Pànxing Pirineus

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Entrevistes – Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona

Jordi Bastart, autor de “100 coses per fer a Catalunya”

Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona
42e179c5417db81ad304b37426c5fe5f.jpg
100 coses excepcionals per fer a Catalunya. 
Llegint aquest llibre t’adones que has voltat per mig món i no coneixes el que tens més a prop.
 
Com neix el llibre? Com sorgeix la idea?
La idea no és meva, la idea sorgeix de Cossetània. L’editorial Cossetània té una  col•lecció sota el títol “100 coses per fer a…”. Estaven publicades les 100 coses per fer a Madrid i Barcelona i sorgeix la idea de 100 coses excepcionals per fer a Catalunya, que m’encarreguen a mi.
 
Per què aquestes 100 coses?
En principi les 100 coses són coses prou conegudes, el que jo intento és donar-los una volta per fer-les excepcionals. Per exemple, al llibre surt el Monestir de Poblet, que segur que molta gent coneix i ha estat, llavors davant d’això què proposo? Anar-hi uns dies determinats de l’any que inclouen, a la visita convencional, l’observació dels estels, sopar el menú dels monjos i dret a una copa de ratafia… o anar a l’estiu quan durant 3 dies en Jordi Savall fa concerts amb música de la mediterrània… En definitiva el que intento és donar pistes perquè indrets coneguts es descobreixin d’una altra manera, i es faci alguna cosa diferent al menys un cop a la vida.
 
Com arribes a fer la tria?
… Complicat (entre rialles). Penso que a Catalunya hi ha 100, i moltes més, coses excepcionals a fer. Vivim en un país molt ric, amb una història mil•lenària que dóna molt joc. A més, en un llibre així s’ha d’equilibrar el territori, distribuir per marques turístiques i buscar el plus de cadascun dels llocs, trobar elements excepcionals en coses que funcionen cada dia. Per exemple: a Montserrat pots anar tot l’any però, si hi vas, agafa l’aeri i estaràs penjat a sobre de la vall del Llobregat; o a Puigcerdà, ara no fa massa, es pot pujar a la torre de l’església de Santa Maria; quan has pujat els 150 llargs esglaons que et porten a dalt et trobes amb una meravellosa vista de la Cerdanya …
 
Han quedat moltes experiències a la butxaca?
Doncs… sí, però penso que les que hi són estan força bé, són prou especials per viure-les un cop (torna a esclatar en rialles) abans de morir.
 
Per què les tres opcions del Maresme?
Montgat ho tinc a tocar i sempre havia pensat que és una cosa molt curiosa, que els 4 pescadors que arriben a terra posin el trasmall i facin la subhasta religiosament cada dia a la una en punt del migdia …. És ben curiós de viure i veure. La gelateria Núria de Malgrat també… no deixa de ser curiós… un gelater, el Torró, guanyador del premi a millor gelater de l’any… I dormir als arbres s’ha posat de moda, ara ho tenim a Òrrius, és una curiositat i crec que una experiència diferent.
 
Ets capaç de triar una de les 100…
M’ho poses difícil… depèn… depèn de les circumstàncies… de amb qui… però mira… si tingués criatures petites… proposaria anar al CRAMC del Delta de l’Ebre, a la solta de tortugues i que els nens n’apadrinessin una… És una experiència fantàstica.
 
En resum… i per acabar?
Que tenim un país fantàstic… Un país que té la possibilitat d’aquestes 100 experiències i, probablement, de 200 més però que la idea és que a partir d’aquestes 100 cadascú es creï les seves 100 pròpies.
 
Entra al facebook de Pànxing i participa en el nostre sorteig! Pots guanyar 1 exemplar del llibre d’en Jordi Bastart i descobrir originals activitats per fer a Catalunya >> https://www.facebook.com/panxing.cat/
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.