans àmbits: un espai d’entrada amb elements relacionats amb l’elaboració del vi (premses, tines, eines, portadores, etc.) i un espai lateral on reposen una vintena de grans bótes de roure.
 
 
3. Carrer de cases de cós. Carrer Santa Engràcia
Segle XIX.
Del Vilassar de Dalt industrial, a part de fàbriques, xemeneies, cases de treballadors, cases d’industrials, societats mutualistes i obreres, cafès… cal parlar també de les típiques cases de cós i de la configuració dels carrers amb aquest tipus d’habitatges. El carrer Santa Engràcia n’és un bon exemple, vinculat a les construccions fabrils. 
 
 
4. Fàbrica de can Manyer
Nau antiga atribuïda a la patent Guastavino (1881). Biblioteca. Dilmé i Fabré, 2010-2014 
Construcció industrial formada per dues naus rectangulars que inicià les seves activitats el 1881, diversos factors porten a concloure que la nau antiga seria obra de l’arquitecte Rafael Guastavino. Actualment acull la col·lecció tèxtil local i està en fase de remodelació. La nau de la dreta és la seu de la biblioteca pública de Vilassar de Dalt.
 
 
5. Teatre de la Massa
Autor: Rafael Guastavino i Moreno (1881); Solà Morales, Dilmé i Fabré, 2002.
Guastavino va dissenyar una sala circular coberta amb una cúpula de 17 metres de diàmetre, amb una llanterna central coronada amb un cupulí de 4 metres de diàmetre que il·lumina tot l’espai. La novetat per a l’època està en el sistema constructiu d’aquesta cúpula: la volta catalana. Aquest teatre és l’última obra de Rafael Gustavino a Catalunya abans d’esdevenir un dels referents més destacats de l’arquitectura dels segles XIX i principis del XX als Estats Units d’Amèrica.
 
 
6. Cal Notari 
Segle XVIII
Cal Notari és una masia senyorial de tres cossos, amb dues plantes i golfes i sala de lluir sobre la porta principal. En el moment de la seva reforma, el 1717, Cal Notari conjugà a la perfecció els usos agrícoles entorn del vi, l’habitatge familiar i de prestigi social. La casa es va reformar l’any 1997 per a convertir-la en multi-habitatge, conservant espais comuns com el distribuïdor principal, que és l’objecte de visita de l’Open House d’enguany.
 
 
7. Can Banús (Museu Arxiu de Vilassar de Dalt)
Segles XIV-XIX.
El Museu Arxiu de Vilassar de Dalt està situat en una masia del nucli urbà de Vilassar de Dalt documentada el segle XIV com a mas Canal, com a mas Serra els segles XV i XVI i com a can Banús des del segle XVII. Conserva dos bonics finestrals gòtics i la porta principal amb arc de plec a llibre. L’any 1886 l’era del mas es va transformar en un jardí romàntic que encara es conserva.
 
 
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES:
 
Divendres 20 d’octubre
20 h Conferència: 150 aniversari Josep Puig i Cadafalch / Frank Lloyd Wright. 
A càrrec d’Agàpit Borràs, arquitecte. Biblioteca de Can Manyer.
 
Diumenge 22 d’octubre
D’11 a 14 h i de 17 a 20 h A la visita de Cal Notari hi haurà maniquins amb vestits del segle XVIII que els visitants es podran provar per a recrear l’època. L’activitat és commemorativa dels 300 anys de Cal Notari.
 
De diumenge 8 a diumenge 29 d’octubre
Exposició: “Panys i tiradors de Vilassar, aquarel·les dels escuts de pany de Vilassar”. 
A càrrec de Santiago Isla Sanz. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt
 
De dilluns 16 a diumenge 29 d’octubre
Exposició: “Puig i Cadafalch i el Maresme: una visió documental”.
Biblioteca de Can Manyer.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.