Pànxing Berguedà

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Entrevista a la Gemma Urrea, fornera del Forn l’Espurna

Berguedà
PREMI
"Quan em van trucar per dir-me que estava dins del Top 100 de tota Espanya, va ser una sensació indescriptible."

Si alguna cosa no pot faltar mai a taula, és el bon pa, elaborat de manera artesanal cada dia amb ingredients de primera qualitat i fet per les mans expertes dels millors forners, i forneres!

Els i les amants d’aquest producte tan elemental i necessari tenim un nou forn per descobrir: el Forn l’Espurna del carrer Salvador Espriu número 12 de Berga. Allà hi trobarem, juntament amb tot l’equip, a la fornera Gemma Urrea, que el passat novembre va rebre de la mà de la plataforma Panatics una Estrella Dir-Informàtica que l’acredita com una de les millors 100 forneres de tot Espanya. Avui hem parlat amb ella per conèixer millor el seu forn i com ha estat la rebuda d’aquest premi.

Que suposa per a tu rebre aquesta distinció? 

Per mi és un orgull molt gran, primer perquè el pa que ens han premiat l’he fet amb tècniques que m’ha ensenyat el meu pare. En segon lloc, perquè han valorat la feina d’equip que fem al forn, amb la presentació dels productes a la botiga i l’atenció al client que hi oferim. I, en tercer lloc, molt important per a mi, suposa una reivindicació del paper de la dona en el món de la fleca.

 Molt masculinitzat? 

Aquí al Berguedà no en conec cap de fornera. És cert que a la zona de Barcelona n’hi ha més, algunes també amb la mateixa Estrella que jo. Penso que les dones hem de donar un cop de puny a la taula i dir “ei, nosaltres també estem aquí!”.

 Amb qui penses quan et donen aquest premi? 

Sobretot amb la família. El meu pare m’ha ensenyat gairebé tot el que sé d’aquest ofici, i ma mare està al capdavant de la botiga i la meva germana també la tinc al costat. A més, també hi ha l’altra part de la família que no treballen pròpiament a l’empresa, però que també m’han ajudat molt a nivell personal. He tingut el suport incondicional de tots ells.

Explica’m com és el pa que us ha fet guanyadors. 

És un pa fet amb una fermentació molt llarga i de massa mare natural. Està fet amb farina de blat amb un toquet de sègol i pràcticament no porta llevat.

I què creus que és el que més ha agradat al jurat de la vostra proposta? 

Doncs el cert és que no t’ho sé dir. La veritat és que no m’ho esperava. Només a Barcelona es van presentar 80 pans de molt bons professionals, més de 1500 a tot l’Estat. Quan em van donar el diploma per ser una de les millors de Catalunya no m’ho creia, però quan em van trucar per dir-me que estava dins del Top 100 de tota Espanya, va ser una sensació indescriptible.

Com aprens l’ofici de fornera? 

Vam obrir el forn l’any 2012 i vaig començar d’ajudant d’obrador amb el meu pare. Em va ensenyar la base, a preparar farines, a cuidar la massa mare, tot el necessari per poder treballar el pa. El pare és una persona molt inquieta, i tot i comptar amb més de trenta anys d’experiència en el món de la forneria, no ha deixat mai de fer cursets de formació que després comparteix amb nosaltres. Quan ell marxava a formar-se, nosaltres ens quedàvem a càrrec del forn. Tant a mi com a la meva germana ens va servir per aprendre molt.

Importantíssima la figura del pare, veig. 

Sempre ha sigut un cul inquiet! Va començar a fer pa als 16 anys i amb el temps va voler innovar amb el pa, provar coses noves. Als forns on treballava eren reticents a canviar el que sempre els havia funcionat, i això el va empènyer a muntar el seu propi negoci.

I així neix el Forn l’Espurna. Com ha sigut la trajectòria des dels seus inicis? 

Vàrem començar patint molt. Vam haver de fer un gran esforç per introduir tot el que són pans especials, sobretot els baixos en gluten. Ens ha costat que la gent s’acostumés a aquesta tipologia de pans, a fer que surtin de la rutina del pa blanc. En l’àmbit professional també hem patit de valent, formant-nos en molts àmbits. Hem llançat molta farina (riu) a vegades per arribar a poder fer un bon pa especial! Ens ha costat, però ho hem aconseguit, i ara oferim una molt bona varietat de pans baixos en gluten, com el de fajol 100%, fajol amb espelta, espelta integral, tritordeum o blat de moro, entre d’altres. També el pa de parròquia, pa de nous, de vidre. Més de 20 varietats!

Si t’ha agradat llegir l’Entrevista a la Gemma Urrea, fornera del Forn l’Espurna, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Marc Canals, de l’Òptica Climent

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.