Pànxing Berguedà

25, juliol del 2024

Search
Close this search box.

25, juliol del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Fent camí amb el Russi: Santa Margarida de Tortafè

Berguedà
3
D’aquesta església es conserven poques dades documentals. No consta ni com a parròquia, ni com a sufragània, el que fa pensar, que devia ser una capella rural

Notícies històriques

D’aquesta església es conserven poques dades documentals. No consta ni com a parròquia, ni com a sufragània, el que fa pensar, que devia ser una capella rural. És possible que, al petit turonet que hi ha just al seu costat, avui ple de pins, hi pogués haver una torre de guaita (és una suposició meva, caldria dur a terme algunes excavacions). Si hi pugeu podreu veure, a la seva part superior, una petita superfície plana.

Descripció

Aquesta antiga capella, d’època romànica, actualment està esfondrada, restant tan sols visible, una part de l’absis. Pels estudis que s’han dut a terme se sap que es tractava d’una construcció d’una sola nau, de 6,65 m, de llarg, per 3,50 m, d’ample, rematada per un absis semicircular al cantó de llevant. Els murs van ser fets amb blocs de pedra grossos, ben escairats i disposats en filades ordenades, el que fa pensar, que es tracta d’una obra del segle XII, però caldria dur a terme una excavació arqueològica.

Com arribar fins al punt de sortida

Entre Berga i Manresa, anant amb cotxe per l’autovia C-16 (E-9), cal deixar aquesta, entre Cal Marçal i la colònia Pons de Puig-reig, per la sortida número 80, tant en un sentit com en l’altra.

Rotonda. Sortirem d’aquesta pel cantó contrari a la carretera que condueix al càmping. A partir d’aquí ja veurem marques de color groc. Al cap de poc, aparcarem el cotxe, just on hi ha, a mà esquerra, una petita construcció mig en ruïna, on actualment, la pista asfaltada es converteix en una pista de terra.

Santa Margarida de Tortafè - Reste de l'església
Restes de l’església de Santa Margarida de Tortafè

Itinerari i crònica

Construcció en ruïna – Final actual d’un camí asfaltat. Deixem el cotxe aquí i continuem pista amunt seguint les marques de color groc.

Cruïlla (00 h 02’). Deixem la pista principal, i agafem, en aquest punt, un camí, que surt a mà dreta, que ens fa girar 180º

Camp (00 h 06’). Rodegem aquest pel cantó dret fins a retrobar el camí.

Cruïlla (00 h 10’). El camí passa entre dos marges. Agafem el corriol de mà dreta, que baixa al camp de baix.

Cruïlla (00 h 16’). El corriol que seguim enllaça amb un de perpendicular. Agafem el corriol que marxa cap a l’esquerra. A uns metres de l’anterior un corriol marxa a la dreta, nosaltres seguim rectes pel corriol que anem.

Cruïlla de 4 camins (00 h 22’). Seguim recte endavant.

Rec (00 h 24’). Creuem aquest i seguim endavant.

Santa Margarida de Tortafè - Riera de Merlès
Riera de Merlès

Cruïlla (00 h 27’). Enllaç amb una pista perpendicular que hi ha sota un càmping. Passem pel costat d’un transformador de llum i girem a l’esquerra.

Bifurcació (00 h 30’). Seguim per la pista de la dreta. La de l’esquerra en portaria a cal Bardaix.

Bifurcació (00 h 32’). Seguim la pista que marxa cap a la dreta, tot girant 180º. La del davant, és l’entrada a una casa situada allà mateix.

Una pista se’ns ajunta per l’esquerra (00 h 33’). Nosaltres seguim endavant.

Bifurcació (00 h 34’). Seguim la pista que gira cap a l’esquerra.

Bifurcació (00 h 35’). Seguim resta endavant per la pista que anem, deixant de banda el camí que baixa a un camp, i que al cap de poc es converteix en un corriol.

Bifurcació (00 h 38’). Seguim la pista que gira cap a l’esquerra.

Cruïlles vàries, a tocar una de l’altre (5 pistes) (00 h 41’). Els primers camins que trobem, que marxen a dreta i esquerra, no n’agafem cap, i seguim de recte. Tot seguit en trobem uns altres, ara agafem el que marxa cap a l’esquerra.

Bifurcació (00 h 46’). Seguim la que marxa cap a la dreta. La pista baixa, i poc després es converteix en un camí amb el ferm de pedra. Seguim les marques grogues.

Enllaç. El corriol que seguim baixa fins a enllaçar amb una pista de terra perpendicular. Al davant, a l’altre cantó d’un camp, veiem la casa anomenada “el Vilar”. Seguim la pista en direcció esquerra.

Pont de les Canals, sobre la riera de Merlès (01 h 06’).

Casa “Les Canals”. Just arribar a ella girem 180º, i en tornem a allunyar, passant ara per sobre la pista que hem arribat fins aquí, tot passant pel costat d’unes pedres grosses, seguim les marques grogues.

Església (01 h 27’). A mà dreta de la pista, entre els pins, mig amagada.

Fitxa tècnica
Comarca: Berguedà. Municipi: Santa Maria de Merlès
Punt de sortida i arribada: Veure l’apartat “Com arribar al punt de sortida”.
Durada aproximada sense parades: 2 h 54’. (Anar i tornar).
Dificultat: Baixa.
Desnivell acumulat: +- 256 m. (Anar i tornar).
Nota: El temps indicat és orientatiu, és l’invertit per nosaltres el dia que vàrem fer aquesta ruta, sense comptar-hi les parades.

Si t’ha agradat llegir la ruta El romànic oblidat: Santa Margarida de Tortafè, també et pot interessar Fent camí amb el Russi: Sant Jaume de Frontanyà

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.