Pànxing Bages

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Notícies – Bages

El Camí de la Transhumància d’Avinyó i el vi de Tina d’Abadal reben el premi Viu la Pedra Seca

Bages
vi-tina-mas

El Camí de la Transhumància d’Avinyó i el vi de Tina d’Abadal reben el premi Viu la Pedra Seca atorgat per la DO Pla de Bages. Aquesta és una edició més dels premis que se celebren des del 1996 i des del 2018 amb una versió renovada. Tenen per missió fer valdre el patrimoni cultural de la pedra seca al Bages, tan vinculat a la vinya i el vi. A l’acte d’entrega hi han participat Josep Soler i Bonet, expert en pedra seca i president del jurat avaluador, Joan Soler i Playà, president del Consell regulador i els premiats en cadascuna de les categories.

Hi ha dues categories als Premis. Pedra Seca, dedicat a la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca. Pedra Viva, on es valora la difusió, l’estudi i posada en valor del patrimoni de la pedra seca al territori. Aquest territori abasta els municipis de la Denominació d’Origen Pla de Bages.

El termini de presentació de sol·licituds en aquesta edició es va veure ampliat per tal de donar més temps per treballar en les obres de rehabilitació, ja que en alguns casos el confinament no ho havia fet possible. En total hi ha hagut 7 candidatures presentades en cadascuna de les modalitats.

 

El Camí de la Transhumància d'Avinyó i el vi de Tina d'Abadal reben el premi Viu la Pedra Seca

Els premiats: Pedra Seca

Els guardonats en l’edició 2020 del Premi Viu la Pedra seca, pel que fa a la categoria Pedra Seca,  el 1er premi dotat en 700€ ha estat pel camí ramader del Pla de l’Oliva realitzada per Josep Solsona i Vaqué. En aquesta obra de rehabilitació del camí de la transhumància al seu pas per Avinyó, el jurat ha valorat la important i continuada tasca de rehabilitació al llarg de nou anys protagonitzada per en Josep Solsona. Una tasca que ha consistit en la localització i desbrossament del camí ramader. També en la recuperació i rehabilitació dels marges del camí al llarg de més d’un quilòmetre.

 

El primer premi ha estat atorgat al camí ramader del Pla de l’Oliva realitzada per Josep Solsona i Vaqué– DO Pla de Bages

 

El segon premi en la modalitat de Pedra Seca, premiat amb 400 euros, ha estat per la barraca de  vinya de la Fumera rehabilitada per Jordi Falip Sabartés al terme municipal de Navàs. Cal destacar a més de la mateixa rehabilitació de la barraca, la recuperació dels elements del seu l’entorn. Per exemple, els marges, feixes i l’hort que l’acompanyen que donen sentit i garantia de futur a tot el projecte. El Jurat també manifestà el seu condol a la família per la sobtada defunció del Jordi Falip, una persona estretament vinculada a la recuperació del nostre patrimoni natural i tradicional.

 

El Camí de la Transhumància d'Avinyó i el vi de Tina d'Abadal reben el premi Viu la Pedra Seca
El segon premi ha estat per la barraca de  vinya de la Fumera, rehabilitada per Jordi Falip Sabartés– DO Pla de Bages
Els premiats: Pedra Viva

Pel que fa a la categoria Pedra Viva, amb el primer premi, premiat amb 400€ ha estat pel Projecte “Mas Arboset. La recuperació del vi de tina” de Miquel Palau, enòleg del celler Abadal.  En aquest cas s’ha valorat la globalitat del projecte, vinculada a la recuperació dels elements patrimonials en pedra seca. També s’han valorat aspectes lligats a la viticultura, així com el mateix treball de recuperació i experimentació vitivinícola. Les particulars característiques del projecte han posat en valor els elements patrimonials com unes eines útils pel present i també pel futur. S’ha valorat la difusió que el projecte ha representat per tot el nostre patrimoni i la tradició del món del vi al Bages.

 

El primer premi ha estat pel Projecte “Mas Arboset. La recuperació del vi de tina” de Miquel Palau– DO Pla de Bages

 

El segon premi de la modalitat Pedra Viva, dotat amb 200€ es per alMòdul de Restauració i reconstrucció de marges de pedra seca, incorporat en la Formació de Polivalència en el peonatge agrari” presentat per Caritas Arxiprestal de Manresa. El treball de la pedra seca com a element d’integració laboral és una tasca molt important i innovadora. Aquest projecte permet recuperar elements patrimonials en pedra seca, formar treballadors especialistes en aquest àmbit i ofereix una alternativa laboral.

 

El segon premi ha estat pel projecte presentat per Caritas Arxiprestal de Manresa – DO Pla de Bages
Recuperació del paisatge

En aquesta categoria s’ha volgut reconèixer amb una menció especial a l’Itinerari de la “La Solana dels Condals”, presentat per l’empresa Condals Group. La tasca de recuperació del paisatge tradicional és un exemple de Responsabilitat social i de compromís amb el seu entorn.

 

S’ha reconegut també la tasca del grup Condals Group- DO Pla de Bages

Amb el mateix objectiu de treballar per conservar el patrimoni de la pedra seca, juntament amb  l’obra social La Caixa – Caixabank i Caritas Arxiprestal de Manresa, la Denominació d’Origen Pla de Bages han convocat uns Ajuts per a la rehabilitació de construccions de pedra seca. Aquests ajuts són fins al 50% subvencionable a través de la inserció sociolaboral de personal format per Càritas Manresa. És previst que durant aquesta setmana es publiqui la resolució de la primera convocatòria d’aquests ajuts.

La setmana de la pedra seca, una setmana plena d’activitats entorn la pedra seca als Països Catalans

Coincidint amb el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018, COL·LABORAxPAISATGE impulsa la Setmana de la Pedra Seca del 23 al 29 de novembre en col·laboració amb nombroses entitats del territori. Una setmana per a l’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans. Així, neix amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

 

 

S’han programat un total de 76 activitats de diferents formats, des de sortides i visites guiades a exposicions. També ens proposen cicles de documentals i xerrades online, passant per tallers i restauracions. Tanmateix, hi haurà activitats de descoberta individual o convocatòries i concursos de fotografia del patrimoni local per omplir les xarxes. Tot i que el gruix de les activitats té lloc a Catalunya, també se n’han programat a Andorra, Catalunya Nord, Balears i País Valencià.

En el marc de la setmana de la pedra seca, al Bages hi ha també programada en format en línia pel proper dimecres dia 25 la Jornada: La pedra seca al Bages. És una iniciativa per valorar aquest patrimoni, organitzada per l’escola Agrària de Manresa.

Si t’ha agradat llegir la notícia El Camí de la Transhumància d’Avinyó i el vi de Tina d’Abadal reben el premi Viu la Pedra Seca, també et pot interessar Crida per trobar tions per exposar als aparadors de Solsona.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.