Pànxing Berguedà

15, abril del 2024

Search
Close this search box.

15, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Josep Escarré Vila, gerent de Caopsa

Berguedà
La capacitat d’adaptació i de superació en temps d’adversitat són unes qualitats humanes que ens defineixen i ens han ajudat a reeixir des dels nostres orígens. La història de CAOPSA està estretament lligada a aquestes habilitats. Durant més de cinquanta anys, aquesta empresa d’origen familiar ha sabut capejar els embats de la vida, adaptant-se als canvis i oferint sempre solucions a les noves demandes de la societat. Amb la qualitat i la professionalitat per bandera, ofereixen un ventall de serveis amplíssim, des d’obra pública, passant per actuacions de conservació forestal i gestió silvícola fins a treballs de serralleria i fusteria. Hem parlat amb en Josep Escarré Vila, gerent a Caopsa, per conèixer-los millor.

Com neix l’establiment i quina és la seva història?

L’inici de l’empresa Caopsa, així com les etapes de creixement, sempre han anat vinculades amb les crisis.

La crisi dels anys 1968-69 va fer que l’empresa, que feia les tasques de manteniment i algunes cosetes pel que fa a feines de paleta a la fàbrica tèxtil del poble, es veies afectada i la reducció de la plantilla em va portar a quedar-me sense feina.

El fer de pagès com els meus pares no m’atreia massa, vaig haver de buscar-me la vida treballant sol i fent “pedaços” per les masies, fins que l’any 1972, sortint de la mili, ja vaig contractar els primers operaris. L’any 1973 em vaig casar, i amb la meva dona la Teresina, filla del constructor Josep Sala, després de fusionar les empreses i la mort del sogre, vam tirar endavant.

La crisi de finals de 1970 va fer que comencéssim a fer cosetes per a l’obra pública. Per les Olimpíades de Barcelona vàrem arribar al centenar de treballadors. Però noves crisis, reduccions, problemes altra vegada, no espantar-nos i ser valents, noves promocions… i fins que els fills s’han fet càrrec de la direcció del negoci.

Com us ha afectat a Caopsa la pandèmia?

No val a dir que la pandèmia no ens ha afectat, primer moralment, crec com a tothom, i després els clients es retenen, els treballadors tenen confinaments, les obres fora del poble es fan complicades pels desplaçaments… esperem que les vacunes siguin efectives. En resum, la crisi ens ha obligat a reinventar-nos, a diversificar i a ser valents. El futur té moltes boires, la Covid, la crisi que no fa net, i molt important, LA POLÍTICA, cal saber per on anirà la cosa.

Quins serveis oferiu a la clientela?

En aquests moments, i a partir del trasbals del 2008, a Caopsa oferim gran varietat de serveis: construcció d’obra nova, “remendos”, obra pública passant per la construcció de grans dipòsits, preses de minicentrals, obertura i arranjament de camins, esculleres, carrers, escomeses d’aigua, etc…

Passarel·la feta per Caopsa
Passarel·la feta a St Julià dels Garrics (La Vansa i Fornols)

Més enllà de la construcció, quins serveis oferiu? 

En l’àmbit de serveis fem recollides de brossa en algun municipi, recollida de porta a porta en algun altre, i gestió de la deixalleria.
També fem tala d’arbres, venda de llenya, i fins i tot neteja i manteniment d’escales en blocs de pisos. Val a dir que treballem per tot Catalunya, al Parc Natural de Cadí-Moixeró, el de l’Alt Pirineu, Parc Natural d’Aigüestortes, Parc Natural del Montseny, i hem fet obres a l’Aragó, al Parc Natural d’Urbasa a Navarra, també a Sòria, etc. Entre les obres a destacar, hem fet les actuacions contra el caragol poma al Delta de l’Ebre.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista Josep Escarré Vila, gerent de Caopsa, també et pot interessar Serviobres Queralt, nissaga de constructors del Berguedà.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.