Pànxing Berguedà

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Notícies – Berguedà

El Segar i el Batre recupera la normalitat un cop superada la pandèmia

Berguedà
Segar i Batre Avià 22
La tradicional festa de El Segar i El Batre, arriba amb el seu format habitual el 10 de juliol amb activitats per a tots els públics a l'esplanada de Santa Maria d'Avià.

Les Festes del Segar i el Batre recuperen la normalitat dos anys després que la pandèmia obligués a suspendre-les el 2020 i a fer-ne una versió reduïda l’any passat per adapatar-se a les restriccions sanitàries i les normes de seguretat fruit de la covid-19. Així enguany es tornarà a fer el paller, element simbòlic de la festa així com la fira de productes agroalimentaris i artesania.

La festa s’iniciarà el dissabte dia 9 amb el concert a càrrec de la Coral Santa Maria d’Avià amb una cantada de cançons tradicionals, el concert es durà a terme a les 8 del vespre a l’exterior de l’església Santa Maria d’Avià. El concert serà la novetat d’aquesta edició.

La missa a l’exterior de l’església de Santa Maria a les 8 del matí, serà l’acte que inaugurarà la jornada de diumenge dia 10. A continuació a les 9, es començaran a realitzar les tasques i la demostració de la sega al camp que hi ha a tocar del temple. La Colla de Segadors del Segar i el Batre del poble, una agrupació d’avianesos que va començar a organitzar la festa fa més de trenta anys serà l’encarregada de fer les demostracions de les feines de segar i batre.

A les 10, els segadors recuperaran forces amb l’esmorzar típic de pagès preparat per les mestresses del poble. Josep Burniol “Jepet”, membre de la Colla de Segadors del Segar i el Batre remarca que “la figura de mestressa i la seva feina era igual o més important que la dels segadors. Tradicionalment, es quedaven a casa preparant els àpats dels segadors. Després els hi portaven al camp on treballaven amb cistelles i el servien damunt el rostoll. A més d’aquesta feina havien de tenir cura del bestiar de casa. Això suposava una gran feinada i era d’admirar”. Durant l’esmorzar actuarà la fromació berguedana V9 Band i que interpretarà música folk. Un cop finalitzat l’àpat, es reprendran les tasques i es realitzarà la garbella i la posterior batuda.

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, exposa que “durant la jornada matinal hi haurà una trobada de puntaires la qual s’hi espera una cinquantena de participants. A més a més, es faran tallers de ceràmica i de pintura per a nens i nenes, i tindrem la participació dels carreters de Prats de Lluçanès que seran els encarregats de portar les garbes fins a l’era”. Posteriorment, les activitats matinals s’acabaran amb el dinar popular pels segadors, mestresses i firaires.

L’únic acte que hi haurà a la tarda i que servirà per finalitzar la festa serà el concert de música i balls tradicionals a càrrec també del grup V9 Band, a dos quarts de set a la sala gran de l’Ateneu.

Josep Burriol “Japet” afegeix que “mentre la salut ho permeti anirem mantenint la demostració de les tasques del segar i el batre uns anys més. Evidentment, cada vegada som més grans i potser la festa haurà de passar a un format totalment lúdic si no sorgeix un relleu generacional, però d’alguna manera o altra ha de seguir per homenatjar els avantpassats i la feina del pagès”.

Font: Ajuntament d’Avià

Si t’ha agradat llegir la notícia El Segar i el Batre recupera la normalitat un cop superada la pandèmia, també et pot interessar llegir Torna el FeMAP, el Festival de Música Antiga dels Pirineus.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.