Pànxing Berguedà

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Entrevistes – Berguedà

Araigua, natació sense límits

Berguedà
equip tallat
"Volem fer accessible el medi aquàtic a tothom"

El juliol del 2022 neix la cooperativa Araigua formada per la Núria Reixach i la Lourdes Cullell. Es van conèixer a la piscina ja fa més de 25 anys i des d’aleshores les uneix l’amistat, una manera compartida d’entendre el món i la passió per l’aigua. Porten tota la vida vinculades d’una manera o altra al món aquàtic i tenen una àmplia experiència com a professores i nedadores. 

Per què una cooperativa d’activitats aquàtiques?

La cooperativa d’activitats aquàtiques Araigua neix el 2022 amb la voluntat de fer accessible el medi aquàtic a tothom, posant especial atenció a les persones amb capacitats diverses i necessitats especials, i treballar per a la inclusió i el benestar de les persones a través de l’esport. Creiem que sempre és ARA, ni passat ni futur, Ara és el moment de crear el projecte per acompanyar i ajudar a gaudir d’una manera diferent de l’aigua.

Apostem pel cooperativisme perquè creiem en un model empresarial centrat en les persones i els valors democràtics. Entenem la cooperativa com una eina de transformació social que ens ha de portar cap a una societat més justa i equitativa. Volem fomentar l’economia social i solidària basada en l’autogestió en favor del territori i de les persones.

Quines activitats feu a Araigua?

Fem diverses activitats. Actualment som al CGB, a Puig-reig, i allà fem sessions per a infants d’1 i 2 anys, iniciació a la natació per a adults, hidrogimnàstica, sessions per a embarassades, sessions per superar la hidrofòbia i deixar enrere la por i sessions per a persones amb diversitat funcional. També oferim el servei de desplaçar-nos a casa de qualsevol persona o comunitat que tingui piscina i vulgui fer una activitat particular. A l’estiu també hem estat fent els cursets de la piscina municipal de Puig-reig. A mig termini ens plantegem aconseguir fer accessible el medi aquàtic a tanta gent com sigui possible, estudiem les mancances i les necessitats que hi ha en aquest sentit per poder-les suplir i garantir que cap persona queda exclosa d’aquesta activitat.

Quina és la metodologia d’Araigua?

Les activitats aquàtiques d’Araigua estan pensades per arribar a tothom. Els grups són reduïts per poder oferir un tracte curós i personalitzat, tothom té el seu ritme i les seves necessitats i per nosaltres és una prioritat respectar-les. Tenim un mètode propi, 100% personalitzat. Gràcies a la innovació, la confiança, l’experiència i l’adaptació en cada moment, fem unes sessions en les quals a més d’aprendre l’usuari també s’ho passa bé.

Una activitat de diversitat funcional, què vol dir això?

El nostre lema és “natació sense límits” i volem arribar a tothom però focalitzem els esforços a cobrir la manca d’oferta d’activitats aquàtiques per a les persones amb qualsevol tipus de diversitat funcional (física, intel·lectual o sensorial) per garantir que tothom qui ho vulgui pugui gaudir de la natació. A Araigua, tothom hi té cabuda, totes les persones tenim necessitats especials i Araigua s’adapta a les de cadascú perquè tothom se senti còmode, relaxat i feliç a l’aigua. Els divendres i els dissabtes fem sessions de 45 minuts per a persones amb diversitat funcional a la piscina del CGB, a Puig-reig.

Creiem fermament en la inclusió i també acompanyem infants i joves amb diversitat funcional, persones nouvingudes i totes aquelles que encara no saben nedar perquè puguin fer l’activitat de natació en horari escolar o extraescolar amb els seus companys i companyes de classe. Hem detectat que hi ha una part de l’alumnat que queda exclosa d’aquesta activitat per falta de suport i acompanyament i volem posar-hi remei col·laborant amb les escoles, les AFA, els agents socials, les associacions, etc., per garantir la igualtat d’oportunitats.

Quins són els beneficis de fer activitat física a l’aigua?

L’exercici dins l’aigua aporta molts beneficis com l’estimulació de la circulació sanguínia, exercitació de totes les articulacions, estirament del cos, reforçament de l’aparell respiratori, afavoriment del desenvolupament psicomotor, enfortiment del sistema immunològic, foment de la força, la resistència, l’equilibri i la flexibilitat. A l’aigua el cos pesa menys gràcies a la flotabilitat i podem fer moviments que a fora l’aigua són més complicats; a més, minimitzem moltíssim el risc de lesions ja que treballem sense impacte. Els beneficis són tant en l’aspecte motriu com cognitiu i també social, quan fem activitats en grup.

Si t’ha agradat llegir Araigua, natació sense límits, també et pot interessar llegir l’Entrevista a la Gemma Urrea, fornera del Forn l’Espurna.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.