Pànxing Bages

14, abril del 2024

Search
Close this search box.

14, abril del 2024

Notícies – Bages

El Castell de Cardona

Bages
unnamed

L’imponent castell de Cardona es va començar a construir fa dos mil cinc-cents anys i durant l’edat mitjana va ser la residència dels senyors de Cardona. Segles i segles d’història s’amaguen dins d’aquesta fortalesa inexpugnable en què hi ha, també, l’excepcional col·legiata de Sant Vicenç, joia del romànic llombard català. Reviu setges i batalles i descobreix per què els senyors de Cardona eren anomenats els Reis sense Corona.


Font: Patrimoni GencatEl Castell és un majestuós conjunt monumental considerat una de les fortaleses medievals més important de Catalunya. Des del Castell i en la seva privilegiada ubicació, dalt d’un turó, es gaudeix d’una vista panoràmica immillorable. De manera que es domina la vall del Cardener i el salí, les millors vistes de tota la comarca del Bages. Estratègia militar i culte religiós s’uneixen al cim més alt de Cardona. Des del segle IX el castell i la col·legiata de Sant Vicenç dominen la comarca i controlen les salines.

És durant la Guerra de Successió, quan esdevenen un símbol de la resistència dels seguidors de l’arxiduc Carles davant els defensors de Felip d’Anjou.

El castell és l’última fortalesa que es rendeix a les tropes borbòniques i cau després de la capitulació de Barcelona el 18 de setembre de 1714.

El conjunt medieval es divideix entre els pavellons senyorials i la canònica de Sant Vicenç. El castell s’aixeca el 886 sota les ordres del comte de Barcelona, Guifré el Pilós, però no es completa fins uns segles més tard. Dels elements més destacats del primer edifici del segle IX només en queda la Torre de la Minyona. Durant la primera meitat del segle XI es construeix dins del recinte l’església de Sant Vicenç, un imponent edifici, de les millors mostres del primer romànic català.

Vista aerea del Castell de Cardona

Un escenari de pel·lícula

Gran exemple de fortificació militar medieval, entre els segles XI i XV el castell és la residència dels senyors de Cardona, però amb el temps perd la seva funció residencial i Les derniers jours du monde. A partir del segle XVII, la fortalesa actualitza el seu sistema de defensa amb una corona de baluards.

Tot i ser un dels més emblemàtics, Cardona no és l’únic escenari vinculat a la Guerra de Secessió. La “Ruta 1714”, impulsada com a part del programa d’activitats del Tricentanari, inclou 10 emplaçaments, com El Born de Barcelona, la Universitat de Cervera o la casa-museu Rafael Casanova, entre d’altres.

  • D’entre les pel·lícules que s’hi han gravat cal destacar:
  • Falstaff-Chimes at Midnight (1965) d’Orson Welles.
  • L’Arciere di fuoco (1971) de Giorgio Ferroni.
  • La Spada Normanna (1971) de Roberto Mauri.
  • La Cripta (1981) de Cayetano del Real.
  • Daniya (1988) de Carles Mira.
  • S Club Seeing Double (2003) de Nigel Dick.
  • Les derniers jours du monde (2009) d’ Arnaud Larrieu et Jean-Marie Larrieu.
  • El videoclip “S Club 7 – Who Do You Think You Are?” amb Michael Jackson.


CENTRE HISTÒRIC DE CARDONA

Pots començar la visita al municipi al Centre Cardona Medieval. Situat a la plaça de la Fira, davant de l’Ajuntament, facilita la interpretació històrica i la comprensió de l’evolució de la vila i el castell, des dels seus orígens fins a la construcció del recinte emmurallat. Podràs seguir també un itinerari guiat pels llocs de més interès, com la plaça de la Fira, la plaça del Mercat, la plaça de Santa Eulàlia o el temple parroquial de Sant Miquel.

Si vols fer les tres visites, pots adquirir el Cardona Tiquet, un tiquet integrat a preu únic. El pots comprar en línia a entrades.cardonaturisme.cat o a l’Oficina de Turisme, al Centre Cardona Medieval, al Castell de Cardona i al Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

La visita al Castell de Cardona ofereix la possibilitat de recórrer la fortalesa moderna i les parts del vell castell comtal, com la Torre de la Minyona i l’excepcional col·legiata de Sant Vicenç, joia del romànic llombard català. El guiatge i la interpretació del conjunt monumental del Castell de Cardona es pot realitzar a través de 2 propostes diferents de visites: visita guiada general i visita teatralitzada (públic familiar i infantil).

Per a més informació:
http://cardonaturisme.cat/
http://patrimoni.gencat.cat/


Si t’ha agradat llegir la notícia El Castell de Cardona, també et pot interessar Festa de l’Arròs de Bagà.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.