Pànxing Bages

13, juliol del 2024

Search
Close this search box.

13, juliol del 2024

Turisme Actiu – Maresme Bages

El Modernisme a Canet, una passejada

Maresme Bages
1feebd03da9f660dfb6e3f79b696f544.jpg

Canet de Mar és el municipi amb la més important concentració d’edificis modernistes de la comarca del Maresme. Una tendència artística que va arribar amb força de la mà dels industrials de la vila i dels estiuejants barcelonins. Així és fàcil, caminant pels carrers del municipi, trobar edificis d’arquitectes tan reconeguts com Francesc Fargas Margenat, Pere Domènech i Roure, Eduard Ferrés i Puig o mestres de cases de Canet, com Martí Isern, Salvador Torrus o Salvador Medir. Però el més destacat, i que es converteix en el centre de totes les seves rutes, és la presència de Lluís Domènech i Montaner i la seva obra.

 

Domènech i Montaner sempre va tenir lligams personals amb Canet ja que, al fet de provenir d’una família canetenca, per part materna, es va acabar casant amb Maria Roura, nadiua del municipi maresmenc. Això el va portar a construir una casa per ell i la seva família a Canet, coneguda com Can Domènech, on passaria, sobretot a l’estiu, llargues temporades, així com la d’alguns familiars com la Casa Roura o d’algunes seus d’associacions com l’Ateneu Canetenc. Malgrat la seva importància, Domènech i Montaner no va ser l’únic que va deixar la seva petjada modernista a la vila. L’activa burgesia local va recór-rer a arquitectes con Puig i Cadafalch o Rafael Masó per encarregar cases, fàbriques i multitud de panteons que encara avui es poden visitar al cementiri municipal. 

Una de les construccions més emblemàtiques és la Casa Museu Domènech i Montaner (fotografia que obre el reportatge), on l’arquitecte va passar llargues temporades. Interessant ja per ella mateixa, un detall que engresca al visitant és que l’arquitecte sempre demanava als seus col·laboradors còpies de les obres. Així a l’estudi de la casa, l’anomenada Masia Rocossa, es poden veure alguns exemples com la decoració de la Fonda España, l’ús de models de guix de la Universitat de Comillas o la presència de curioses ceràmiques.
 
La Casa també serveix per explorar altres preocupacions i dedicacions de l’arquitecte, especialment la política i el món editorial. Domènech i Montaner va ser un dels impulsors del catalanisme polític i en aquesta casa – exposició es pot veure gran part de la seva correspondència i estudis sobre heràldica catalana. 
 
La Casa Roura, un encàrrec de Paquita Roura, germana de la seva dona, permet des de la nostra òptica actual entendre fàcilment el passat burgès de les cases d’estiueig, a part de diferents anècdotes de la seva construcció. Segurament l’element més representatiu d’aquesta construcció és la fantàstica torre situada a la cantonada sud, de gran diàmetre, que feia les funcions de mirador.
 
 
El tercer element més destacat, obra de Domènech i Montaner a Canet, és l’Ateneu Canetenc, una de les primeres obres de Domènech i Montaner, que en el seu dia va ser la seu del Foment Catalanista i, posteriorment, de l'Ateneu Obrer. Una construcció, de planta i pis, que fa cantonada amb el carrer Ample i de la que destaca la seva façana principal, amb una gran rosassa vidriada. L'edifici va ser restaurat entre 1991 i 1999 i ara és la biblioteca del municipi.
 
 
Però el modernisme a Canet no s’acaba amb Domènech i Montaner, trobem mostres de modernisme fabril de Domènech Roura, en la fàbrica Jover i Cia o la fàbrica Carbonell Sussagna, de Josep Puig i Cadafalch. I les mostres de modernisme a Canet de Mar no es queden limitades a l’arquitectura, la vila està esquitxada d’elements escultòrics d’aquesta corrent artística, passejant pels seus carrers podrem gaudir d’obres de grans escultors com Pau Gargallo, Eusebi Arnau, Josep Viladomat o Josep Pagès i Serratosa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.