Pànxing Berguedà

24, abril del 2024

Search
Close this search box.

24, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Entrevista a Joan Gassó, propietari del Fuives Centre Mundial del Ruc Català

Berguedà
ruc
Dins del terme municipal d’Olvan, en un espai catalogat com a reserva natural, hi trobem el Centre Mundial del Ruc Català, a la finca Fuives. Des de fa més de cinquanta  anys, la família Gassó s’ha encarregat incansablement de preservar una de les races animals catalanes per antonomàsia: el ruc o guarà català. Gràcies a l’esforç inicial de Joan Gassó pare, i a l’empenta i treball de Joan Gassó fill, han aconseguit preservar i salvar de la desaparició aquest patrimoni animal tan important. Avui em parlat amb el Joan Gassó, perquè ens expliqui els orígens del projecte i tot el que hi descobrirem quan el visitem.

Quina història hi ha darrere del Fuives Centre Mundial del Ruc Català?

Tot va començar fa una mica més de cinquanta anys, quan el meu pare, tractant de bestiar, va detectar que la raça de ruc català estava desapareixent. Va  ser llavors que va decidir fer quelcom al respecte i començar a protegir-la: un ruc tan bo i que ha sigut exportat des de Catalunya arreu del món, no podia desaparèixer. 

Als inicis no va ser gens fàcil: la raça estava molt malmesa, només quedaven femelles i va costar de trobar un mascle. De mica en mica vam anar creixent i protegint la raça, fins a arribar a tenir 150 rucs catalans. Ara estem disminuint  aquesta xifra, perquè cada dia costa més de mantenir-los, però anem aguantant.

Ara han nascut cries, però, oi?

Durant la primavera, que és la millor època de cria, han nascut uns quants rucs, sí. La gestació és de tot un any i en poden néixer un o dos de cada mare. Fins que puguem, anirem fent!

Com és el guarà català?

El ruc català es caracteritza per la seva noblesa, per la seva gran alçada, la seva rusticitat i la seva bona conformació. 

És un animal molt robust i valent, amb un bon cap, les orelles sempre dretes i molt vives. És un ruc molt valorat a tot arreu, per les feines que pot fer: abans que hi hagués vehicles es feia servir per anar a la muntanya a buscar llenya, per treballar al camp, per anar a mercat o com a mitjà de transport fins i tot. Són molt tossuts, però també molt intel·ligents.

ruc

En quina situació es troba actualment el ruc català?

Avui dia n’hi ha uns cinc-cents i escaig de registrats i repartits pel territori ca-talà. Des de l’Associació del Ruc Català, de la qual en soc el president, fem aquesta tasca de censar els exemplars, controlar la natalitat i la mortalitat de la raça a Catalunya i fem prevenció per evitar que torni a succeir la situació que va portar al meu pare a actuar. El cert, però, és que cada vegada és més complicat criar i cuidar dels rucs. Gràcies a la seva venda, a l’apadrinament dels animals, a la comercialització dels productes fets amb llet de burra, com els cosmètics, gràcies també a l’ajuda de les institucions i a les visites guiades, podem continuar amb la nostra tasca.

A qui està destinada la visita al vostre centre? Què hi aprendrem quan vinguem a veure-us?

Doncs a tothom qui vulgui conèixer i aprendre sobre aquests meravellosos animals. Hi trobareu tots els rucs que tenim, un museu, una aula polivalent, una sala on hi podreu veure un audiovisual, un laboratori pràctic i podreu veure i estar amb les cries de ruc que han nascut. Tot plegat en una visita guiada  d’una hora i mitja de duració molt completa de la mà d’un monitor que us acompanyarà i us resoldrà qualsevol pregunta o curiositat.

Oriol Bombardó Rosiñol

Si t’ha agradat llegir l’Entrevista a Joan Gassó, propietari del Centre Mundial del Ruc Català, també et pot interessar llegir Entrevista a Rosa Ramellat de El Majordom Rural.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.