Pànxing Bages

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Notícies – Bages

Navarcles, un terme municipal massa petit

Bages
Veïns de Navarcles passejant i fent esport al camí de Sant Benet
Pla general de gent passejant i fent esport al camí de Sant Benet, a Navarcles. Imatge del 6 de maig del 2020. (Horitzontal)

Navarcles reclama que els veïns puguin sortir a fer esport fora del seu terme municipal. El municipi té una densitat de població de 1.086 habitants/km2, mentre que als pobles del costat la situació és l’oposada i això és un problema. Navarcles, un terme municipal massa petit…

Navarcles és el poble que té el terme municipal més petit del Bages i un dels que més de tot Catalunya. El municipi té poc més de cinc quilòmetres quadrats de terme i, en canvi, gairebé 6.000 habitants. Això vol dir que la densitat de població és de 1.086 veïns per quilòmetre quadrat. “No podem fer esport sense sortir del terme”, lamenta a l’ACN el seu alcalde, Josep Maria Feliu.
Per això, l’Ajuntament ha presentat una queixa formal al Govern i a l’Estat perquè, en el seu cas, se sigui més flexible i es permeti que els veïns puguin sortir del terme per fer esport. A més, asseguren que això és del tot viable, ja que just a tocar té dos municipis que presenten característiques totalment inverses: poca població i molts quilòmetres de terme.
Els veïns es lamenten de la situació
La Rosa Morató és veïna de Navarcles i una reconeguda atleta. Ara, no pot sortir del poble i això limita molt l’espai on pot entrenar-se. En declaracions a l’ACN, assegura que “és més perillós quedar-se dins el poble, tots junts, perquè no hi ha prou espai per a tothom”.

També en Joan Sánchez, veí de Navarcles, lamenta que les normes siguin iguals per a tothom, sense tenir en compte les idiosincràsies de cada municipi i posant en un mateix sac pobles petits i ciutats grans. “És un veritable disbarat, només cal que es pensi amb una mica de seny”, assegura. Sànchez practica ciclisme i, segons diu, fer-ho només al terme de Navarcles vol dir trobar-se molta gent fent el mateix recorregut: la volta al poble.

En Manel Dorado, veí de Navarcles i corredor, opina el mateix. “Hi ha moments que et trobes amb aglomeracions de gent i és perillós perquè no podem respectar les distàncies de seguretat i això et provoca angoixa”, lamenta. “No hi cabem tots”, es queixa també el ciclista Aleix Sellarès.

Fins i tot, explica un altre corredor, Èric Patricio, “hi ha moments que decideixes girar cua o t’has d’esperar perquè s’aparti la gent”. “És una llàstima perquè, al voltant, tenim un munt de corriols i camins on ara no hi passa absolutament ningú, però que pertanyen als pobles veïns”, assegura.

Petició de l’Ajuntament als governs català i espanyol

Per tal de posar-hi remei, l’Ajuntament ha presentat una queixa formal al govern català i espanyol per tal que la norma, en el seu cas, sigui més flexible i, per tant, se’ls permeti sortir del seu terme. En aquest sentit, el consistori exposa que el seu municipi té una superfície molt petita (5,5 km2) i una població relativament alta (5.977 habitants), una situació totalment oposada a la que tenen dos termes veïns: Talamanca, que disposa de 29,4 km2 i hi viuen 206 habitants, i Calders, que té un terme de 33,1 km2 i 970 habitants.

ACN Navarcles
Altres articles
Si t’ha agradat llegir Navarcles, un terme municipal massa petit potser t’interessarà llegir Com serà l’estiu a les piscines municipals.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.