Pànxing Berguedà

28, abril del 2024

Search
Close this search box.

28, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Mercat de productors de Cal Rosal: donant a conèixer el producte local

Berguedà
entrevista-panxing
El Berguedà és una comarca que es caracteritza, entre altres coses, per comptar amb un nombre considerable de petits productors alimentaris. Malgrat aquesta naturalesa prolífica, a vegades, el coneixement per part dels consumidors d’aquestes productores i productors no és tan extens com la seva qualitat mereix. Per ajudar a solucionar aquesta problemàtica i fer pedagogia de tot el que envolta aquest món, ha nascut el Mercat de Productors de Cal Rosal, que el pròxim 13 de març celebrarà la seva edició d’hivern. Per conèixer millor aquesta iniciativa hem parlat amb la Maria Costa, impulsora del projecte i productora amb l’Escairador, i amb el Sebastià Prat, alcalde d’Olvan.

Com neix el mercat de productors?

Maria: el mercat neix de la inquietud confluent de diferents sectors. Per una banda, la Unió de Comerciants i Botiguers Cal Rosal-Olvan (UCIB) volia renovar i mantenir vives les fires i mercats que normalment impulsen; per un altre costat, la voluntat d’alguns membres d’aquesta associació, que també són productors, de posar en valor el seu producte; i finalment la sensibilitat de l’Ajuntament d’Olvan i el seu suport.

Així, quin paper hi juga, Sebastià, l’Ajuntament d’Olvan en el procés d’impuls del mercat?

Sebastià: nosaltres com a ajuntament hi hem estat presents des de l’inici. Parlant-ho amb un dels grups de treball que tenim al consistori, on hi participa la UCIB, vam veure que aquest projecte podia encaixar molt bé a Cal Rosal, així com en l’àmbit del món rural que impulsem a l’ajuntament, perquè toca tot el que és promoció de l’activitat dels productors i dóna visibilitat i posiciona el producte de la comarca, tant portes endins com enfora.

Què busca la celebració del mercat, quins objectius té?

M: el mercat vol ser un espai de trobada pels productors del Berguedà amb una doble finalitat: dinamitzar l’espai comercial de Cal Rosal i enfortir el col·lectiu de productors berguedans. També és un bon espai per reprendre la tradició de la venda de producte al mercat que s’ha perdut en detriment d’altres alternatives, com la incorporació del producte en cadenes intermèdies de distribució. És una oportunitat per tornar al contacte directe amb el consumidor final.

S: i també té un efecte positiu als serveis i altres comerços al marge dels paradistes. Restaurants, bars i botigues també aprofiten l’afluència de gent que acudeix al mercat. Al final hi sortim guanyant tots.

Cada quant se celebra el mercat?

M: l’objectiu que ens hem marcat és fer-ne quatre anualment, un per a cada estació. El mercat de primavera el 15 de maig, el d’estiu el 9 de juliol, el de tardor el 30 d’octubre i el d’hivern, el proper que celebrem, el 13 de març. Això ens permet aportar una visió anual de què són els productes de temporada i explicar als clients que en el seu cicle normal i natural tenen una estacionalitat.

S: també ens permet desestacionalitzar l’activitat de mercat de Cal Rosal en particular i del Berguedà en general. Són dos espais que tenen una temporada molt activa, la que correspon al temps de bolets, però que a la resta de l’any troben a faltar iniciatives com aquesta. D’aquesta manera l’espaiem i repartim l’afluència de gent a altres moments de l’any.

Com va anar la primera edició? Quina valoració en feu?

M: va anar molt bé! Tothom en va sortir molt satisfet, tan productors com la gent que ens va visitar. Això ens esperona per continuar treballant en el projecte, però sense perdre el nord i començar a fer mercats cada setmana.

S: per nosaltres ha sigut molt positiva, especialment pel retorn que ha tingut pels productors. Han vist en el mercat un treball concret, sense moltes pretensions a nivell de discurs: poca literatura i molta concreció en el desenvolupament. També cal recordar que l’Agència de Desenvolupament del Berguedà hi ha cregut, ens ha recolzat, i en part gràcies a ells es podran continuar fent les següents edicions plantejades.

Més enllà de les parades, també hi va haver activitats, oi?

M: Sí. Això també respon a aquesta confluència de factors i característiques de Cal Rosal. Ens trobem en un indret de pas, amb afluència de gent, començament d’una Via Verda i a on podem trobar molts actius que fan que la gent esculli la zona per passar un cap de setmana amb la família. Aprofitant això vam creure oportú plantejar activitats emmarcades dins del nostre esperit pedagògic i que hi hagi una oferta complementària a les parades. Així, podem gaudir d’activitats pensades per famílies amb canalla o, de cara a les hores del migdia, tallers pensats per a un públic adult. En aquesta pròxima edició se centraran en la carn de xai i tot el que l’envolta, des de l’explicació per part d’un productor de la vida al ramat, passant per la gestió forestal que fan fins a l’últim estadi, que podria ser un seguit de receptes.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista Mercat de productors de Cal Rosal: donant a conèixer el producte local, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Rosa Ramellat de El Majordom Rural.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.