Pànxing Bages

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Notícies – Bages

La DO Pla de Bages preveu enguany una collita de dos milions de quilos de raïm

Bages
bages
Les condicions meteorològiques i la incorporació de noves plantacions han afavorit a l'increment de la producció als cellers del Bages.

Els cellers del Bages enllesteixen aquests dies la que podria ser la millor verema de la seva història. La sequera de la primera meitat de l’any en unes vinyes que es trobaven en molt bon estat vegetatiu per les pluges de 2020, han afavorit el raïm, que creix en quantitat però també en qualitat. Aquest fet, sumat a la incorporació de noves plantacions, fa preveure que en l’anyada de 2021 es podrien arribar els 2 milions de quilograms de producció, “rècord a la nostra zona”, recalca el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler. El cert és que la DO passa per un dels seus millors moments. “La zona va creixent, però ho fa pausadament per fer-ho amb qualitat”, assegura Soler.

El celler Collbaix, a Manresa, n’és un exemple del bon moment que viu el sector. La setmana passada van arrencar la verema amb les varietats blanques. “Per sort podem dir que hem recuperat la normalitat i que estem gaudint d’una bona verema”, explica el seu responsable, Josep Maria Claret, tot reconeixent que la producció “està per sobre de la mitjana dels darrers deu anys”. “És un rendiment que hem viscut molt poques vegades”, assegura.A diferència del que va passar l’any passat, les condicions meteorològiques han estat un dels grans aliats. La verema de 2020 va estar marcada per l’excés de pluges que va afavorir l’aparició dels fongs i que el míldiu, la malaltia que produeixen a les vinyes, es propagués amb molta velocitat. Aquest fet va reduir considerablement la collita.

Per contra, han estat precisament aquestes pluges de 2020 les que han tingut molt a dir en aquesta verema, ja que va beneficiar el nivell vegetatiu de les vinyes, que van brotar amb molt de raïm. Aquest fet, sumat a la sequera extrema de la primera meitat de l’any, va fer que el gra es quedés petit. Les pluges de les darreres setmanes han acabat de fer la feina, ajudant al raïm a inflar-se i fent que avancés la maduració. Això ha provocat una quantitat de producció mitjana, però d’una qualitat alta. L’únic contratemps és que les humitats altes dels darrers podrien fer fa aparèixer els fongs i això està accelerant la recollida d’algunes varietats.

Des de la DO Pla de Bages, el president del Consell Regulador, Joan Soler, reconeix el pes que té la climatologia canviant, any rere any, en les veremes. No obstant això creu que l’important és acceptar que “no hi ha cap anyada igual i això també és el que li dona interès al nostre sector”.Soler posa l’èmfasi, però, en el bon moment que passa la DO que encapçala. “Som la segona zona de Catalunya amb el raïm més ben pagat, tota la producció té sortida cap a l’embotellament”, assegura. Tot recalcant, però, que “la zona creix prou pausadament per a fer-ho amb qualitat, però també ho fa fermament pel que podem dir que la vinya en una zona històrica com aquesta s’està tornant a consolidar”.

Font: Regió7 / ACN

Si t’ha agradat llegir la notícia La DO Pla de Bages preveu enguany una collita de dos milions de quilos de raïm, també et pot interessar llegir La Festa de la Verema del Bages se celebrarà el primer cap de setmana d’octubre.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.